Kırgızistan'daki barikatlar kalkıyor

Özbekistan'ın Andican vilayetine sığınan Özbek mültecilere 200 ton insani yardım gönderildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BİŞKEK/TAŞKENT- Kırgızistan'ın güneyinde güvenlik güçleri, Oş ve Celalabad eyaletlerinde Özbek nüfusunun ağırlıklı yaşadığı yerleşim birimlerine giden yolların üzerindeki barikatları kaldırmaya başladı.

Oş eyaletinin güvenlik biriminden edinilen bilgiye göre, güvenlik güçleri bu sabah Oş kentine bağlı Nariman ilçesine operasyon düzenledi ve ilçedeki barikatları kaldırdı.

Kimlik kontrolünün yapıldığı ilçede iki bomba, 40 Kaleşnikov mermisi, 3 adet molotof kokteyline el kondu. Nariman ilçesinde, milislerin göreve başladığı ve halka gıda yardımının dağıtıldığı kaydedildi.

Bu arada, Akipress Haber Ajansına konuşan bazı sivil toplum örgütleri temsilcileri, polisin Nariman ilçesine düzenlediği operasyonda yaklaşık 20 sakinin öldüğünü ileri sürdü. Temsilciler, halkı kışkırtan mafya liderlerinin tutuklanmasını talep etti.

Oş güvenlik biriminin ise söz konusu açıklamaları yalanladığı bildirildi.

Özbeklerin yoğun yaşadığı ilçe ve köylerin güvenliğini sağlamak için halk yollara barikatlar kurmuştu.

Bölgede barikatlardan dolayı hala birçok ilçe ve köye güvenlik güçlerinin giremediği biliniyor. Vatandaşlar barikatlarla çevrili ilçelerden hala silah seslerinin duyulduğunu söylüyor.

Geçici hükümetin Başbakanı Roza Otunbayeva, Oş ziyaretinde, güvenlik güçlerine eyalette barikatların kaldırılması için iki gün süre vermişti.

Kırgızlarla Özbekler arasındaki çatışmalarda 208 kişi ölmüş, 2000'den fazla kişi yaralanmış, on binlerce kişi Özbekistan'a sığınmıştı.

Özbekistan'daki mültecilere yardım

Öte yandan, Özbekistan'da, Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un büyük kızı Gülnara Kerimova'nın başkanı olduğu Mehr Nuri, Özbekistan Kültür ve Sanat Forumu Vakfı ile Sosyal İnisiyatifleri Destekleme Vakfı tarafından, Kırgızistan'daki etnik çatışmalardan dolayı Özbekistan'ın Andican vilayetine sığınan Özbek mültecilere 200 ton insani yardım gönderildi.

Özbekistan Kültür ve Sanat Forumu Vakfı tarafından yayımlanan basın bildirisinde, söz konusu insani yardımın pirinç, un, patates, şeker, makarna, çay, yağ, su, tıbbi ilaç ve malzeme, elbise, battaniye ve çocuk ayakkabılarından oluştuğu ifade edildi.

Açıklamada, söz konusu sivil toplum kuruluşlarının daha önce de aynı bölgeye 130 ton civarında insani yardım ulaştırdığı hatırlatıldı.

ŞİÖ, olaylardan tedirgin

Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ), Kırgızistan'ın güneyinde çok sayıda insanın ölümüne neden olan olaylardan tedirgin olduğunu bildirdi.

Örgüt tarafından yayımlanan açıklamada, bazı güçlerin Kırgızistan'da yüz yıllar boyunca dostluk ve işbirliği içinde yaşayan halklar arasında çatışma ve anlaşmazlıklar çıkarmayı amaçladıkları belirtildi.

Açıklamada, ŞİÖ'nün Kırgızistan'da durumun bir an önce istikrara kavuşturulması, yasal düzenin ve barışın sağlanmasını umut ettiği ifade edilirken, "Kırgızistan'ın aklı selim halkı, kendi ülkesinin barış ve huzur içinde geleceğini teminat altına alacaktır" denildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir