KOBİ'ler 'şemsiye' altında toplanacak

SPK, KOBİ'lerin halka arzı için birden fazla firmayı portföy mantığı altında paketleyip bir şemsiye çatı altında toplayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, birden fazla KOBİ'yi portföy mantığı altında paketleyip "şemsiye çatı" altında bir araya getirecek formül geliştirmeye çalıştıklarını belirterek, "5'er milyon lira büyüklüğünde 20 tane KOBİ bir araya gelse 100 milyon lira oluyor. 100 milyon liraya yabancı yatırımcı da yerli yatırımcı da gelir" dedi.

KOBİ'nin gücünün sınırlı olduğunu, küçük firmanın bağımsız denetçiye 5-10 bin lira veremeyeceğini ifade eden Akgiray, imkanların sınırlı olması nedeniyle çok küçük bir şirketin kendilerini dinleyip "bende halka açılacağım" diye ortaya atılmasının çok zor olduğunu vurguladı.

SPK Başkanı, KOBİ'lerin halka arzı konusunda Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın desteğiyle çalışmalar yapıldığını, KOBİ sayılan firmaların bazı maliyetlerini bakanlığın bir şekilde üstlendiğini, SPK, İMKB, MKK ücretlerinin onda 1 seviyesine indirildiğini, KOSGEB desteğinin de olduğunu anlattı.

Bu çalışmaların dışında, birden fazla KOBİ'yi portföy mantığı altında paketleyip bir şemsiye çatı altında bir araya getirecek formül geliştirmeye çalıştıklarını anlatan Akgiray, şöyle devam etti:

"Mesela 5'er milyon lira büyüklüğünde 20 tane KOBİ bir araya gelse 100 milyon lira oluyor. 100 milyon liraya yabancı yatırımcı da yerli yatırımcı da gelir, 5 milyon liraya yabancı yatırımcı gelmez. Böyle bir formül geliştirmeye çalışıyoruz. Firmalar halka arzdan önce bir araya gelsin. Bir şemsiye çatı oluştursunlar, şemsiye çatı bir sermaye piyasası aracı olsun, o halka arz yapsın. Toplanan parayı da firmaların değerleri oranında firmalara sermaye olarak dağıtsın. Kağıt üstünde bu mantık.

Hukuken bunun sağlam, doğru olması lazım. Teknik olarak kolay, kağıt üstünde yaptık her şeyi. Yarın biri ayrılmak ister, para kime gidecek, vs. Onu güvenceye aldıktan sonra inşallah bu sene içinde yeni bir finansal ürün diye sunabileceğiz. Henüz hazır değiliz."

Akgiray, bir başka soru üzerine, söz konusu modelde farklı sektörlerin de bir araya gelebileceğini, firmanın kendi tüzel bağımsız varlığının devam edeceğini ancak, söz konusu firmaların muhasebecisi, denetçisi, kargo firmasının belki de bir araya gelip ortak masrafa girerek birim maliyeti azaltabileceklerini anlattı.

Bunun dünyada örnekleri olup olmadığı üzerine primitif bir benzerinin Polonya'da olduğunu, ancak geliştirecekleri modelin orijinal, Türkiye'nin koşullarına daha uygun bir şey olmasını istediklerini söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir