Kıymetlilerin zor haftası

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Nazlı Gökçe MİS - TROY KIYMETLİ MADEN TİCARETİ AŞ

Önceki hafta FED'in genişlemeci para politikasına son vermesiyle, dolarla rolleri değiştiren altın, geçtiğimiz hafta ilk önce 1170 dolar/ons seviyesinde soluklandı. Ancak satış baskısına daha fazla dayanamayan sarı maden, 4 senenin en düşük seviyesine kadar geri çekildi. Son gün, ABD'nin hayal kırıklığı yaratan istihdam rakamları altının imdadına yetişerek haftayı yüzde 0.44 kayıpla tamamlamasını sağladı.

Haftaya 1171 dolar/ons seviyesinden başlayan altın hafta ortasına kadar 5-6 dolarlık bantta işlem gördü. Asya’da ayı piyasasının etkisi altına girerek 20 dolar kaybetti. ABD seansında, ülkenin özel sektör istihdam rakamlarının beklentilerin üzerinde açıklanması doları kuvvetlendirirken, altın 1150 dolar/ons’taki kritik destek seviyesinde daha fazla tutunamayarak ilerleyen saatlerde 1137.90 dolar/ons ile 1 Nisan 2010’dan bu yana görülen en kötü fiyatı kaydetti. Perşembe gününü 1140-1150 dolar/ons dar bandında yatay hacimsiz işlem görerek geçirdi. Euro/dolar paritesi ise altının aksine oldukça hareketli bir seans kaydetti. Almanya’nın fabrika siparişlerinin ve Euro Bölgesi perakende sektörüne dair rakamların beklentilerin çok üzerinde açıklanması Euro’ya ivme kazandırarak 1.2533’e ulaşmasını sağladı. Avrupa Merkez Bankası’nın faiz oranlarında değişikliğe gitmediğini açıklamasının akabinde parite dolar lehine işlem görerek 1.2365'i gördü. Cuma sabah seansında 1132 dolar/ons'a kadar yuvarlanan altın, ABD'den açıklanan Tarım Dışı istihdam ve işsizlik oranları beklentileri karşılayamayınca, toparlanarak kaybını azaltsa da 1178.07 dolar/ons son işlem fiyatıyla yüzde 0.44 ekside kaldı. Gümüş yüzde 2.35 ile onu takip ederken, platin yüzde 1.5 ve paladyum yüzde 2.2 değer kaybetti. Temel metallerde de alüminyum hariç kırılma yaşanırken, hisse senedi piyasasında şanslarını denemek isteyen yatırımcılar Dow Jones'un 17,500 puana çıkmasını sağladı. Altının rakibi dolar da yüzde 0.55 değerlenerek yatırımcılarını üzmedi.

 Altın, son gün açıklanan ABD'nin istihdam raporu sayesinde kritik destek seviyesi olan 1180 dolar/ons'a çok yaklaştı. Altın ilk işlem gününde Asyalı yatırımcıların da desteğini alarak kırmızı bölgeden uzaklaşacaktır. Beklentimiz 1200 dolar/ons'un aşılmasıyla altının yatırımcıların risk iştahını kabartacağı ve yükseliş trendine gireceği yönünde.