Klonlama yoluyla ilk kez insan kök hücresi üretildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

NEW YORK - Tüm dünyada 15 yıldır süren çalışmalar sonunda bilim adamları ilk kez klonlama yoluyla insan kök hücresi üretmeyi başardılar.
Bu sonuca, 1996 yılında klonlanan ilk canlı olan koyun Dolly'de kullanılan yöntemle, yani kendi DNA'sı çıkartılmış bir yumurtaya olgun bir hücreden genetik malzeme enjekte edilerek ulaşıldı ve insan embriyosuna ait kök hücreler elde edildi.
Kök hücreler, insanı oluşturan 200'den fazla özel hücre çeşidinden herhangi birine dönüşebilme yeteneğine sahip birimler.
Bu bilimsel başarı, Cell dergisinin dün çıkan sayısındaki bir makaleyleaçıklandı. Bu gelişmeden sonra hem teknik zorluklar hem de etik tartışmalarlatıkanmış olan kök hücre çalışmaları yeni bir ivme kazanabilir.
Şimdiye kadar insan kök hücresi için kaynak olarak insan embriyonlarıkullanılıyor, bu da etik tartışmalara ve sorunlara yol açıyordu. Yeni uygulamada ise döllenmemiş insan yumurtaları kullanılıyor.
Dün açıklanan klonlama tekniği, Oregon Health & Science University ve Oregon National Primate Research Center'da görevli bilim adamlarınca geliştirildi.
Kök hücre elde etmek için insan embriyonlarını kullanma gereğinin ortadankalkmasıyla, kalp hastalıkları, Parkinson hastalığı, multipl skleroz, omurilikzedelenmeleri ve diğer ağır tıbbi sorunlardan dolayı hasar görmüş hücrelerinyenilenmesi mümkün olabilir.
Ancak bu gelişme, yöntemin canlı ya da ölmüş insanların genetik kopyalarınınüretilmesi yani klonlanması için de kullanılabileceği yolundaki kaygısınıgetiriyor.