Koalisyonun anahtarı 14 madde

Başbakan Davutoğlu'nun, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun açıkladığı 14 ilkeye yaklaşımının, CHP'nin koalisyon görüşmelerindeki tavrını belirlemesi bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 13 Temmuz Pazartesi günü saat 14.00'de  CHP Genel Merkezi'ne yapacağı ziyarette, ön plana Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıkladığı 14 ilke çıkacak.

Bu ilkelere ilişkin Davutoğlu'nun düşüncelerini dinleyecek CHP heyeti, ikinci turda ise kendi görüşlerini ve "olmazsa olmazlarını" dile getirecek.

Davutoğlu'nun söz konusu 14 ilkeye yaklaşımı, CHP'nin koalisyon görüşmelerindeki tavrını belirleyecek.

"Emekliye Ramazan ve Kurban Bayramlarında iki maaş ikramiye, refahın tabana yayılması, taşeron sisteminin kaldırılması, yolsuzluk iddialarının araştırılması" konularında hassas davranacak CHP'de, bu maddelerde anlaşılması durumunda, AK Parti ile bir hükümetin kurulabileceği görüşü ağır basıyor. 

7 Haziran'da halkın ortaya koyduğu tabloya saygı duyulmasını isteyen CHP yönetimi, erken seçimin, Türkiye'nin menfaatine olmayacağı görüşünde.

"Dönüşümlü başbakanlık modeli"nin konuşulduğu CHP'de, Kılıçdaroğlu'nun, iki yıl süreyle başbakan olması halinde, seçim meydanlarında verdiği "taşeron işçiliğin bitirilmesi, emekliye yılda iki maaş ikramiye, asgari ücretin bin 500 liraya çıkarılması" gibi sözlerini yerine getireceği belirtiliyor.

Koalisyonun anahtarı 14 madde

CHP için koalisyona giden yol, Kılıçdaroğlu'nun açıkladığı 14 maddeden geçiyor. Koalisyon görüşmelerini belirleyecek ilkeler şöyle:

"Hukukun üstünlüğünün yeniden sağlanması, 12 Eylül darbe hukukunun tarihe gömülmesi, siyasette ahlakın egemen olması, refahın tabana yayılması ve sosyal devlet anlayışına geçilmesi, Cumhurbaşkanının anayasal sınırlarına çekilmesi, örtülü ödeneğin yalnızca Başbakan tarafından kullanılması, barışçı ve rasyonel bir dış politika çerçevesinin çizilmesi, gençleri potansiyel suçlu gören anlayışa son verilmesi, özgürlüklerin alanının genişletilmesi, TRT ve RTÜK'ün siyasi iktidarın aracı olmaktan çıkarılması, medya üzerindeki baskılara son verilmesi, vergi denetiminin siyasi araç olmaktan çıkarılması, kamu maliyesinin şeffaf kılınması, özgürlükçü, demokratik bir Anayasanın yapılması, yolsuzluklarla etkin mücadele edilmesi."