Kırsal kalkınma projeleri çiftçilerin umudu olacak

TZOB'un 11 milyon 289 bin 402 euro hibeyle uygulamaya koyduğu 108 projeyle kırsal alandaki vatandaşların kente göçünün önlenmesi ve yaşam kalitesinin artırılması amaçlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SAKARYA - Türkiye Ziraat Odaları Birliğinin (TZOB) 11 milyon 289 bin 402 euro hibeyle uygulamaya koyduğu 108 projeyle kırsal alanlardaki vatandaşların kente göçünün önlenmesi ve yaşam kalitesinin artırılması amaçlanıyor.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çalışmayla kırsal kalkınmayı sağlayarak milyonlarca insanın kente yığılmasının önüne geçeceklerini söyledi.

Programdan herkesin yararlanması gerektiğini belirten Bayraktar, "Buradaki bir gecikme hibe programının büyük bölümünün kullanılmadan iade edilmesini gündeme getirir. Bu da çiftçinin, üreticinin yeterince finansmana ulaşamadığı bu ortamda hazır kaynaktan gereksizce yararlanılmamasına neden olur. Türk çiftçisinin kaybedecek 1 kuruşa dahi tahammülü yoktur" dedi.

Kırsal kalkınmanın çiftçiyi makus talihinden kurtaracak bir hareket olduğunu söyleyen Bayraktar, "Kırsal kalkınmayı bu şekilde ülkenin birçok sorununu halledecek, uzun dönemli istikrarı sağlayacak, ekonomiyi rayına oturtacak en önemli faaliyet alanı olarak görüyoruz" diye konuştu.

Bayraktar, AB sürecinde Türkiye'ye tarım sektörü için çeşitli yardımlarda bulunulduğunu belirterek, 2007 ve 2011 yıllarında Türkiye'nin 850 milyon euro yardım kullanmasının öngörüldüğünü hatırlattı.

Yardımların kullanılabilmesi için proje üretilmesi gerektiğini kaydeden Bayraktar, şöyle devam etti:

"Bundan dolayı artık ziraat odalarımız proje yapmaya başladı. Kırsal kalkınma kapsamında yapılan 200 kadar proje hayata geçirildi ve 108'i de kaynak buldu. 11 milyon euronun üzerinde bir kaynağı kullanma fırsatımız var. Hedefimiz 700 civarında ziraat odamızın bu projeleri hazırlaması ve kaynak bulmasıdır. Bu kapsamda TZOB bünyesinde bir departman kurduk. Bu kaynak, bölgelerde AB standartlarında örnek işletme oluşturulması, yeni ürün çeşitlerinin devreye sokulması, kapasite geliştirme, eğitim, yeni istihdam gibi hizmetlerde kullanılacak."

Kırsal kalkınmayla ülke zenginliklerinin bütün insanlara yansıtılabileceğini ifade eden Bayraktar, projelerle kırsal toplumun refahının artırılmasını sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir