Konutta 2014'ün gözdesi 2+1'ler oldu

TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ Kıdemli Değerleme Uzmanı Neşeli "1+0 ile 1+1 tipindeki daire stokunun artması 2014'te yapılan projelerde 2+1 daire tipini öne çıkardı" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ Kıdemli Değerleme Uzmanı Esra Adıbelli Neşeli, özellikle 2009-2013 yılları arasında satışa çıkan projelerde yüzde 25-40 oranında küçük metrekareli dairelere yer verildiğini belirterek, "1+0 ile 1+1 tipindeki daire stokunun oldukça artması 2014'te yapılan projelerde 2+1 daire tipini  öne çıkardı" dedi. 

Konut sektöründeki yeni trendleri aktaran Neşeli, konut sektöründeki son 10 yıllık dönemde yaşanan hareketlilik ile belli trendlerin başladığını, zaman içinde de bu trendlerin yavaş yavaş değişim sürecine girdiğini söyledi. 

Neşeli, 2014 yılı itibariyle trendlerde en önemli değişimin özellikle kent merkezinin bir çeper uzağındaki ikincil merkezlerde 1+1’lerden 2+1’lere doğru bir yöneliş şeklinde ortaya çıktığını ifade ederek, bunun en önemli nedenin de yatırımdan daha çok ilerde alınan evde oturma ihtiyacının doğabileceği olduğunu kaydetti. 

Konut sektörünün özellikle son 10 yılda yaşadığı gelişimin dikkat çekici olduğunu anlatan Neşeli, " Konut sektörü açısından en yüksek arzın bulunduğu İstanbul’da yaşanan değişimin temelinde teknolojik gelişmeler, insanların teknolojiye erişim imkanının artması,konut kredi faizlerinin düşmesi, insanların yaşam tarzlarının değişmesi, deprem riski ve ulaşım alternatiflerinin güçlenmesi gibi faktörler yatıyor" dedi. 

Neşeli, büyük şehirlerde yaşanan hava kirliliği, yeşil ve sosyal alan eksikliği, insanların şehir dışında da olsa bu tarz imkanları olan konutlara talep göstermesinde etkili olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu: 

" Konut kredilerinin düşmesiyle niteliklikonut projelerinde fiyatlar erişilebilir seviyelere geldi. Aile yapısının küçülmesi, belli bir yaşın üstündeki çocukların evlenmese dahi ailelerinin yanından ayrılmalarıyla bekar ikamenin ve boşanma oranlarının artması gibi toplumsal değişiklikler, küçük dairelere talebi artırdı. Geleneksel Türk aile yapısı ve alışkanlıklarıyla uyumlu olmayan 1+0 ve 1+1 dairelere talep de tahminlerin üzerinde oldu. Bu dairelere karşı, proje geliştiricisi açısından satışı kolay, alıcı açısından da ulaşılabilir bedele sahip şeklinde bir bakış açısı var." 

Neşeli, özellikle 2009-2013 yılları arasında satışa çıkan projelerde yüzde 25-40 oranında küçük metrekareli dairelere yer verildiğini belirterek, "1+0 ile 1+1 tipindeki daire stokunun oldukça artması 2014'te yapılan projelerde 2+1 daire tipini  öne çıkardı. Ayrıca 1+0 ve 1+1 ile aynı blok ve hatta aynı katta büyük metrekareli dairelerin bulunduğu projelere alternatif olarak, belli ölçülerle küçük ve büyük daire tiplerini ayıran farklı etaplar halinde sunan projeler üretilmeye başlandı" diye konuştu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir