Konut fiyatları artacak

KONUTDER Başkanı Çelik, inşaat sektöründeki maliyet artışlarının konut fiyatlarına yansıyacağına dikkat çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL -Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, "Son bir yılda emtia fiyatları, demir fiyatları yüzde 40 arttı, buna yüzde 10 devalüasyonu da eklediğimizde yüzde 50'lik maliyet artışı var. Bu maliyet artışları konut satış fiyatlarını bir miktar daha yukarı doğru çıkaracaktır" dedi.

Konut sektörünün öncü firmaları, KONUTDER çatısı altında bir araya geldi.

Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, derneğin kuruluşu dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, sektörün 2010 yılından itibaren tekrar büyüme trendine girdiğini, 2011'de dahil önümüzdeki süreçte sektörün önünün çok açık olduğunu ve daha fazla büyüyeceğini öngördüklerini belirtti.

Büyümeyi "ne pahasına olursa olsun" anlayışı ile gerçekleştirmediklerini, milli değerler, toplumsal hassasiyetler, etik değerler, çalışma ilkeleri ve sosyal sorumluluk anlayışına bağlı olarak büyüyeceklerini ifade eden Çelik, "Sektörün kurumsallaşmasına öncülük etmek istiyoruz. Tüketici artık başını sokacağı evden ziyade nitelikli yaşam alanlarına yönelmeye başladı. Ancak henüz ülkemizde mevcut konut talebine yetecek üretim söz konusu değil" dedi.

Kentsel dönüşüm projelerinin önemine işaret eden Çelik, yeni oluşturulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığının da sektörü umutlandırdığını belirtti.

Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Çelik, derneği 16 şirketle kurduklarını, ancak 16 firma ile sınırlı olmayacağını, konut geliştiricileri ve yapıcılarının tamamını bu çatı altına beklediklerini, herkese kapılarının açık olduğunu ifade etti.

Kriz söylentileri ve konut fiyatları

Olası kriz söylentilerine ilişkin olarak da Çelik, "Ben Türkiye için paniklenecek çok fazla bir şeyin olduğunu düşünmüyorum. Kriz olacak mı ondan da emin değilim. Burada fırsat da görüyorum, eğer mütekabiliyet yasası çözülürse Körfez, Azerbaycan, Kazakistan'daki pek çok yatırımcı kendi ülkesindeki krizden kaçmak için Türkiye'ye yatırım yapacak. Türkiye bölgede ciddi güç, ciddi bir pazar. Herkes kriz diyor ama konut sektörünün böyle bir söylentiden etkileneceğini çok öngörmüyorum" dedi.

Dünyada kriz olduğunda emtia fiyatlarının yükseldiğini, bu nedenle konut fiyatlarının düşmesini öngöremeyeceklerini ifade eden Çelik, emtia fiyatlarındaki artışın konut fiyatlarına nasıl yansıyacağına ilişkin olarak da şunları kaydetti:

"Eskiden düğünlerde altın hediye edilirdi, 'Artık demir sertifikası yapıp hediye edelim' diye dün arkadaşlarla espri yaptık. Çünkü son bir yılda emtia fiyatları, demir fiyatları yüzde 40 artmış. Buna yüzde 10 devalüasyonu da eklediğimizde yüzde 50'lik maliyet artışı var. Bu doğal olarak inşaat maliyetlerinin artışına direk etki edecektir. Bu maliyetler bir miktar sonra ürün maliyetlerinin üzerine geleceği için konut satış fiyatlarını bir miktar daha yukarı doğru çıkaracaktır."

KONUTDER kurucuları, Ağaoğlu-Akdeniz İnşaat ve Eğitim A.Ş, Dap Yapı İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti, Dumankaya İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş, Ege Yapı Ltd. Şti, Fer Gayrimenkul Geliştirme ve İnşaat A.Ş, İhlas İnşaat Holding A.Ş,  Kiler Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş, Kuzu Toplu Konut İnşaat Ltd. Şti,  Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş, Soyak Yapı İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş, Sur Yapı Endüstri Sanayi ve Ticaret A.Ş, Teknik Yapı Teknik Yapılar Sanayi ve Ticaret A.Ş, Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş, Varyap Varlıbaşlar Yapı Sanayi ve Turizm Yatırımları A.Ş, Ukra İnşaat Taahhüt Dış Tic. Ltd. Şti,  Yeşil Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş'den oluşuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir