KOBİ'lere EBRD kapısını ilk krediyi alan Meykar açtı

Buzlu içecek üreticisi Meykar'a doğrudan yatırım yapıp, büyümesini destekleme kararı alan Avrupa Kalkınma Bankası, Türk KOBİ'lerini de yakından tanıma fırsatı yakaladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet DAYIOĞLU

İSTANBUL - Avrupa Kalkınma Bankası (EBRD), Meykar'ın başvurusunu kabul ederek, yeni makine alımı için 1.4 milyon euro kredi talebini onayladı. Meykar'ın aldığı kredi, EBRD'nin bir Türk KOBİ'ye doğrudan verdiği ilk kredi olma özelliği de taşıyor.

Toplam 8 ay süren görüşmeler ve denetlemeler sırasında EBRD, Türk KOBİ dünyası ile ilgili deneyim kazandı. Yetkililer, gelecekte diğer KOBİ'ler için bu sürecin daha kısa olabileceğini tahmin ediyorlar.

EBRD'den yapılan açıklamada "Kaynak, üretim bandının alımı ve kurulumu için kullanılacak. Makinalar, Meykar'ın hem üretim kapasitesini artıracak, hem de dağıtım ağının genişlemesini sağlayacak" denildi. Buna göre kredi iki aşamada gelecek. 700 bin euroluk ilk bölüm kapasitenin artırılması için kullanılacak. Takip eden dönemde ise kalan kısmı verilecek.

Türk KOBİ'lerin önü açıldı

Alınan krediyle ilgili DÜNYA Gazetesi'nin sorularını yanıtlayan Meykar CEO'su Baran Fidanboy, şirketin büyüme hedeflerini de paylaştı. Buna göre EBRD ile Ekim 2010'da tanışan Meykar, hazırladığı 5 yıllık büyüme planını bankayla paylaştı. Meykar'ın büyüme potansiyelini ve planlarını değerlendiren Banka, yatırım yapma amacı ile şirketi incelemeye alarak son derece detaylı, finansal ve kanuni denetimlerden geçirdi. Büyüme planları ortak bir modele oturtularak hedeflerde mutabakat sağlandı. Son olarak da, yatırım planının ve 2012 başında hedeflenen ortaklığın çerçevesini çizen anlaşmalar imzalandı.

İki dalgada yapılması planlanan toplam 1.4 milyon euroluk yatırım, şirketin kısa vadede büyüme planlarını destekleyecek miktarda. Bu yatırım ile, üretim kapasitesi, dağıtım ağı ve ürün portföyü genişletilecek. Organizasyonel ve işleyiş olarak, büyüme hızını destekleyecek yeni yapılanmaya gidilecek.

Meykar'ın belirlenen hedefler doğrultusunda ilerlemesi durumunda EBRD, oluşturulacak yeni yatırım planlarına da destek vermek istediğini vurguladı.

Hedef katlanarak büyümek

Meykar CEO'su Fidanboy, Türkiye'de benzer ülkelere göre az gelişmiş olan buzlu içecek kategorisinin katlanarak büyümesine liderlik etmeyi hedeflediklerini anlattı. Fidanboy, genç nüfus, son yıllarda özellikle dondurma pazarında görülen büyüme oranları ve kendilerinin özellikle son 3 yılda yakaladıkları büyüme hızına dayanarak, yatırım planı ile cirolarının her sene katlanarak büyümesini hedeflediklerini söyledi.

Meykar, ürün portföyünü de HORECA kanalında, kaliteli ürünlerle ve farklı ürün gruplarının distribütörlüğüyle genişletmeyi planlıyor .

Üç markası ile üretim yapıyor

1997 yılında Dr. Kudret Fidanboy tarafından kurulan Meykar Gıda ve Meşrubat, Türkiye'nin ilk ve en büyük buzlu içecek üreticisi ve Buzlaş, Granita ve Frio markalarının sahibi. Buzlu içecek kategorisinin tüm segmentlerinde ürün ve hizmetler sunan Meykar, konsantre buzlu içecek ve smoothie üretimi, markalı buzlu içecek dağıtımı, granita makineleri, satış sonrası pazarlama danışmanlığı ve teknik destek hizmetleri veriyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir