Kırım zamana yayıldı, gözler Fed’de

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Üzeyir DOĞAN / MARBAŞ MENKUL DEĞERLER

 

Kırım krizi uzun vadeye yayılacak bir hal aldı. Kırım meclisinin bağımsızlık kararının ardından hafta sonu gerçekleşen referandumda da çok büyük bir çoğunlukla Rusya’ya katılma kararı çıktı. Bu kararı AB ve ABD başta olmak üzere birçok ülke tanımazken, Kırım’ın bağımsızlığını tanıyan Rusya, Kırım’ın ilhakını da gündeme aldı. AB’den ve ABD’den gelen yaptırımların sınırlı kalması ve Rusya’nın da bu yaptırımlara sert tepkiler vermemesi piyasalarda krizin şiddetinin azaldığı şeklinde yorumlandı. Ancak bize kalırsa krizin şiddeti azalmadı sadece zamana yayıldı. İlerleyen günlerde zaman zaman kötü sürprizler getirecek yeni bir belirsizlik daha oluşmuş oldu. Bu da Kırım konusunda oluşan iyimserliğin çok uzun soluklu olmayacağı anlamına geliyor. Bu nedenle iyimserliği dozunda tutmakta fayda olduğunu düşünüyoruz. 

Bu hafta Kırım dışında gündemde TCMB’nin ve Fed’in toplantıları vardı. Dün TCMB PPK toplantı özeti açıklandı. Sıkı duruşun devam ettiği vurgusuyla, TCMB hiçbir şeye dokunmayarak, ocak sonunda aldığı kararların etkilerini izlemeyi tercih ettiğini gördük. 

Bu akşam da Fed toplantısını ve sonrasında yapılacak açıklamaları takip edeceğiz. Fed’in aralık ve ocak ayındaki toplantılarında olduğu gibi bu toplantıda da varlık alım programını 10 milyar dolar daha azaltarak 55 milyar dolara düşürmesi bekliyoruz. Bu karardan ziyade toplantı özeti ve daha da önemlisi Yellen’in başkan olarak katıldığı bu ilk toplantının ardından yapacağı açıklamalar önemli olacak. Yellen’in konuşmasından programın ne zaman sonlandırılacağı faiz artışının ne zaman gündeme geleceği gibi kritik konularda vereceği ipuçlarına bakılacak. 

Tabi bunu çözümleyebilmek için de Fed’in aralık/şubat dönemindeki negatif verileri nasıl açıklayacağı takip edilecek. Eğer bu dönemdeki verilerin bahsedildiği gibi olumsuz hava şartlarına bağlı olduğu netleşecek olursa, sonraki aylarda gelecek olumlu verilerin Fed’in elini rahatlatacaktır. Bu da bizim de dahil olduğumuz gelişmekte olan ülkeler için iyi olmayacaktır.