Konyalı sanayicinin rakibi dünya firmaları
Tahir BÜYÜKHELVACIGİL / Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı
Konya sanayisinin 15 yıl öncesine baktığımızda Büsan, organize sanayi gibi bölgeler yoktu. Bugün bakıyorsunuz Türkiye'nin en seçkin organize sanayi bölgesine sahibiz. Yine 15 yıl önce 27 milyon dolar olan ihracatını şimdi 1.5 milyar dolara ulaştırmış durumda. Hedefimiz bu ihracatı 3 milyar dolara çıkarmak.
AB-TOBB-yerel odalar ile 2002-2006 yılları arasında ilk etapta 3 ilde, daha sonra 12 ilde, şu anda ise 15 şehre ulaşan ABİGEM (Avrupa İş Geliştirme Merkezleri) artık Konya'da da faaliyetlerine başlamış durumda. Sanayi odamız bünyesinde Kredi Garanti Fonu'da faaliyet gösteriyor. Sanayi odası olarak üniversite-sanayi işbirliğine de önem veriyoruz. Bu konuda 60'a yakın proje geliştirdik. AR-GE geliştirme projesinin üzerinde de duruyoruz.
Türkiye'nin en önemli unsurlarından biri birlik ve dayanışmadır. Bunu Türkiye çok iyi başarmış ve sergilemiştir. Konya iş dünyası olarak ülkemiz adına kazanmaya, marketing yapmaya, mücadele etmeye devam etmeyi istiyoruz. Konyalı sanayici ve işadamlarının bu noktada şunu özellikle bilmesini isterdim.
Birlik ve beraberlik içinde çalışırsak büyük başarılara imza atarız. Bizim rakibimiz Konya'daki komşumuz değil, Türkiye'deki diğer firmalardır, hatta dünyadaki firmalardır. Türkiye'nin ilk Bilim Merkezi, Konya'ya kazandırılıyor. Türkiye'de ilk örneği Konya'da kurulacak olan Bilim Merkezi Projemiz, Konya Valiliği, İl Özel İdare, Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuk Üniversitesi, Milli Eğitim Müdürlüğü, Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Konya Sanayi Odası ve Konya Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü'nün çalışmaları ile hayata geçirilecek. Konya OSB tarafından tahsis edilen 100 bin metrekarelik alanda kurulacak olan Bilim Merkezi, özellikle çocuklarımıza ve gençlerimize bilimi sevdirmeyi hedefliyor. En geç 3 yıl içinde açılması planlanan merkeze TÜBİTAK destek veriyor.
Sanayi işletmelerinde AR-GE personeli istihdamı, Konya sanayisinin AR-GE odaklı çalışmalara yönelmesinin sağlanması, firmaların AR-GE birimlerinin kurulması, katma değeri yüksek ürün ve süreçler üretilmesine katkı sağlamak amacı ile AR-GE personeli yetiştirilmesini bir programa dönüştürdük.
AR-GE personeli eğitimleri (teorik eğitimler), girişimcilik eğitimleri (iş deneyimlerinin paylaşılması), AR-GE proje hazırlama çalıştayları, sanayi işletmelerinde AR-GE birimlerinin kurulması, gençlerin sanayi işletmelerinde istihdamlarının sağlanması ve gençlerin iş kurmalarına rehberlik edilmesi konusunda çalışmalar yürüteceğiz. Proje sonucunda 72 gencimiz AR-GE personeli olarak yetiştirilecek. Proje sonrasında AR-GE projesi yazabilecek tecrübe sağlanmasını, 12 gencimizin girişimcilik ruhu, bilgi ve becerisi kazanmasını, Konya sanayisinin AR-GE etkinliğinin artırılmasını ve uluslararası fonlardan daha fazla yararlanılmasını sağlamayı hedefliyoruz.