'Kokpitte iki pilot var'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Deniyor ki, 'Bir direksiyonda iki kişi olmaz. Allah aşkına bunlar uçağa biniyorlar, kokpite de giriyorlar. Orada baksınlar, iki pilot var. Üstelik o iki pilota aynı yemeği de vermezler." diye konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, "3,5 milyon emekli aylığıyla geçinemediği için iş arıyor. 6,5 milyon gencimiz iş arıyor. Kabahat kimde, anayasada mı?" dedi.

Ege Üniversitesindeki rektör seçimlerinde ilk üç sırayı alan adaylar yerine Cumhurbaşkanlığınca dördüncü sıradaki adayın atamasının yapıldığını, bu kişinin de geçen hafta FETÖ soruşturması kapsamında görevden alındığını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Beşer, şaşar. Bir kişiye yetki veriyorsunuz, bir üniversiteyi FETÖ'ye teslim ediyor. Onun için diyoruz; tek adam rejimi olmaz. Parlamento, ortak akıl olmalı. Akıl akıldan üstündür." değerlendirmesinde bulundu.

Kılıçdaroğlu, TBMM'de yasaların yapım süreçlerine değinerek, çeşitli aşamaları içeren bu süreçlerin hata yapılmasını engellemek amaçlı olduğunu belirtti.

"80 milyon bir kişiye emanet edilir mi?"

Bir direksiyonda iki kişi olmaz şeklindeki söylemleri de eleştiren Kılıçdaroğlu, "Bir kişiye her türlü yetki verilmez. Deniyor ki, 'Bir direksiyonda iki kişi olmaz. Allah aşkına bunlar uçağa biniyorlar, kokpite de giriyorlar. Orada baksınlar, iki pilot var. Üstelik o iki pilota aynı yemeği de vermezler. Hadi pilottan vazgeçtim, bunlar otobüs seyahati yaptılar mı, yapmadılar mı? 40 yolcu için otobüste iki kaptan olur. Çünkü 40 yolcunun hayatını tek kaptana teslim etmezler. Akıl var, mantık var; 80 milyon bir kişiye emanet edilir mi?" dedi.

"Bu tuzağa hiçbir genç düşmesin"

CHP lideri, 18 yaşında milletvekili seçilebilmenin önünü açan düzenlemeye ilişkin olarak da, "Diyorlar ki '18 yaşındaki çocuğu milletvekili yapacağız, askerlikten muaf tutacağız'. Bu 18 yaşındaki çocuk kimlerin çocuğu? Bu beylerin çocukları. Milletvekili olacak, askerlikten ömür boyu muaf olacak, iki yıl içinde emeklilik hakkı kazanacak, her ay en az 10 bin lira para alacak. Bu tuzağa hiçbir genç, hiçbir anne düşmesin. Kendi çocuklarına ikbal hazırlıyorlar." ifadelerini kullandı.

Anayasa değişikliği ile milletvekili sayısının 550'den 600'e çıkarılmasını da eleştiren Kılıçdaroğlu, milli iradenin tam tecelli etmesi isteniyorsa bunun milletvekili sayısının artırılması ile değil, seçim barajının kaldırılması ile mümkün olabileceğini söyledi.

"Hayır çıkarsa bir şey olmaz"

"Sonu belli olmayan bir yola neden Türkiye'yi sürüklüyorsunuz?" diyen Kılıçdaroğlu, "Bunu sadece ben söylemiyorum; Sayın Cumhurbaşkanı'nın danışmanı bir televizyon programına katılıyor. Diyorlar ki 'Hayır çıkarsa ne olur?'. O da şu cevabı veriyor; 'Hayır çıkarsa bir şey olmaz. Aynen devam edilir'. Evet doğru, 'Hayır' çıkarsa bir şey olmaz. Aynen devam edilir. Hayır çıkarsa Meclis yerinde duruyor. Sayın Cumhurbaşkanı görevinde mi? Görevinde." şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir