Kısa dönem uzuyor, uzun dönem kısalıyor

Başbakan Erdoğan'a sunulacak bedelli askerlik taslağının hazır olduğu belirtiliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türk Silahlı Kuvvetleri'nin hazırladığı taslakta, farklı askerlik süreleri olacak. Taslağa göre, askerlikte kısa dönem uzuyor, uzun dönem kısalıyor.

Ancak aynı koşullarda olanlar, eşit süre askerlik yapacak. Mevcut farklı askerlik süreleri, birbirine yaklaştırılacak.

TSK, uzun ve kısa dönem askerlik süresini yedek subaylık süresine, yani 1 yıl civarına yaklaştırmayı düşünüyor. Yedek subaylık kalkmayacak, 6 ay olan kısa dönem askerlik ise uzayacak. Bu sürenin 8 ay civarında olması düşünülüyor.

Taslak, tasarıya ve yasaya dönüşürse 15 ay için askere gitmiş olanlar, erken terhis edilecek. Kısa dönem, yani 6 aylığına askere gidenlerin askerliği ise uzamayacak.

Bedelli askerlik planı yok

Fikret Bila'nın Milliyet gazetesindeki yazısının ayrıntıları şöyle:

Tek tip askerlik kavramı, herkesin aynı sürede askerlik yapacağı anlamında kullanılıyor. Bedelli askerlik de belli bir para ödenerek 1 ay veya daha kısa süre askerlik olarak algılanıyor. Ancak TSK’da tek bir askerlik süresi veya isteyenin belli bir bedel ödeyerek 1 ay veya daha kısa askerlik yapmasını öngören bir çalışma ve düşünce yok.

Genelkurmay Başkanlığı, yeni askerlik sistemi üzerinde çalışıyor. Çalışma henüz taslak aşamasında. Sonuçlandırılmış değil.

TSK’nın, kamuoyunda algılandığı gibi herkese tek sürede askerlik yaptırılması gibi bir düşüncesi yok. Bu anlamda "tek tip askerlik" kavramı yanlış kullanılıyor.

TSK’nın düşündüğü yeni sistemde yine farklı askerlik süreleri olacak. Çalışmanın temel amacı ise “aynı koşullarda olanların eşit süre” askerlik yapması. Bu bağlamda halen uygulanan farklı askerlik sürelerinin birbirine yaklaştırılması düşünülüyor.

Halen dört farklı askerlik süresi uygulanıyor. Üniversite mezunu olmayanlar 15 ay (uzun dönem), yedek subaylar 12 ay, üniversite mezunu olan ancak yedek subaylığa ayrılmamış olanlar (kısa dönem) 6 ay askerlik yapıyorlar. Bir de, süresi 1 ay olan dövizli askerlik uygulaması var.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir