Kıymetliler yatırımcılarını üzmedi
Nazlı Mis / Troy Kıymetli Maden
Geçtiğimiz haftaya hızlı giriş yapan altın, sıkıştığı banttan Ukrayna-Rusya gerginliğinin omuzlarında sıyrılsa da, jeopolitik tansiyon tek başına altını çok yükseğe taşımaya yetmedi. Haftayı yüzde 0.6 ile yeşilde kapatan altını, diğer kıymetliler de takip ettiler.
Altın haftaya 1.295 dolar/ons seviyesinden giriş yaptı. Asya kaplanı Çin’den gelen haberlere göre, Shenzhen ve Shangai’dan sonra, ülkenin başkenti Pekin’de de altın ithalatına izin verilmeye başlanması piyasalarda yankı buldu. Üçüncü bir noktanın açılması, Çin’in altın ticaretinde Hong Kong’un kilit pozisyonunu tehlikeye sokabilir çünkü ana kara istediğinden fazlasını direkt olarak alabilecek. Hem pozitif hem de negatif olarak değerlendirilebilecek haberlerin etkisinde altın, alımlarla 1301 dolar/ons’a yükseldi ancak koruyamadı. Perşembe gününe kadar 1280 - 1290 dolar/ons dar bandında dalgalanan altın, bandı aşağı yönde kırarak son 2.5 ayın en kötü seviyesi olan 1268.65 dolar/ons’a yuvarlandı. Diğer yanda, Rusya ve Ukrayna arasında süregiden gerginlikte,çatışma yaşanması altın fiyatlarının ralli yapmasını sağladı. Rus yetkililerinden Ukrayna sınırında daha fazla askeri çalışmalar yürütüleceğine dair açıklamalar geldi. Bu durumun biran önce sonlanmasını umut ediyoruz. Mevcut gerilim ortamı altın’ı omuzlayarak 1298.24 dolar/ons’a kadar çıkarttı. Cuma günü yükselişini sürdüren altın 1305 dolar/ons'a kadar uzandı ve haftayı 1303.19 dolar/ons'tan yüzde 0.6 kazançla bitirdi. Diğer kıymetliler de mütevazi kazançlarla altına eşlik ettiler. Haftanın en fazla kan kaybeden enstrümanı yüzde 3.6 ile Nymex türü ham petrol oldu.
Altın bir süredir 1.300 dolar/ons seviyesini aşmasına rağmen kuvvetli bir hamle yapamadı. Bu seviyede tutunması altına 1.350 dolar/ons yolunu açacaktır.