Konya'nın teknik üniversiteye ihtiyacı var

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Aslan KORKMAZ / Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Konya Şube Başkanı

Konya'ya kurulacak yeni üniversitelerin yanında teknik bir üniversite kurulması Konya sanayisini daha ileri seviyelere çıkaracaktır. Yıllardan beri Konya sanayisinin önemli sıkıntılarından bir tanesi de teknik eleman açığı olarak öne çıkıyor. MÜSİAD Konya Şubesi olarak yıllardan beri talep edilen ikinci bir devlet üniversitesinin Konya'ya kurulması kararından dolayı çok memnun olduk. Konya'nın iki yeni vakıf üniversitesinin ardından bir de devlet üniversitesine kavuşmasını şehrimiz için çok önemli bir durum olarak görüyoruz.

Bu kararın çıkmasında emeği geçen herkese teşekkür ederiz. Eğitimli insan gücünün önem kazandığı günümüzde Konya'da bir devlet üniversitesi olan Selçuk Üniversitesi ve vakıf üniversiteleri olan Konya Ticaret Odası  Karatay Üniversitesi ve Mevlana Üniversitesi'nden sonra ikinci bir devlet üniversitesi olan Konya Üniversitesi'nin kurulacak olması önemli bir gelişmedir. Bu karar, Konya ilinin önümüzdeki yıllarda adından söz ettiren önemli bir bilim, ticaret ve sanayi kenti olması yolunda atılan adımlardan biri olacak.. Yeni açılacak olan üniversite ekonomik yapıyı olduğu kadar sosyal ve kültürel yapıyı da olumlu etkileyecektir.

Sanayinin hızla geliştiği Konya'da teknik eleman ihtiyacının karşılanabilmesi için MÜSİAD olarak

geçmişten beri  kentimizde  bir  de teknik üniversite kurulması talebini dile getiriyoruz. Bugün Konya sanayisinin önemli problemlerinden biri nitelikli eleman eksiğidir. İşsizliğin arttığı kriz dönemlerinde bile Konya sanayisi nitelikli eleman açığı yaşamıştır. Rekabetin gün geçtikçe arttığı günümüzde nitelikli eleman açığı çeken firmaların rekabet gücü de düşüyor. Kaliteli mal ve hizmet üretimi için kalifiyeli eleman şarttır.

Üniversite-sanayi arasında işbirliğinin hayata geçirilmesi sanayinin gelişimine büyük bir katkı sağlamaktadır. Teknik bir üniversite ile yıllardır dile getirilen üniversite-sanayi iş birliğinin sağlanması daha kolay olacaktır. Bilim ve teknoloji alanında üniversite-sanayi işbirliğini en üst düzeye çıkaracak, sanayicilerimize dünyada rekabet edebilme gücünü sağlayacak teknik bir üniversite Konya için önem arz ediyor.

Hızın ve bilginin ön plana çıktığı günümüzde, baş döndüren teknolojik gelişmelere ayak uydurabilecek nitelikte eleman yetiştirilmesi gerekiyor. Konyalı iş adamları ellerinde bulunan teknik donanımlara sahip cihazları kullanabilecek nitelikte eleman arıyorlar.  Konya'nın sanayi ve ticaret potansiyeli göz önüne alındığında, teknik üniversite ihtiyacının her geçen gün artttığı da görülecektir. Bütün bu nedenlerden dolayı Konya'ya kurulacak olan ikinci devlet üniversitesinin yanında ayrıca bir teknik üniversitenin de en kısa zamanda açılmasını beklemekteyiz.

Bu konularda ilginizi çekebilir