Körfez yatırımcısı Türkiye'de 'blok' peşinde

Ortadoğu'nun en önemli gayrimenkul fuarı olarak anılan Dubai Cityscape Global 2013'e 36 firmayla çıkarma yapan Türk firmalarına, Körfez yatırımcısından blok satın alma ve ortaklık teklifi yağdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Leyla İLHAN

DUBAİ - Son yıllarda yıldızı parlayan Türk gayrimenkul sektörü katıldığı uluslararası fuarlarda da yabancı yatırımcının ilgi odağı oldu. Ortadoğu'nun en önemli gayrimenkul fuarı olarak anılan Dubai Cityscape Global 2013'e 36 firmayla çıkarma yapan Türk firmalarına Körfez yatırımcısından blok satın alma ve ortaklık teklifi yağdı. 200 farklı ülkeden 25 bin ziyaretçinin gezmesi beklenen fuardan Türkiye'den aralarında, Dumankaya, Ege Yapı, Eroğlu, Garanti Koza, İş GYO, Nef, Torunlar GYO, Vadiİstanbul ve Viatrans-Meydanbey Ortaklığı'nın da bulunduğu firmaların çoğuna blok satış teklifleri geldi. Ancak Türk şirketleri tek ülkeden gelecek müşteri kitlesi ve fiyatları aşağı düşürme riski nedeniyle tekliflere mesafeli yaklaştıklarını, şirketler ortaklık tekliflerine ise kendilerine artı değer katma koşullarıyla kabul edeceklerini dile getirdiler. 

Gürallar'a Katar'dan ortaklık teklifi 

İlk projesiyle Avrupa'dan ödülle dönen Gürallar Yapı, Cityscape fuarında yabancı yatırımcıların ilgi odağı oldu. Gürallar Yapı Genel Müdürü Evrim Karayel, Katarlı 2 yatırım grubuyla görüştüklerini, bu grupların Türkiye'de ortak proje yapmak istediklerini söyledi. İstanbul'un yabancılardan yoğun ilgi gördüğünü vurgulayan Karayel, "Biz ofis projesi yapmamıza rağmen yabancılara satışlar yaptık. Bu grupları Türkiye'ye getirirsek büyük yatırımları da çekmiş oluruz. Bir finansman desteğine ihtiyacımız yok ama onlarla ortak proje yapabiliriz. Araplar  projelerde lokasyona önem veriyor, balkonlu ve geniş evler istiyor. Yeni proje geliştirirken, bu duruma dikkat etmek gerek" dedi.  

Türkiye'nin önde gelen firmalarından Dumankaya da fuarda yabancılarla sıcak temas kurdu. Körfezli yatrımcıların projelerine yoğun ilgi gösterdiğini ifade eden Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Barış Dumankaya, yabancıların özellikle Horizon projesine ilgi gösterdiğini, Kuveytli yatırımcılarla görüştüklerini belirtti. Dumankaya, "Bu grup İstanbul'a yatırım yapmak istiyor. Bu kapsamda yeni projeler geliştirebiliriz" dedi. Dumankaya, yabancı yatırımcıların blok halinde gayrimenkul almak istediklerini de vurgulayarak, "İlk kez yurtdışında fuara katıldık ve iyi ilgi görüyoruz. Burada sıcak satış da yapıyoruz" diye konuştu. 

Türkiye'de işletme peşindeler

Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı da yabancı yatırımcıların Türkiye'ye büyük ilgisi olduğunu, alımdan ziyade ortak iş yapmak isteyenlerin bulunduğunu söyledi. Bu konuda teklif aldıklarını dile getiren Kabadayı, "Projelerin otel ve alışveriş merkezlerinin işletmeleriyle ilgileniyorlar" dedi. 

Şeyhine 22 daire sattı

Bursa'daki 6 bin konutluk 40 projenin ardından İstanbul'da 2.400 konutluk İstanbul Prestige Park projesine başlayan Bakyapı'nın, buradaki 22 konutunu Birleşik Arap Emirlikleri'nden Rasel Hayme Emirliği şeyhi Ahmed Al Humeyd bin Qasımi satın aldı. Şirketin Beylikdüzü'ndeki projesinden Suudi Arabistan, Kuveyt ve Katar büyükelçileri ve bakanlarının da konut satın aldığını açıklayan Bakyapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Ferhat Bakgör, martta satmaya başladıkları Prestige Park projesinin yüzde 70'ini elden çıkardıklarını, 1.800 daireden 350 milyon liraya yakın gelir elde ettiklerini söyledi. Dubai'deki fuarda da en az 100 konut satımı için ön anlaşma yapmayı planladıklarını kaydeden Bakgör, Bursa'da da 41. Proje için kolları sıvadıklarını açıkladı. Bu projenin dünya tanıtımını Dubai'de yapan şirket Hürriyet havalimanı yanında 918 konutluk projeye iki ay içinde başlayacak. 

Ağaoğlu da dev stand da projelerini tanıttı

Geçen yıl fuarın en çok ilgi gören firması Ağaoğlu İnşaat bu yıl da büyük bir standla fuardaki yerini aldı. Arap yatırımcıların büyük ilgi gösterdiği Ağaoğlu, hem bireysel alıcılar hem de yatırımcılara projelerini anlattı. Maslak 1453 projesinin yanı sıra diğer projelerini de görücüye çıkaran Ağaoğlu, 'Invest in İstanbul' sloganıyla dev bir İstanbul maketi hazırladı. Makette tüm projelerinin tanıtımını yapan Ağaoğlu, yeni projeleri hakkında da yabancılara bilgi verdi. 

Vadİstanbul'dan 100 milyon dolarlık hedef 

[PAGE]

Vadİstanbul'dan 100 milyon dolarlık hedef 

Artaş, Keleşoğlu, Aydınlı ortaklığıyla hayata geçirilen Vadistanbul projesinin otel, alışveriş ve ofisten oluşan ikinci adası Dubai'de tanıtıldı. Artaş Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, Mipim fuarında 20 milyon dolarlık konut satışı yaptıklarını, burada bu rakamın üzerine çıkacaklarını çıkacaklarını ifade ederek, "100 milyon dolarlık satış yaparız" dedi. 

İş GYO, 3 yeni projeye başlayacak 

İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, Dubai Fuarına hem kurumsal hem bireysel yatırımcının katıldığını belirterek yatırımcıların artık İstanbul'u iyi tanıdığını söyledi. İş GYO'nun 3 yeni projeye başlayacağını bunlardan birincisinin Kartal projesi olacağını 2014'ün ilk ayında lansmana çıkacaklarını aktaran Tanes, "Bu projede 300 bin metrekare inşaat alanı olan projede ticari konut ve ofis projesi olacak. Konut ve ofislerin belli miktarda ya da toplu şekilde yabancılara satabiliriz. İlk kez bu projede yabancılara satış yapmış olacağız" dedi. Fuarda ayrıca İstanbul Finan Merkezi'ni ilk kez üç boyutlu tanıttıklarını belirten Tanes, buradaki projelerinin İstanbul Finans Merkezi'nin tam ortasındaki 60 bin m2'lik alanda yükseleceğini dile getirdi. Dubai'de son olarak Tuzla E5 yolu üzerinde İş Bankası için yaptıkları teknoloji merkezi ve bu kompleks içinde yer alan otel ve ticari alanları tanıttıklarını dile getiren Tanes, bu projenin de 2015 sonunda bitirileceğini sözlerine ekledi. Garanti Koza, Esenyurt'ta hayata geçirdiği Koza Park projesinden 700 daireyi Dubai'de uluslararası yatırımcıların beğenisine sundu. 

Kuveytli ve Katarlı yatırımcı ağırlıkta

Torunlar GYO, toplam yatırım tutarı 2.2 milyar doları bulan Torun Center ve Mall Of İstanbul projelerini Dubai'de tanıttı. Müşterilerin yüzde 25'i yabancı olan ve 35 farklı ülkeye Mall Of İstanbul'dan daire satan Torunlar GYO yetkilileri, 2008 krizinden sonra yatırımcının bu fuarla sektöre geri döndüğüne dikkat çekti. 

Trump Towers İstanbul olarak bu yıl ilk kez bu fuara katıldıklarını ve bu sene fuarın hem katılımcı firma hem ziyaretçi anlamında yüzde 60 oranında büyüdüğünün ifade edildiğini belirten Trump Towers Genel Müdürü Bülent Kural, fuarda yerel markaların en büyük stand alanlarını kiraladığını belirtti. Yabancı yatırımcıların tüm projeleri gezdiğini ve özellikle yatırımcı temsilcilerinin projelerle ilgili bilgi almak için temas kurduğunu belirten Kural, "Standımızı ziyaret edenler daha çok Kuveytli ve Katarlı yatırımcılar. İlgiden memnunuz. Yabancı yatırımcılar Trump Towers İstanbul'un önünden geçerken mutlaka duruyorlar. Trump markasının dünyadaki bilinirliği, prestiji ortada. Bu nedenle Trump'ın marka gücünü ciddi olarak hissediyoruz" dedi.

Eroğlu İnşaat'a 700 konutluk teklif 

Dubai'deki Cityscape 2013 fuarının en büyük ikinci katılımcı ülkesi Türkiye, Arapların ilgi odağı oldu. Özellikle Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşları Türk firmalardan blok ve proje satın almak istedi. Bunun için ön anlaşmalar dahi imzalandı. Bu tekliflerden birini de Eroğlu İnşaat aldı. Cityscape Dubai fuarına ilk kez bu yıl katılan Eroğlu Gayrimenkul, Skyland ve Harmony Towers projelerini tanıttı. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Eroğlu, Seyrantepe'de yer alan karma proje Skyland'ın tamamına bir yatırımcıdan teklif aldıklarını açıkladı. 1000 konutluk projenin 300'ü halihazırda satılmıştı. Geri kalan 700 konut için bir teklif aldıklarını belirten Eroğlu,  yakın zamanda satış ile ilgili açıklama yapabileceklerini söyledi. 

Tabanlıoğlu rotasını Körfez'e çevirdi 

Tabanlıoğlu Mimarlık, Dubai ve Doha'daki ofisleriyle, Körfez Bölgesi'nde önemli projelere imza atıyor. Firma, fuarda diğer güncel projeleri ile birlikte halen inşaatı süren Crystal Towers projesini tanıttı.

Fuarda 3 milyon dolarlık stant dikkat çekti

Cityscape Fuarı'nda birbirinden ilginç projeler de görücüye çıktı. Bunlardan en çok ilgi göreni Meraas Holding tarafından inşa edilen Bluewater Adası oldu. Bu projenin maketi sadece 3 milyon dolara mal oldu. İçinde konut, eğlence merkezi ve otelin bulunduğu dev projenin en ilginç bölümü ise 210 metre yüksekliğiyle dünyanın en büyük gözlem kulesi. Proje 1.6 milyar dolara malolması ve 3 yıl içinde tamamlanması planlanıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir