KOBİ'ler borcunu ödemeye hazırlanıyor

Oda ve sektör temsilcileri 2 Mayıs 2011'e kadar başvuru süresi tanınan 'borç yapılandırması'na ilişkin süreci değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Canan SAKARYA-Özüm ÖRS

ANKARA-  Tahminlere göre 51 milyar TL vergi, 60 milyar TL sosyal güvenlik primi olmak üzere toplam 111 milyar TL tutarında birikmiş borcu kapsayan 'Torba Kanun' olarak da bilinen 6111 sayılı 'Bazı Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanun'da uygulama aşamasına gelindi.

Kanun kapsamında bulunan maliye, gümrük, sosyal güvenlik, belediyeler, il özel idareleri gibi kamu kurumlarına borçlu, yükümlü kişi ve firma sayısına ilişkin, sağlıklı ve net bilgiler yok.

Ancak, çeşitli tahminlere göre borçluların önemli bir kısmı küçük ve orta ölçekli işletmelerden oluşuyor.

Borç tasfiye operasyonunun yönlendirici kurumu Maliye Bakanlığı, yapılandırmanın kapsamı ve uygulamasına ilişkin ilk tebliğini geçen cumartesi günkü Resmi Gazete'de yayımladı. Yine operasyonun en büyük alacaklısı olarak görünen Sosyal Güvenlik Kurumu yönetimi de kamuoyuna geniş bir açıklama yaptı.

Buna göre, gerek maliye gerekse sosyal güvenlik borçlarıyla ilgili ödeme başvuruları 2 Mayıs 2011 tarihine kadar ilgili idarelerce kabul edilecek.

KOBİ dünyası, 215 maddelik 6111 sayılı Kanunla ilgili olarak 'öğrenme hazırlıklarına' başladı.

DÜNYA Mikro Politika'nın edindiği bilgiler KOBİ dünyasının borç yapılandırma fırsatından genellikle memnun olduğunu, illerde ticaret ve sanayi odaları ile sektör derneklerinin 'üye aydınlatma' etkinliklerine başladıklarını gösteriyor.

Ancak, 6111 sayılı Kanuna yönelik bazı eleştiriler de var. Bunların başında, elektrik dağıtımının özelleştirildiği bölgelerde, özelleştirme öncesinde tahakkuk eden fakat henüz ödenmemiş borçlar geliyor. Kanunda bu tür  borçların yapılandırmasını 'ilgili özel şirketin takdirine bırakan madde' sorun yaratacağa benziyor. Aynı şekilde, organize sanayi bölgelerinin banka  borçlarının kapsam dışı bırakılmış olması da eleştirilere yol açıyor ve çözüm bulunması isteniyor. Bu arada uygulamaya ilişkin tebliğlerin geç yayınlanması ve bilgilendirmelerin tamamlanmaması nedeniyle ödeme süresinin uzatılması da talep ediliyor.

İŞ DÜNYASININ GÖRÜŞLERİ

Bendevi Palandöken

(TESK) Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu Başkanı

Çalışmalarımız henüz bilgilendirmeyle sınırlı

Yeniden yapılandırma ile ilgili çalışmalarımız şu anda tamamen bilgilendirme üzerinden yapılıyor. Tüm detayların yer alacağı bir kitapçık hazırlatıyoruz. Kitapçık dışında 81 birlik ve 13 mesleki federasyona konuyla ilgili mailler gönderdik. Gelir İdaresi Başkanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu ile birlikte hazırlayacağız kitapçıkları.  Eğitim çalışmalarına başlıyoruz. İlk eğitim 23 Mart'ta. Bizim çatımız altında 750 bin civarında kişinin yeniden yapılandırmadan faydalanmasını bekliyoruz.

Kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasında neredeyse bizi ilgilendiren 30'un üzerinde başlık var ve üyelerimiz bunlar için başvuracak. Bu konuda her gün çok sayıda mail alıyoruz ayrıca süre uzatımı konusunda talepler var. Mayıs ayında başvurular sona erecek, bu sürenin uzatılmasında yarar var. Çünkü halen bilgilendirme çalışmaları devam ediyor.

Adnan Keskin

OSTİM Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı

Başvuru süresi uzatılması gerekiyor

KOBİ'lerin konuyla ilgili bilgilenmeler şu an için muhasebe düzeyinde kaldı; bilgilendirmenin sağlıklı olduğunu düşünmüyoruz. Hem KOBİ'lerin bu yapılandırmadan yararlanması hem de maliyenin arzu edilen seviyede tahsilata ulaşması için başvuru süresinin biraz daha uzatılması yararlı olacak.

Torba yasanın çeşitli toplantı ve organizasyonlarla anlatılması müracaatları hızlandıracak. KOBİ'ler, psikolojik olarak bu yasaya hazırlar.

Devlete, maliyeye tedirgin bir bakış söz konusu. Bu tür yasalardan bir an önce yararlanarak kamuya karşı borçlu olma psikolojisinden kurtulmak istiyorlar.

Derneğimiz, yasanın sunduğu olanaklardan yararlanmayı hızlandırmak amacıyla paralel çalışma yürüten sivil toplum kuruluşlarıyla dernek binasında sanayici ve işadamlarına bilgilendirme yaptı. Yasanın uygulanmasına ilişkin tebliğlerin hepsi yayınlanmadığı için kamu tebliğleri ne şekilde uygulayacaklarını şu an için bilemiyor. Bu da borçlulara tanınan 2 aylık başvuru süresinin en az 15-20 gününün geçmesi anlamına geliyor. Elektrik borçları konusunda bize ulaşmış bir şikayet bulunmuyor.

Hasan Hüseyin Erkoç

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı

Bu kapsamda af bir daha gelmez

Bu boyutta bir borç yapılandırması ilk defa gerçekleştirildi, bir daha bu kapsamda bir düzenleme yapılmayacağını düşünüyoruz. Bu nedenle KOBİ'lerin bu düzenlemeden mutlaka yararlanması lazım.

Biz öncelikle vergi dairesi başkanını odaya davet ettik; üyelerimize tüm süreci anlatarak gerekli bilgileri verdiler. Oda olarak Malatya'da değişik ortamlarda bilgilendirme toplantıları gerçekleştiriyoruz. Vergi daireleri zaten etkin bir çalışma içindeler. Bundan böyle ödemelerini zamanında yapan mükelleflerin ödüllendirilmesinin de bu tip düzenlemelere girmesini istiyoruz.  

Bu tür düzenlemelerin çok sık gerçekleştirilmesini de doğru bulmuyoruz. Bunun son olmasını ve bir daha gündeme gelmemesini istiyoruz. Bu nedenle KOBİ'lerin bu düzenlemeden mutlaka yararlanması gerekiyor.

Osman Yıldırım

Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı

Uzmanlarla bilgilendirme çalışmaları yapıyoruz

Bilgilendirme çalışmalarına yoğunlaştık. Bu hafta ve gelecek hafta konunun uzmanlarının katılacağı toplantılarda üyelerimizi bilgilendireceğiz. Sonra müracaatlar başlayacak. Şu anda vatandaşlar yasa hakkında yeterince bilgili değil. Kapsamda hangi borçlar var, ödemeler ne şekilde yapılacak bu konuda bilgi açığı var. Konunun uzmanlarıyla bilgilendirme çalışmaları yapıyoruz.

Sivas' ta vergi ve prim borçları noktasında çok büyük borçlu işletme bulunmuyor. Şirketlerimiz daha çok orta ölçekli ve kamuya yoğun borçlu. Yine de yeniden yapılandırma herkes tarafından memnuniyetle karşılandı ve herkes borcunu sağlanan imkânlarla ödemek istiyor.

Serdar Ecemiş

Niğde Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı

Elektrik borç yapılandırması netleştirilmeli

Güzel bir yasa oldu. İşletmelerimize, üyelerimize anlatmak için her türlü eğitimi vermeye başladık,  Alacaklı kamu kuruluşları, yükümlülerin işlerini kolaylaştırıcı tedbir ve düzenlemeleri genelgelerle çözecekler. Ama bunlar biraz zaman alacak, 15-20 gün içinde hazır olurlar.

Elektrik borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili hiçbir şey yok. Yasada bunu özelleşen firmalar yapabilir, deniyor, bu hususun netleşmesi gerekir. Geçmişe yönelik tarımsal sulama borçları var, bunların yapılandırılmasıyla ilgili net bir genelge yok. Uygulama netleştirilirse çok daha iyi olur.

 Bu noktada yapılandırma, biraz özelleşen dağıtım firmalarının algılamalarına bırakılmış.

Yusuf Cengiz

Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı

Bankalar OSB alacaklarından vazgeçsin

Organize sanayi bölgelerinin bankalara olan borçları var; bu borçlar yapılandırma anlamında yasanın kapsamına alınmadı. Kapsama alınmaması olumsuz bir gelişme. Özellikle, OSB'lerin bankalara borçlarının silinmesi veya bir formül bulunması gerek, diye düşünüyorum. Bankalar da bu alacaklarından vazgeçip sorunu çözmeli.

Eyüp Sabri Ertekin

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı

Hemen hemen herkes haberdar

Oda olarak kendi üyelerimize elimizden geldiği kadar duyurmaya çalışıyoruz, yararlansınlar diye. Bence durum o kadar da fena değil, hemen hemen herkes haberdar. Bazı konularda tebliğlerin yayınlanması ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Çıkmayan tebliğler varsa onların da bir an önce tamamlanması gerekir. Elektrik borçları konusunda ise, bizde henüz özelleştirme gerçekleştirilmediği için, bu yönde gelen bir sıkıntı yok.

Hüseyin Semerci

Plâstik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Başkanı

Uygulama için şartlar uygun

KOBİ'lerimizin ve küçük işletmelerimizin, böyle bir yasaya ihtiyacı var. Genel olarak baktığımızda, sektörümüzde, TOBB Sanayi Envanteri'ne göre, 5 bin 132 firma faaliyet gösteriyor. Sektörümüzdeki işletmelerin yüzde 99'u KOBİ niteliğindeki firmalardan oluşuyor. Torba yasanın bu yararların sarılmasında destek olabileceğini tahmin ediyorum.  Böyle bir yasa yürürlüğe konduğuna göre, uygulama için şartların uygun olduğu kanısındayım. İşlemler sırasında ortaya çıkabilecek küçük pürüzler için de tedbir ve düzenlemelerin en kısa zamanda hayata geçirileceğini düşünüyorum. Söz konusu yasa ve uygulamasıyla ilgili olarak, üyelerimize yönelik bir bilgilendirme çalışması gerçekleştireceğiz.

Mustafa Balkuv

Triko Sanayicileri Derneği Başkanı

Yeniden ödeme güçlüğü oluşacak

Bu yasa bizleri fazlasıyla ilgilendirmekte. Dolayısıyla dernek merkezimizde yalnız üyelerimize değil, tüm sektör mensuplarına bilgilendirme toplantıları yaptık. Ayrıca İstanbul Sanayi Odası, İstanbul Ticaret Odasında da yapılan konu ile ilgili seminerlere de toplu katılım sağladık.

Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı affı olarak bilinen yasa, vergi başta olmak üzere 300 kaleme varan borcu yapılandırabilecek  KOBİ'ler açısından uzun vade ve ay atlama ile SSK ve vergi borçlarının aynı aya denk gelmesi önlenmiş. Böylece ödeme yükü aylara dağıtılarak ödeme bir rahatlama sağlanmıştır. Yasayla getirilen bu kolaylıklar sayesinde KOBİ'ler belki icra baskısından kurtulacaklar ama hem taksitlendirme hem yeni tahakkuk eden vergiler yine ödeme güçlüğü çıkaracak. Yeni tahakkuk eden vergiler birikecek, belki 36 ay sonunda vergi affı gündeme gelebilecektir.

Sinan Sakman

Orta Karadeniz Sanayici ve İş Adamları Federasyonu (OKASİFED) Başkanı

Uygulamada aksaklık olması normal

Bu yasa 2011 yılı için KOBİ'lerin beklentilerini artıya dönüştürdü. İlk etapta çeşitli aksaklıklar olacak. Ancak aksaklıklar tespit edildikçe uygulamaya yönelik atılacak adımlarla bu sıkıntıların aşılacağı düşüncesindeyim.Tabii ki bu konu ile ilgili bazı çalışmaları hayata geçirmeyi planlıyoruz. Üyelerimizden gelecek talepler doğrultusunda beklentilerine cevap vereceğiz. Torba Yasa açıklanmadan önce özelleştirilen bazı dağıtım şirketleri anaparanın ödenmesi halinde faizlerin tahsil edilmeyeceği yönünde bazı kampanyalar düzenlediler. Şu ana kadar konu ile ilgili şahsıma veya federasyonumuza ulaşmış bir yakınma mevcut değil.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir