Kokulu iletişim çağı başlıyor

oPhone, aromatik mesajlar gönderen bir mobil iletişim platformu olarak tanımlanabilir. oPhone’un tasarımcısı Harvard Profesörü David Edwards, bu buluş ile güzel kokulu iletişim çağının başlayacağını söylüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Yemeğinizin fotoğrafını çekip, Instagram’a yüklediğinizi ve bu resmi paylaştığınız arkadaşlarınızın sadece yemeğinizin görüntüsünü değil, aynı zamanda enfes kokusunu da deneyimlediğini hayal edin. David Edwards, bu hayali hayata geçiriyor. 

Harvard Profesörü Edwards, Paris merkezli bilim/sanat inovasyon laboratuarı Le Labaratoire’ın yöneticiliğini yapıyor. Profesör Edwards, the DUO adını verdiği “oPhone”nun ilk versiyonunu tanıttı. Silindir şeklinde olan telefon, “oNotes” adı verilen kokuların iletimini sağlıyor. Koku transferini sağlayan uygulamanın adı ise oSnap. 

Bir mobil iletişim platformu 
oPhone, aromatik mesajlar gönderen bir mobil iletişim platformu olarak tanımlanabilir. Her ne kadar garip bir tıp aracı gibi görünse de, Edwards oPhone ile güzel kokulu iletişim çağının başlayacağını söylüyor. 

Edwards ve eski öğrencisi Rachel Fields tarafından geliştirilen oPhone, ön satışlar için geçtiğimiz gün Indiegogo adında bir kampanya başlattı. Telefonun fiyatı şu an için 149 dolar. 

32 koku 300 bin kombinasyon 
Ekip, oPhone’u geliştirmeye birkaç sene önce başladı. Hedef, kokuya yönelik farklı deneyimler yaşamaktı. Mevcut versiyon iki silindir aygıttan oluşuyor ve bir defada 10 saniye süreyle koku veriyor. Bunun için öncelikli olarak oSnap uygulamasını indirmeniz gerekiyor. Daha sonra, herhangi bir yemeğin fotoğrafını çekiyorsunuz. Fotoğtafı, oSnap’ın içine yükleyebildiğiniz 32 farklı kokudan biriyle eşleştiriyorsunuz. Bu 32 koku özellikle yemek ve kahve aromaları üzerine odaklanıyor. 

Eşleştirmeyi yaptıktan sonra, oPhone fotoğrafl a birlikte, kokuyu da arkadaşınıza iletiyor. Arkadaşınız ise oPhone yoluyla bu oNotes’ları koklayabiliyor. Her bir oPhone’un içinde oChips’ler mevcut. Bu çipler, kokularla ilgili tüm verileri kapsıyor. Bu 32 temel koku doğrultusunda, 300 bin farklı koku kombinasyonu yaratabiliniyor. oPhone satışları ise 2015 yılı baharında başlayacak. 

İletişimde doğal gelişme 
Wired dergisine açıklamalarda bulunan Edwards’a göre koku, iletişimde doğal bir gelişme. Kokunun, hafıza ve duygularla güçlü bir bağlantısı olduğunu kaydeden Edwards, “Koklama duyusu, görsel ve işitsel duyulara kıyasla çok daha güçlü bir etki yaratır. Bugün telefonu kulağımıza koyuyoruz ve telefonda nasıl konuşacağımızı biliyoruz” diyen Edwards, “İnsanlar şu an için koku mesajlarını nasıl dinleyeceklerini bilmiyorlar, ama öğrenecekler. Şu an için, kullanıcı davranışlarına odaklanıyoruz” yorumunu yapıyor. 

Bu arada Edwards’ın geleceğe yönelik farklı düşünceleri de var. Örneğin, yakın gelecekte koku kalitesinin, ürün veya deneyim kalitesi ile bağlantılı hale getirilebileceğini söylüyor. Bu arada Edwards, birçok çılgın keşfe imza atmış bir isim. Bunların arasında, içilebilen çikolata, havayı temizleyen bitkiler, yenebilir gıda ambalajları var. Edwards’ın son keşfi kokulu mesaj için yaptığı yorum da oldukça ilgi çekici: “Koku, dünyanın doğal tweet’i, çünkü kokuyu almanız sadece birkaç saniye sürüyor.” 

Bu arada, eğer bu son keşif başarılı olursa, Edwards’ın bir sonraki fikri gündeme gelecek: oBook. 17 süredir tasarım araşamasında olan oBook sayesinde, kitap okurken, kahramanın yaşadığı maceraları ve mekanları bizzat koklamak mümkün olacak.