Kışanak MGK'nın ayrıntılarını istedi

BDP Genel Başkan Yardımcısı Kışanak, Uludere'ye ilişkin yapılan MGK toplantısının kamuoyuyla paylaşılmasını istedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, 34 kişinin öldüğü Irak sınırında yaşanan olay günü toplanan MGK'daki konuşmaların kamuoyuna açıklanmasını istedi. Kışanak ayrıca "Üç paşayı güdemiyorsunuz" sözlerine ilişkin "Onlar katliamcı sıfatıyla yargılansınlar, ben de katliamcılara hakaret etmek sıfatıyla yargılanmaktan gurur duyarım" dedi.

Kışanak, patisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Uludere'de 40 gündür hala ne olduğunun anlaşılamadığını söyledi.

"Savaş uçaklarına kim emir verebiliyor? Bomba yağdırılmasına kim karar veriyor? Yabancı bir devlet mi bu emri verdi bulup çıkaramıyorlar?" diyen Kışanak, "Açık ve aleni bir durumla karşı karşıyayız. Bu ülkede Başbakan, Milli Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanı, Hava Kuvvetleri Komutanı emir ve komutasında olan savaş uçakları insanları bombalayıp paramparça etti" diye konuştu.

Başbakan'ın Suriye'deki katliamla, Filistin'deki insanlık dramıyla ilgilendiğini, bunların da herkesin sorunu olduğunu ancak "Uludere'deki olayı ağzına almadığını, alamadığını" savundu.

TBMM İnsan Hakları Komisyonunun Uludere'de inceleme yaptığını anımsatan Kışanak, "Askeri ve sivil yerel yetkililerin açıklamalarından anlıyoruz ki; bu bombardımanın gerçekleşmesinde yerel güçlerin, yerel karar vericilerin dahli ve etkisi olmamıştır. Açıklamalar, talimatın Ankara'dan verildiğini gösteriyor" dedi. Kışanak, şunları kaydetti:

"Bu konuda karar verebilecek makamlar bellidir. Bu talimatı ya Başbakan ya Genelkurmay Başkanı ya da ikisi birlikte verdi. Bunu kamuoyuna açıkça söylemeliler.

Uludere olayının olduğu gün MGK toplandı. MGK da o gün bu konu gündeme geldi mi? Hangi yol ve yöntemlerle mücadele etme kararı verildi? 28 Aralıkta MGK'da yapılan konuşmalar kamuoyuna açıklansın.

Heronların uçmasına kim karar verdi? Görüntüler hangi merkezlere aktarıldı, kimler izledi, değerlendirmeyi kimler yaptı? İstihbarat raporları gerçek mi? Bilgi ve belgeleri kamuoyuna açıkça izah edin, anlatın. Böyle bir katliamı gizlilik perdesi arkasında soruşturuyormuş gibi yapıp gerçeğin üstünü örtemeye çalışmayın. Bu sorulara açıkça yanıt verilmediği sürece katliamın sorumluluğu siyasi iktidarın sorumluğu olarak doğrudan anılacaktır."

Daha kimsenin görevden alınmadığını, soruşturmanın doğru yürüyeceğini kimin garanti altına alabileceğini soran Kışanak, "(Üç paşayı güdemiyorsunuz) dedik diye birilerinin zoruna gitti. Bu sorunun muhatabı sesini çıkarmadı, birileri üstüne alındı. Onlar katliamcı sıfatıyla yargılansınlar, ben de katliamcılara hakaret etmek sıfatıyla yargılanmaktan gurur duyarım" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir