Konya, ev sahipliğine talip oldu, yerli otoya ‘Anadolu’ damgası vuracak

Konya Sanayi Odası Başkanı Kütükcü, 'Konya olarak, Türkiye’nin ilk yerli otomobil fabrikasına ev sahipliği yapmak, yerli otomobil Anadolu damgasını vurmak istiyoruz' dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yıldız Doğruer YEMİŞKONYA

Otomotiv yan sanayi sektöründe, biri traktör üretimi ile ana sanayi üreticisi, 400’ü otomotiv yan sanayi üreticisi, bin civarındaki hizmet sağlayıcısı olan yaklaşık bin 400 firma ile Türkiye genelinde güçlü bir konuma sahip olan Konya, yerli otomotiv fabrikasına ev sahipliği yapmak istiyor. 

“Konya olarak, Türkiye’nin ilk yerli otomobil fabrikasına ev sahipliği yapmak, yerli otomobile Anadolu’nun damgasını vurmak istiyoruz” açıklamasına bulunan Konya Sanayi Odası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, “Konya otomotiv sanayi, rekabetçi maliyetlerle esnek üretim yapabilme yeteneğine sahip, ihracat deneyimi olan, teknoloji düzeyi yüksek bir sektör haline gelmiştir. Bugün motor gömlekleri, piston, motor subap, krank, rot ve rotil, hidrolik pompa, silindir kapağı, segman, karter, dingil, balata, manifold, ayna mahruti, fren ekipmanları, emniyet aksamları, radyatör, otomotiv saç parçaları gibi pek çok alanda rekabetçi bir şekilde üretim yapıyoruz. Artık Anadolu üretimde ben de varım diyecek potansiyele ulaşmıştır. İşte bunun için biz Konya olarak, Türkiye’nin ilk yerli otomobil fabrikasına ev sahipliği yapmak, yerli otomobile Anadolu’nun damgasını vurmak istiyoruz” dedi. 

332131-o.jpg

Başlangıç siparişi 1.5 milyonu bulur 

Konya Organize Sanayi Bölgesi olarak, yerli otomobil yatırımı için talep edilen büyüklükte arsa tahsisi yapmaya, gerekli tüm altyapıyı oluşturmaya hazır olduklarını ifade eden Memiş Kütükcü, “Türkiye’nin önünde, Anadolu’yu yeniden şaha kaldırmak için yeni bir fırsat var. Dolayısıyla 50 yıl önceki yerli otomobil serüveni, bugün yeniden hepimizin heyecanını tazelerken, Türkiye bu yatırımı mutlaka Anadolu’ya yapmalıdır. Anadolu’da en uygun yer de, oluşmaya başlayan 2. Marmara Havzası’nın merkez şehirlerinden biri olan Konya’dır” şeklinde konuştu. 

Kütükcü ayrıca, “İlk yerli otomobilimizin hedefl enen 2020 yılında, hatta daha erken yollara çıkması için çaba harcamaya hazırız. Tüm odalar ve borsalar birliği üyelerinin en az bir sipariş vereceğini düşünürsek başlangıç siparişimiz 1,5 milyon adet olacaktır” diye konuştu.