Komşuların malları, Gaziantep'teki fuarda buluştu

Fuara 338 firma katılıyor. Suriye'ye pasaportsuz, sadece kimlikle geçiş için teknik çalışma yapılıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

GAZİANTEP - "Ortadoğu ve Komşu Ülkeler Fuarı", Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi'nde açıldı. Açılışta konuşan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, "Dış ticaretimizi, 2023 yılında Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümünde 1 trilyon dolara çıkarmak istiyoruz. Bunu tek başımıza değil, komşu ve dost, çevre ülkelerle, özellikle İslam ülkeleri ile yapmak istiyoruz" dedi.

Gaziantep Ticaret Odası, Gaziantep Sanayi Odası ve Forum Fuarcılık işbirliğinde düzenlenen, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Irak Ticaret Bakanlığı, TOBB, KOSGEB, TİM ve Gaziantep Valiliği, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri, Gaziantep Ticaret Borsası gibi birçok kuruluş tarafından desteklenen "Ortadoğu ve Komşu Ülkeler Fuarı", Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi'nde açıldı.

Gaziantep'te son 4 yıldır "Uluslararası Irak Fuarı" adı altında düzenlenen fuarın açılışı, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kuzey Irak Yerel Yönetimi Ticaret ve Sanayi Bakanı Sinan Çelebi ve Irak Ticaret Bakan Vekili Salar M. Ammeen'ın katıldığı törenle gerçekleştirildi.

Bakan Çağlayan, açılışta yaptığı konuşmasına, geçen yıl yeni bakan olduğunda bu fuara katıldığını ve o zaman ihracatçılara, ticareti ve ihracatı artırmak için tavsiyede bulunduğunu anımsattı. Bu fuarın, ticaretin artırılmasına vesile olduğunu vurgulayan Çağlayan, bu fuara sadece komşu ve çevre ülkelerin katılmadığına, Türkiye, Suriye, Çin, Irak, Ürdün, Lübnan, Romanya, İtalya ve Brezilya'dan toplam 338 firmanın katıldığına dikkati çekti.

Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından dün koordine edilen alım heyeti programı çerçevesindeki iş görüşmelerine, 91 Türk firması, 146 Iraklı firma, Suriye, Ürdün, Lübnan ve İran'dan 237 firma temsilcisinin katıldığını belirten Zafer Çağlayan, "Sadece bu toplantının dünkü cirosu 11 milyon doların üzerindedir. Şimdi biz istiyoruz ki, ticaretimizi sizlerle daha fazla artıralım, daha fazla geliştirelim" dedi.

Hedef 1 trilyon dolar

Bakanı Zafer Çağlayan, "Dış ticaretimizi, 2023 yılında Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümünde 1 trilyon dolara çıkarmak istiyoruz. Bunu tek başımıza yapmak istemiyoruz. Bunu özellikle sayın Başbakanımızın, hükümetimizin önemli açılımı olan komşu ve dost, çevre ülkelerle yapmak istiyoruz. Bunu özellikle İslam ülkeleri ile yapmak istiyoruz" dedi.

Çağlayan, "Ortadoğu ve Komşu Ülkeler Fuarı" açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin dünyanın 224 gümrük bölgesinin 220'sine ihracat yaptığına, dünyanın 17. büyük ülkesi, dünyanın 22. büyük ihracatçısı ve 17. büyük ithalatçısı olduğunu anlattı.

Türkiye'nin 2008 yılında 335 milyar dolar olan toplam dış ticaretinin, krizle birlikte bunun geçen yıl 242 milyar dolara düştüğünü belirten Çağlayan, şunları kaydetti:

"Ama şimdi dış ticaretimizi, 2023 yılında Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümünde 1 trilyon dolara çıkarmak istiyoruz. Bunu tek başımıza yapmak istemiyoruz. Bunu özellikle sayın Başbakanımızın, hükümetimizin önemli açılımı olan komşu ve dost, çevre ülkelerle yapmak istiyoruz. Bunu özellikle İslam ülkeleri ile yapmak istiyoruz. Bunu yaparken Türkiye'nin ihracatının yüzde 60'ının da Avrupa'ya olduğunun altını çizmek istiyorum. Türkiye bir taraftan Avrupa'daki ticaret hacmini daha fazla artırmaya gayret ederken bir taraftan da dünyanın her bölgesine ticaretini artırmak istiyor. "

Suriye'ye pasaportsuz geçiş

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer'in konuşmasında, Suriye ile vizenin kaldırılmasından sonra pasaport yerine kimliklerle geçiş yapma imkanından bahsettiğini aktaran Bakan Çağlayan, şunları kaydetti:

"Konu, Dışişleri Bakanlığını ilgilendiriyor. Biz de biliyorsunuz her işi canlı ortamda yapıyoruz. Ben hemen, Nejat Bey konuştuktan sonra, oturduğum yerde Sayın Davutoğlu ile telefonla görüştüm. İşadamlarımızın böyle bir talebi olduğunu söyledim. Kendisi de bunun üzerine, hemen Suriye Dışişleri Bakanlığı ile görüşeceğini ve bu arada teknik çözüm sağlanırsa buna göre hareket edeceğimizi söyledi."

İşadamları, Bakan Çağlayan'ın sözlerini alkışlarla karşıladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir