KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'dan Meclise ziyaret

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, FETÖ'nün darbe girişiminde bombalanan TBMM'ye geçmiş olsun ziyaretinde bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı,15 Temmuz darbe girişimini lanetledi ve "Türk halkı, tankların karşısında göğüs gererek, can vererek, kan akıtarak demokrasisine sahip çıktı. Biz de Kıbrıs Türk halkı olarak bunu gururla izledik." dedi.

TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi'nin eşliğinde Meclisin bombalanan bölümlerinde incelemelerde bulunan Akıncı, gazetecilere açıklama yaptı.

Türkiye'yi ziyaretinin asıl amacının Kıbrıs sorunu olduğuna işaret eden Akıncı, kritik bir dönemeçten geçildiğini, BM Genel Kurulunun eylülde toplanacağını, 23 Ağustos-14 Eylül arasında müzakere sürecinde 7 kritik toplantı yapılacağını, bu nedenle Türkiye ile yakın istişare sürecini en üst düzeye çıkarma gerekliliği olduğunu bildirdi.

Akıncı, ziyaretinin diğer amacının 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminde yaşananlar nedeniyle Türkiye'ye taziyelerini iletmek olduğunu dile getirdi. 

Akıncı, Türk milletini kutlayarak, şu görüşlere yer verdi:

"Türk halkı, tankların karşısında göğüs gererek, can vererek, kan akıtarak demokrasisine sahip çıktı. Biz de Kıbrıs Türk halkı olarak bunu gururla izledik. Bir daha bu acılar yaşanmasın.

Türk demokrasisi, hukukun üstünlüğü çerçevesinde, Atatürk ilkelerine bağlı olarak, demokratik, laik sosyal hukuk devleti olarak gelişimini ne kadar ileriye taşırsa bu, Kıbrıs Türk halkı için de o denli güzel bir durumdur. Türkiye ne kadar ileriye giderse, demokratik hukuk devleti prensipleri ne kadar kökleşir, gelişirse bu, Kıbrıs Türk halkı için de bölge için de çok iyi bir gelişme demektir. Bölgenin istikrarı anlamında da çok iyi gelişme demektir.

Bu girişimde bulunanları, melun terör eylemini planlayanları, paralel yapılanmayı lanetliyorum, buna göğüs geren Türk halkını ve TBMM'yi kutluyorum. Hepinize geçmiş olsun dileklerimi Kıbrıs Türk halkı adına iletiyorum."

FETÖ ile mücadele

Akıncı, bir gazetecinin "Türkiye'de FETÖ ile son derece ciddi mücadele var. Örgütün KKTC'de faaliyetleri var mı? Varsa mücadeleniz hangi boyutta?" sorusu üzerine, KKTC Hükümeti'nin FETÖ'yü ilk günden terör örgütü ilan ettiğini vurguladı.

Hukuk devletlerinin demokratik hukuk devleti kuralları içinde bilgi, belge ve bu konularda var olan verilere dayalı olarak hareket edebileceğini belirten Akıncı, şunları ifade etti:

"KKTC de demokratik hukuk devleti olarak, elinde belge, bilgi, veri varsa bunun gereklerini kuşkusuz yerine getirecektir. En ufak kuşkuya yer yoktur, herhangi bir müsamaha söz konusu olamaz. En ufak tereddüt söz konusu olamaz. Önemli olan bu gibi dönemlerde çok dikkatli olmak gerekir. Kurunun yanında yaşların yanmaması gerekir. Hukuk devleti, bir masum insanı bile herhangi bir şekilde elde yeterli bilgi, veri yokken lekeleyip hakkında suç isnadında bulunursa sadece o kişiye değil, kendi normlarına, kendi demokratik hukuk devleti kavramına da büyük zarar vermiş olur. Bu günler aynı zamanda çok dikkatli olunması gereken günlerdir. Bu gibi dönemlerde gammazlamalar da çok olur. Bunu Kıbrısta da söyledim, burada tekrarlamakta beis görmem. Suçun, suçlunun, terörün üstüne kesinlikle gidelim ama giderken dikkat edelim, yanlışlıklar yapmayalım."

Hamzaçebi'nin açıklamaları

TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi de Akıncı'nın TBMM'yi ziyaret etmesinden mutluluk duyduğunu ifade etti. Darbe teşebbüsünün; demokrasilerde en büyük gücün millet olduğunu bir kez daha açık bir şekilde ortaya çıkardığını belirten Hamzaçebi, "Millete rağmen hiçbir şey olamaz. Tank, top, tüfek, silah, uçak, bombalar demokrasiye inanmış vatandaşlarımız karşısında hiçbir şey ifade etmemektedir." diye konuştu.