Konya'nın elektrik santralı ihtiyacı
Tahir BÜYÜKHELVACIGİL / Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı
Günümüz dünyasında, nüfus artışı, sanayileşme, şehirleşmenin yanısıra küreselleşmeye paralel olarak artan ticaret ve üretim imkanları doğal kaynaklara, enerjiye olan bağımlılığı sürekli olarak artırmakta.
Bütün dünya, enerji kullanımında artık tasarrufa gidiyor. Aynı iş daha az enerji kullanılarak yapılmaya çalışılıyor. Kullandığımız enerji üretimde, bir yandan en önemli girdilerden birini oluştururken diğer yandan da doğal kaynakları hızla tüketiyor, çevreyi kirletiyor. Bu da enerjiye yüksek bedeller ödememize yol açıyor.
Enerjinin tüm yaşamımız üzerinde giderek artan önemi tüm ülkeleri enerji tasarrufuna gidilmesi noktasında harekete geçirmiştir. Bu kapsamda enerjinin en verimli ve etkin şekilde kullanılması için çeşitli faaliyetler de başlatılmıştır. Ülkemizde de, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzalı "2008 Enerji Verimliliği Yılı" genelgesiyle birlikte başlatılan Enerji Verimliliği hareketi biz sanayiciler arasında da çok büyük bir ilgiyle karşılanmıştır.
Bilindiği gibi ülkemizde tüketilen toplam elektrik enerjisinin yaklaşık yarısı sanayide kullanılmaktadır. Yine sanayide tüketilen elektrik enerjisinin de yaklaşık üçte ikisi de elektrik motorları tarafından harcanmaktadır. Elektrik motorlarının çoğu normal yüklerinin yüzde 60'ının altında çalıştırıldığı için
düşük verim, yüksek satın alma maliyeti ve büyük seçilmesi gereken şalt malzemesi maliyeti sebebiyle işletmeler verimsiz çalışmakta. Genel olarak bir elektrik motoru, toplam çalışma ömrü boyunca; satın alma maliyetinin yaklaşık 50 katı kadar elektrik enerjisi harcıyor. Yaklaşık 2 ay içinde satın alma maliyeti kadar elektrik enerjisi tüketiyor. Enerji tüketiminde bu kadar büyük rol oynayan elektrik motorlarının verimlerinin yüksek olması, enerji maliyetleri açısından büyük önem arz etmektedir.
Türk sanayisinin dış pazarlarda rekabet gücünü artırmak için gerekli olan maliyet azalmaları, sadece verimli enerji kullanımıyla bile belli oranlara kadar mümkün olabilecektir.
Konya Organize Sanayi Bölgesi'nde elektrik enerjisi tüketiminde yüksek güç kullanımı söz konusu. Dolayısıyla bölgemiz de bir elektrik enerjisi üretim santralı kurulması kayıpları azaltacaktır. Ancak bölgemizin güç ihtiyacını karşılayabilmek için 380 kilovoltluk yeni alternatif hatların yapılması bu ihtiyacı karşılamada ilk çözüm olarak kullanılabilir. Enerji alanında yapılacak düzenlemeler, OSB'lerin cazibe merkezi haline getirilmesi, üretimin, ihracatın ve istihdamın artması, ülkemizin kalkınması için önemli bir adım olacaktır.