KOBİ'ler Avrasya'nın cazibe merkezi haline geliyor

TOSYÖV,16-17 Mart'ta 7'nci KOBİ Zirvesi düzenliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - TOSYÖV'ün 7'ncisini düzenlediği KOBİ Zirvesi, TOBB, KOSGEB ve İTO işbirliği ile 16-17 Mart 2011 tarihlerinde İstanbul Ticaret Odası Meclis Salonu'nda yapılacak.

TOSYÖV Başkanı Yalçın Sönmez, "KOBİ'ler istihdamın yüzde 70'ini, özel olarak imalat sektöründe bundan da fazlasını sağladıkları halde toplam katma değerin ancak yüzde 27-30 arasında bölümünü üretiyorlar. KOBİ'lerin, bu ağır istihdam kapasitesini hizmet sektörüne havale ederek onların katma değer üretimindeki payını artıran politikalar Türkiye'nin KOBİ'lerle ilgili gündemini oluşturmaktadır. 7. KOBİ Zirvesi bu gündemin ana başlıklarından birine "KOBİ'ler için Rekabetçi Stratejiler ve Uluslararası İşbirliği İmkanları" konusuna yoğunlaşacak" dedi.

Sönmez, zirvenin hedeflerini açıklarken şöyle konuştu:

"Türkiye'de en eski ve ulusal çapta yaygınlığı olan tek KOBİ örgütü TOSYÖV Vakfı'dır. TOSYÖV KOBİ Zirveleri'ni, Türkiye'nin büyüme ve kalkınma sorunlarının çözümünde KOBİ'lerin rolünü etkinleştirmek ve izlenmesi gereken KOBİ politikalarının oluşumuna katkıda bulunmak amacıyla düzenlemektedir. Zirvelerimiz, KOBİ'lere stratejik mahiyette bir yol haritası sağlıyor, ayrıca karar alıcı kamuya istikamet gösteren bir sonuç bildirgesi yayınlıyor. Zirvelerimiz Türkiye'nin en etkin bir kaç ekonomik platformundan biri olmaktadır. 7 KOBİ Zirvesi de böyle olacaktır."

Kriz sonrası hızlı değişim masaya yatırılacak

"7. KOBİ Zirvesi'ni önemli kılan, küresel krizden sonra dünya ekonomisinin içine girdiği hızlı değişim sürecidir. Bu değişim süreci Türk KOBİ'lerine yeni fırsatlar sunmaktadır" diyen TOSYÖV Başkanı, "Küresel rekabette başarı için aranan temel unsur esneklik ve yenilikçiliktir. Bu özellikler büyüklerden çok KOBİ'lerin özelliğidir.

Bu nedenle KOBİ'lerin dünya ekonomisindeki önemi arttı. AB ülkeleri başta olmak üzere, ülkelerin teşvik ve destek politikaları KOBİ'lere yoğunlaştırıldı. Bu durumda Türk KOBİ'leri için yeni bir stratejiye ve yeni bir KOBİ yaklaşımına ihtiyaç var. 7. Zirve, KOBİ'lerimiz açısından belirsizlikleri giderecek, imkanları netleştirecek ve bilgi ile eylemi birleştirmek suretiyle yeni bir sinerji yaratmaya çalışacaktır" diye konuştu.

Sönmez, KOBİ'ler için ortaya çıkan yeni fırsatları ise şöyle anlattı: "Küresel krizden sonra KOBİ'lerimiz için alternatif dış fırsatların doğduğu saptanmıştır. 2010 yılının dış ticaret tecrübesi bunu göstermiştir. Klasik pazarlarla ticaretimiz yüzde 10-12 düzeyinde artarken alternatif yeni pazarlarla ticaretimiz, ülkesine göre yüzde 30-300 arasında artabilmiştir.

Sebebi şu noktada aramak gerekir: Dünya ekonomisinin üretim ayağı Asya'ya doğru yer değiştiriyor. Çin ve Hindistan dev ithalatçı ülkeler durumuna geliyor. Türkiye ekonomisinin tedarikçi dinamiği bu gelişmeyi tamamlıyor. Çin'e, özellikle de üretimde muadilimiz olmayan Hindistan'a yönelmemiz gibi fırsatlar doğuyor. Bu tabloya Avrasya pazarları da ekleniyor. Çünkü Türkiye giderek Avrasya üretiminin cazibe merkezi olmaktadır.

Türkiye için bunlar yeni bir perspektif hazırlamaktadır. Perspektif yeni olunca; -Para ve Maliye Politikalarının,-Finansal Destek Politikalarının,-Girişimciliğin, hem bu yeni açılımları, hem de KOBİ'leri esas alan yeni düzenlemelerle zenginleştirilmesi gerekmektedir."

KOBİ'ler için Rekabetçi Stratejiler ve Uluslararası İşbirliği İmkanları ana teması altında yapılacak zirve, Para ve Maliye Politikalarının KOBİ'lerin Rekabet Gücüne Etkileri, Rekabet için Etkin Finans ve Destek Politikaları, KOBİ'ler için Uluslararası Rekabetteki Fırsatlar ve Tehditler, Girişimcilik, Yeni Açılımlar, Rekabet ve İşbirlikleri, Siyasi Partilerin Rekabet Gücünü Arttıracak KOBİ Politikaları oturum başlıklarıyla toplanacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir