KKK için 4 isim ön planda

Kara Kuvvetleri için dört kıdemli orgeneral Necdet Özel, Erdal Ceylanoğlu, Saldıray Berk ve Aslan Güner'in ismi geçiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - YAŞ kararlarının önceki gün açıklanmasının ardından atama yapılmayan Kara Kuvvetleri Komutanlığı için ismi geçen Org. Atilla Işık'ın da emeklilik istemesi hesapları karıştırdı. Kara Kuvvetleri için dört kıdemli orgeneral Necdet Özel, Erdal Ceylanoğlu, Saldıray Berk ve Aslan Güner'in ismi geçiyor.

Org. Atilla Işık'ın Yüksek Askeri Şura'da Org. Hasan Iğsız'ın yerine Kara Kuvvetleri Komutanlığı‘na önerilmesi bekleniyordu. Kara Kuvvetleri Komutanlığı için adı geçen Jandarma Genel Komutanı Atila Işık'ın emeklilik dilekçesi vermesi, Işık'a Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevi teklif edilse dahi kabul etmeyeceği sinyali olarak değerlendirildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, kararnamesin imzalamadığı 1. Ordu Komutanı Hasan Iğsız'a da yeni görev verilmedi. Iğsız'ın bir yıl daha görev süresi var. Kara Kuvvetleri için ismi geçen Atila Işık'ın istifasıyla Iğsız'ın bu göreve getirilmesi gündeme gelebilir.

Iğsız'ın durumu

YAŞ‘ta dört gün süren tartışmalara karşın Org. Iğsız'ın ismi üzerinde uzlaşma sağlanamamasının esas nedeni, Başbakan Erdoğan'ın itirazıydı. Başbakan Erdoğan ve hükümet cephesinin karşı duruşunun

nedeni, Iğsız'ın ifadesinin alınmak istendiği internet sitelerinde yapılan yayınlardı. Söz konusu internet sitelerindeki haber ve yorumların, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kapatılması için açılan davada gerekçe olarak kullanıldığı vurgulanıyordu. Bu durum karşısında partisinin kapatılması için kullanılan internet siteleri faaliyetinden sorumlu görülen Iğsız'ı Kara Kuvvetleri Komutanlığı‘na atayarak yükseltmek istemiyordu. Ayrıca Iğsız hakkında Albay Dursun Çiçek'in hazırladığı öne sürülen ıslak imzalı İrtica ile Mücadele Planı‘nın emrini verdiği yolundaki iddialar da Başbakan nezdinde eksi hanesine yazılan bir diğer unsurdu.

Koşaner için sorun görünmüyor

Genel Kurmay Başkanlığı‘na atanması beklenen Işık Koşaner için sorun gözükmüyor. Koşaner'in Genelkurmay Başkanlığı‘na atanmasına ilişkin kararname Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı. İmzalar

tamamlandıktan sonra kararname Cumhurbaşkanı Gül'ün onayına sunulacak. Gül'ün imzalaması ile birlikte atama gerçekleşecek. Bu arada Genel Kurmay Başkanlığı‘na atanması beklenen Koşaner'le ilgili sürpriz bir gelişme yaşandı. Saat 17.00'de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le görüşmek için Çankaya Köşkü'ne gelen Koşaner yaklaşık 40 dakikalık görüşme sonrasında Köşk'ten ayrıldı.

Işık emeklilik isteyince hesaplar karıştı

Işık'ın emekliliğini istemesi sonrasında Kara Kuvvetleri için soru işaretleri arttı. Bu durumda İlker Başbuğ‘un yeni bir teklif yapması gerekiyordu. Genelkurmay'dan Milli Savunma Bakanlığı‘na bir teklif gelmedi. Başbuğ‘un Atilla Işık'ı önerebileceği belirtiliyordu. Ancak Işık emekliliğini isteyince bu ihtimal de ortadan kalktı. Başbuğ ikinci bir teklif yapmazsa 30 Ağustos'u beklemek gerekecek. Bu durumda atama zinciri etkilenecek Işık Koşaner'in teklif yapması söz konusu olacak.

KKK için kimlerin adı geçiyor?

Kara Kuvvetleri için şu dört kıdemli orgeneral Necdet Özel, Erdal Ceylanoğlu, Saldıray Berk ve Aslan Güner'in ismi geçiyor. En kıdemli orgeneral Jandarma Genel Komutanlığı‘na atanan Necdet Özel. Özel 1 Eylül'den sonra birkaç gün görev yapıp Kara Kuvvetleri'ne atanabilir. Ancak bu durumda Özel'in Genelkurmay Başkanlığı yolu kapanacak.

Bir diğer kıdemli orgeneral 1. Ordu Komutanı Erdal Ceylanoğlu, onu orgeneral Saldıray Berk takip ediyor. Erzincan iddianamesinde 1 numaralı sanık olarak gösterilen Berk hakkında hükümetin olumsuz tavrı olduğunu biliniyor. Ceylanoğlu'nun da 28 Şubat'ta tanklara yürü emri verdiği belirtiliyor.

Adı geçen bir diğer orgeneral de Genelkurmay İkinci Başkanı Aslan Güner. En yakın olasılık Necdet Özel olarak görünüyor. Ancak bunun için Işık Koşaner'in teklif vermesi bekleniyor. Son durumda Başbuğ‘un yeni bir isim teklifi sunmayacağı öngörülüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir