Kırsal kalkınmada tarım ve hayvancılık olmazsa olmaz

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAYSERİ'DEN / Mahmut SABAH

Kıraç ve de verimsiz topraklar… Doğal ve tarihsel zenginliklere karşın, atıl kalmaya mahkum bir turizm sektörü… Ve de, uğraşlara rağmen, hala karın doyurmaya yetmeyecek yerlerde gezinen bir tarım üretimi…

Benzer olumsuzluklar bir bakıma 'itici güç' misyonu üstleniyor ve de Kayserili girişimcinin ticarete ya da sanayi sektörüne yönelmesinde etkin rol oynuyor. Ticareti seçenlerin sorunları bir yana, sanayi sektörünü tercih edenler genelde ciddi sorunlarla boğuşmak zorunda kalıyor. Örneğin; sinai üretim için kolları sıvayan ve kararlı bir duruş sergileyerek gerektiğinde risk alan girişimci, gerek 'imaj,' gerekse 'marka' üretme bahsinde umduğu desteği bulamıyor.

Sanayici genelde destek politikalarının adil olmayışından şikayetçi. Nitekim; değişik yöreler için geçerli olan yatırım teşviklerinden, bulunduğu coğrafyanın mahrum bırakılmasına anlam veremiyor ve de; "Kayseri'de il merkezinin, bazılarına göre teşviklerin sağladığı kolaylıklara ihtiyacı olmayabilir. Ama ilçelerin, yani kırsalın desteğe çok ihtiyacı var. Zira çoğu ilçede gelişmişlik düzeyi doğudan farksız. Adı ne olursa olsun verilen destek, gelişime eğilimli ilçelerden esirgenmemeli" diyor.

Kayseri, geçmişte teşvik kapsamı dışına itilmiş olmanın ezikliğini yaşamış bir il. Bunu sadece sanayici değil, üyesi bulunduğu kurumlar da fazlasıyla yaşadı. Girişimcinin destekten yoksun bırakıldığı o dönemde, il kırsalındaki geri kalmışlığa çare olur umuduyla, sanayi odası "İlçeleri Kalkındırma Projesi" adı altında bir çalışma başlattı. İncesu'da, Felahiye'de, Sarız'da eğitim amaçlı birimler oluşturuldu. Ancak ne var ki, aradan bunca zaman geçmiş olmasına rağmen, geri kalmışlığa 'çare olacağı' söylenen projelerin devamı getirilemedi.

Keza, üreticilerin hayallerini süsleyen İhtisas Hayvancılık Organize Sanayi Bölgeleri de öyle… Güya, etüdü yapılmış, fizibilitesi hazırlanmış; iş, ilgili bakanlıkların onayına kalmıştı. Yeşilhisar'da, Pınarbaşı'nda, Develi'de, Gömeç'te tarıma dayalı ihtisas hayvancılık sanayi bölgeleri oluşturulacak, bu sayede yaratılacak üretim ve istihdam artışıyla bölgesel kalkınmaya katkı sağlanmış olacaktı.

Kırsal kalkınmada tarım ve hayvancılık olmazsa olmaz iki önemli unsur. Artık ilçelerin özellikle tarım ve hayvancılık bahsinde derlenip toparlanmaları gerekiyor. Ve tabii, Kayseri kırsalının uyuyan dinamiklerini, kendi olanaklarıyla harekete geçirmesi yetmiyor. "Biz oda olarak, uygun düştüğü takdirde bazı yatırımları ilçelere yönlendirmek istiyor ve girişimciye kolaylık sağlamak için tedbir alıyoruz" diyen Kayseri Sanayi Odası'nın da, kendi dinamiklerini harekete geçirmesi gerekiyor.

Güç birliği ve dayanışma ile birçok başarılı hizmete imza atan Kayseri'nin, İlçeleri Kalkındırma Projesi'nde de başarılı olmasına gölge düşürecek bir engel görünmüyor. Yeter ki, desteğe umut bağlamak yerine "Kayseri bu işin de üstesinden gelir" diyerek yola çıkanlar, atılan adımlarda kararlı olduklarını kanıtlayabilsinler.