Koç'un 2011 hedefi yüzde 5 büyüme

Koç Holding 2010 yılına ilişkin değerlendirmeleri ve 2011 yılı hedeflerini paylaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, topluluk olarak 2011 büyüme hedeflerinin yüzde 5 düzeyinde bulunduğunu bildirdi.

Koç Topluluğu'nun düzenlediği Anadolu Buluşmaları'nın 18.'incisi Mustafa Koç, Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Turgay Durak, Koç Holding grup başkanları ve 600 Koç Topluluğu bayisinin katılımıyla Hatay'da gerçekleştirildi. Koç Holding'den yapılan açıklamada, Mustafa Koç ve Turgay Durak'ın toplantıda yaptığı konuşmalara yer verildi. Koç, dünya ve Türkiye konjonktürü, Koç Topluluğu'nun hedefleri ile ilgili görüş ve değerlendirmelerini paylaştı.

Toplantıda geçtiğimiz yıla ilişkin genel bir değerlendirmede bulunan Koç, 2010 yılına girerken yaşanan toparlanmaya rağmen bir ikinci dalganın gelip gelmeyeceği endişesinin mevcut olduğunu, yüksek kamu borçları nedeniyle zincirleme ülke krizlerinin tüm dünyaya yayılmasından endişe duyulduğunu hatırlattı. Beklenen çift dipli resesyonun yaşanmadığını, ancak istenilen büyüme rakamlarına da ulaşılamadığını kaydeden Koç, şunları belirtti:

"Pek de olumlu bir tablo çizmeyen gelişmelere rağmen dünya ekonomisi, gelişmekte olan ülkelerin performansı sayesinde tahminlerin üzerinde, muhtemelen yüzde 5'e yakın bir oranda büyürken, mali piyasalarla ilgili olumsuz beklentiler gerçekleşmedi. 2011 yılı için ise küresel planda bir dizi belirsizlikle karşı karşıyayız. Ulusal planda ise 2010 yılının olumlu rüzgarını bir süre daha arkamızda hissedecek gibiyiz."

Petrol fiyatlarından olumsuz etkileneceğiz

Tunus'ta başlayarak bölgeye adım adım yayılan, haftalardır Mısır'da devam eden ve Yemen'e sıçrayan bir dizi gelişmenin başka ülkelere de sıçrayacağının tahmin edildiğini belirten Koç, "Türkiye, Mısır ve Tunus'a yılda 3 milyar dolar civarında ihracat yapıyor. Bunun yanı sıra petrol ithalatçısı olan Türkiye'nin artabilecek petrol fiyatlarından olumsuz etkileneceği açık" değerlendirmesinde bulundu.

"Ortadoğu'nun en büyük ve en hızlı büyüyen ekonomisi" Türkiye'nin, bölgede yeni ortaya çıkacak hükümetler için alternatif modeller sunmada belirleyici bir rol oynayacağına dikkati çeken Koç, Türkiye'nin bölgedeki konumunun daha da güçleneceğini vurguladı. Koç, Türkiye'nin ekonomik performansına değinirken, Türkiye'de ilk kez 42 yıl sonra TÜFE endeksinin yüzde 5'in altına düştüğünü, bu oranın 2011'e tüketici cephesinde sakin bir enflasyon ortamı beklentisi yarattığını kaydetti.

Enerjide yeni ortak

Hükümetin 2011 yılı büyüme hedefinin yüzde 4,5 olduğunu, Koç Topluluğu olarak büyüme beklentisini ise yüzde 5 düzeyinde belirlediklerini açıklayan Koç, sadece Türkiye'de değil, uluslararası alanda ve özellikle bölgede, enerji alanında en etkin oyunculardan biri haline gelmek istediğini vurguladı. Koç, şunları kaydetti:

" Ülkemizin artan elektrik ihtiyacının karşılanması için bu alana önümüzdeki dönemde her yıl 3.000 MW mertebesinde yatırım yapılması gerekiyor. Entek şirketimiz ile Amerika'nın uluslararası dev elektrik şirketi AES ile yeni ortaklık kurduk. Önümüzdeki 4-5 yıllık dönemde bu ortaklıkla 3.000 MW seviyesinde ilave kapasiteye ulaşmayı hedefliyoruz."

2011'de yatırımlara devam

2011 yılı yatırımlarına yönelik bilgiler de veren Koç, Ford Otosan'da ilk versiyonu 2012'de üretime geçecek yeni Transit için 2011-2014 döneminde 480 milyon Euroluk yatırım gerçekleştireceklerini bildirdi. Tofaş'ta ise Opel için Doblo üretimi dahil toplam 145 milyon Euroluk bir yatırım planlarının bulunduğunu belirten Koç, Arçelik için öngördükleri yatırım tutarının 2011'de 160 milyon dolar düzeyinde olduğunu kaydetti. 2011'de Yapı Kredi Bankası'nın 60 yeni şube açmayı planladığını ifade eden Koç, Koçtaş'ın ise mağaza sayısını 38'e çıkararak yılı toplam 50 milyon dolarlık yatırımla kapatacağını vurguladı.

Toplam istihdam 73 bin kişiye ulaştı

Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Turgay Durak da  Koç Topluluğu'nun 2010 yılında Türkiye'de gerçekleştirdiği 2 milyar TL yatırım ve 5 bin yeni istihdamla ciddi bir fark yarattığını vurgulayarak, toplam istihdamlarının 73 bin kişiye ulaştığını ve Türkiye'nin toplam ihracatının yaklaşık yüzde 10'unu Koç şirketlerinin gerçekleştirdiğini kaydetti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir