Kırmızı alarm veren Irak pazarı Meclis’e taşındı

Gazeteniz DÜNYA’nın 15 Ağustos sayısında “Kuzey Irak ihracatında kırmızı alarm” başlıklı manşeti siyaset cephesinde de yankı buldu. CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer konuyu Meclis'e taşıdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CANAN SAKARYA

ANKARA - IŞİD’in Irak pazarında yarattığı kaosun ihracat cephesinde faturası giderek ağırlaşırken, CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, IŞİD’in yarattığı kriz ortamı nedeniyle büyük bir kargaşanın yaşandığı Irak’a ihracat yapmak isteyen Türk TIR’larından haraç toplandığına ilişkin iddiaları Meclis gündemine taşıdı. 

Musul’da Türk konsolosluğuna yapılan baskının üzerinden iki aya yakın bir süre geçtiğini ve bu süreçte rehinelerin yakınlarının endişeli bekleyişlerinin sürdüğünü hatırlatan Seçer, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde bölgedeki Türklerin can ve mal güvenliğine dikkat çekti. Daha önce kaçırılan şoförlerin 23 gün boyunca terör örgütünün elinde mahsur kaldıklarını hatırlatan Seçer, IŞİD öncesinde Türkiye’nin en büyük ikinci ihracat pazarı olan Irak’la ticaretin neredeyse durma noktasına geldiğini vurguladı. CHP’li Seçer, “Yaklaşık 2 bin Türk şirketini olumsuz etkileyen bu tür olayların başında bu ülkede faaliyet gösteren firmaların personelinin ve bu ülkeye yük taşıyan şoförlerimizin kaçırılması, araçlarının yakılması, alıkonulması gelmekle birlikte; ihracat yapmak isteyen Türk TIR’larından haraç toplaması gibi olayların da bölgede sık sık yaşandığı şikayetleri bize ulaşıyor” dedi. 

Hükümeti aylardır IŞİD ve diğer terör unsurlarına karşı uyarmalarına rağmen, iktidarın buna kulak tıkadığını ifade eden Seçer, Ekonomi Bakanı Zeybekçi’ye şu soruları yöneltti: 

• Türk girişimcilerin Irak’ta son bir yılda yaptığı yatırımların parasal tutarı ne kadardır? Ülkede kaç Türk şirketi faaliyet göstermektedir?-Irak’ta yaşanan ortamdan etkilenen ihracatçı sektörler ile ulaştırma, müteahhitlik vb. hizmet sektörlerinin yaşadığı olumsuzluğun ülkemiz ekonomisine maliyeti ne olmuştur?-Irak’a giden ya da bu ülkeyi kullanmak zorunda kalan Türk şoförlerinin can ve mal güvenlikleri için hükümetinizin aldığı önlem ya da önlemler nelerdir? Son bir yıl içinde aracı alıkonulan, yakılan kaç Türk TIR’ı bulunmaktadır? 

• Önergenin yanıtlandığı tarihe kadar olan dönemde Irak’a giden TIR sayısı kaçtır? Bir önceki yıl ile karşılaştırması nasıldır? -Körfez bölgesine ve Irak’ın güneyine erişim için alternatif güzergah oluşturulmuş mudur? Bu güzergah ya da güzergahların taşıma maliyetine etkisi ne olmuştur?-Bölgedeki terör örgütlerinin yarattığı ortam nedeniyle zor günler yaşayan girişimcilerin mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik hükümetinizin yaptığı/yapacağı çalışmalar nelerdir? “

Bu konularda ilginizi çekebilir