KOBİ'lere 'Ar-Ge merkezi kurun' çağrısı

Bakan Ergün, KOBİ'lerin Ar-Ge merkezi açabilmesi için bir takım çalışmalar yapıldığını, bu kapsamda da yeni destekler yapılacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KOCAELİ - Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Nihat Ergün, en çok Ar-Ge merkezinin otomotiv sanayi ve yan sanayi, dayanıklı tüketim malları, savunma sanayi, elektronik, bilgi ve iletişim teknolojileri sektörlerince kurulduğuna dikkat çekerek, KOBİ'lere de Ar-Ge merkezi kurma çağrısı yaptı.

Siemens'in Gebze Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Ar-Ge Merkezi açılış töreninde konuşan Ergün, Türkiye'de Ar-Ge merkezlerinin kurulması ve firmaların yüksek katma değer oluşturacak çalışmalara daha fazla odaklanmasının ülkenin geleceği açısından son derece önemli olduğunu söyledi.

Yabancı firmaların Türkiye'yi eskiden olduğu gibi sadece bir montaj adresi olarak görmelerini doğru bulmadıklarını dile getiren Ergün, Ergün, ''Bugüne kadar aralarında Siemens'in de bulunduğu 107 firmamız Ar-Ge merkezlerini kurdu, 15 binden fazla Ar-Ge elemanı bu merkezlerde çalışıyor'' dedi.

En çok Ar-Ge merkezinin otomotiv sanayi ve yan sanayi, dayanıklı tüketim malları, savunma sanayi, elektronik, bilgi ve iletişim teknolojileri sektörlerince kurulduğuna dikkati çeken Ergün, şunları kaydetti:

''Bu önemli destekten büyük firmalarımız yararlanıyor, ancak biz KOBİ'lerimizin yararlanması için de önemli çalışmalar yürütüyoruz. Öncelikle KOBİ'lerimiz de birleşme ve ortaklık yoluyla Ar-Ge merkezlerini kurabilirler. Teknopark uygulamaları ve San-Tez Programı ile üniversite-sanayi işbirliğini artırmaya çalışıyoruz. Yeni KOSGEB destek programlarında Ar-Ge ve inovasyon için özel bir program hazırladık. Bakanlık olarak, hem uyguladığımız bu tür destekleri daha etkin hale getirme hem de yeni destekler hazırlama konusunda kararlıyız. Bu tür Ar-Ge merkezleri açıldıkça, dünyadaki değişim trendleri yakalanacak, müşteri ihtiyaçları daha erken keşfedilecek, ülkemizin dünya ticaretinden aldığı pay daha da artacaktır.''

Siemens cirosunun yüzde 5'i Ar-Ge'ye

Siemens Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Hüseyin Gelis, ise Siemens'in 1847'de Berlin'de yalnızca 4'ü mühendis, 20 personelle faaliyete başladığını, 20. yüzyılın başında mühendis sayısının binin üzerine çıktığını belirterek bu sayede dünyada ve Türkiye'de ilk olarak telgraf, röntgen, aydınlatma projesi gibi önemli faaliyetlerin hayata geçtiğini anlattı.

"Siemens cirosunun yüzde 5'ini Ar-Ge yatırımlarına ayırıyor. Şirketimizin global olarak 30 bin Ar-Ge çalışanı, yaklaşık 4 milyar euroluk bütçeyle her gün 40 buluşa imza atıyor." diyen Gelis, Ar-Ge bütçesinin neredeyse 1 milyar dolarının yeşil teknolojiler geliştirmek için kullanıldığını kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir