”Konu tüm yönleriyle aydınlatılmış değil”

Bakan Çiçek, Askeri Savcılığı'nın dünkü açıklamasıyla ilgili olarak halen yargı sürecinin devam ettiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı'nın dünkü açıklamasıyla ilgili olarak halen yargı sürecinin devam ettiğini, henüz bir şeyin bitmediğini, sonlanmadığını, konunun tüm yönleriyle aydınlanmadığını belirterek, "İşin bundan sonraki kısmını İstanbul Başsavcılığı, oradaki yargı mensupları araştıracak, soruşturacak gerekiyorsa kovuşturacak" dedi.

Çiçek, Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi gören Iraklı yaralıları ziyareti sırasında, Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı'nın açıklamasıyla ilgili soruları yanıtladı.

Bugün bir gazetedeki açıklamasının, Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı'nın açıklamasının hemen ardından yapılmış şeklinde bir izlenim doğurduğunu belirterek, bu açıklamayı çok önceden yaptığını bildirdi.

Savcılığın söz konusu açıklamasında iki husus bulunduğunu, ilk olarak görevsizlik kararı verildiğini, bunun bundan sonraki iş ve işlemlerin, soruşturma veya kovuşturmanın sivil yargı tarafından yapılacağı anlamı taşıdığını ifade eden Çiçek, ikinci hususun da kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmesi olduğunu işaret etti.

Cemil Çiçek, "Yani görev, yetki ve sorumluluk alanına giren konuda kovuşturmaya yer olmadığına karar veriyor" diye konuştu.

Savcılığın kararında, "(Bu belgeyi kim, neden hazırladı? Maksat nedir?) gibi sorularla ilgili hususların da sivil yargı makamlarınca soruşturulması gerektiği, kendi görev alanına girmediğinin" yer aldığına da işaret eden Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Çiçek, şunları kaydetti:

"Bu açıdan baktığımızda halen yargılama süreci, yargı süreci devam ediyor. Henüz bir şey bitmiş, sonlanmış, konu tüm yönleriyle aydınlanmış değil. İşin bundan sonraki kısmını İstanbul Başsavcılığı, oradaki yargı mensupları araştıracak, soruşturacak, gerekiyorsa kovuşturacak ve sonuçta da bir karar verecektir. Onun için de değerlendirmelerin bu çerçevede yapılması gerekir. Temenni ederiz ki hepimizin kafamızda oluşmuş, oluşacak soruların tamamı bu soruşturma ve kovuşturmanın sonucunda ortaya çıksın. Bu işi yapan kim ya da kimlerse fail ya da failleri ortaya çıksın.

Türkiye'nin huzuru, istikrarı, kardeşliği, barışı, birliği bozulmasın. Yargı makamlarının kararlarını beklememiz en doğru olanıdır diye düşünüyorum. Baştan beri kanaatim budur. Yalnız bu soruşturmayla ilgili değil her konuda yargı karar vermeden değerlendirme yaptığınız takdirde kişisel olabilir. Şahsi değerlendirme olabilir."

Bir hukuk devletinde esas sözü söyleyecek olanın yargı olduğunu belirten Çiçek, "Hepimizin buna yardımcı olması lazım. Bu benim hem şahsi beklentim, hem de parti olarak zaten bu konuyla ilgili bir şikayet dilekçesi verdik. Bu da zaten sivil yargı makamlarınca soruşturulacak. Bunu da beklememiz gerekiyor" dedi.