Kovanlarını Güneydoğu'ya götürecekler

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ORDU - Karadenizli bal üreticileri, özellikle Güneydoğu Anadolu'da yıllardır terör nedeniyle gidilemeyen yaylalara kovanlarını götürmeye hazırlanıyor.

1-272.jpg

[PAGE]

Ordu Arıcılar Birliği Başkanı Necati Aydın, AA muhabirine, Karadenizli arıcıların mayıs ayının gelmesiyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu başta olmak üzere çeşitli bölgelere göç etmeye başlayacağını söyledi.

2-261.jpg

[PAGE]
Arıcıların terör korkusu nedeniyle bazı bölgelerin yaylalarına eski dönemlerde gidemediğini vurgulayan Aydın, "Artık bu yaylaları da arıcılarımız kullanmaya başlayacak" dedi.
"O bölgelerin doğal ortamından arıcılarımız yeterince faydalanamıyordu" diyen Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü:

3-230.jpg

[PAGE]

"İnşallah çözüm süreciyle bu tür sıkıntıların biteceğine inanıyoruz. Bütün olumsuzlukların aksine, kötü günlerin geride kalıp, tüm arıcılarımız için güzel günlerin geleceğine inanıyoruz. Daha önce Tunceli, Bingöl, Muş, Bitlis, Van ve Hakkari illerinin çeşitli yaylalarına güvenlik nedeniyle gidilemiyordu. Hatta Sivas'ta bile geçen yıl yaklaşık 130 köy güvenlik nedeniyle kapatılmıştı. İnşallah bu yaz güvenlik nedeniyle gidilmeyen hiçbir yayla kalmayacak."

4-177.jpg

[PAGE]


Çözüm sürecinden umutlu olduklarını dile getiren Aydın, "Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya giden gezginci arıcılarımızın bu sezon çözüm süreciyle daha rahat edeceklerine inanıyorum. Arıcılarımız bu zamana kadar gidemediği bazı yaylalara çözüm sürecinin başlamasıyla gidebilecek. Çözüm süreci, arıcılığı ve hayvancılığı olumlu yönde etkileyecek. Bu süreç arıcılarımızın kazancına kazanç katacak" diye konuştu.

5-125.jpg

[PAGE]

"Artık o yaylaları kullanmanın zamanı geldi"
Ordulu bal üreticilerinden Nail Kaçar ise çözüm sürecini çok olumlu bulduklarını belirterek, "Daha önce kolluk kuvvetlerince Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki illerimizde bazı yaylalar güvenlik nedeniyle kapatılıyordu. Bizler arıcılar olarak o bölgelere giremiyorduk.

6-090.jpg

Artık o bölgelere gitmenin ve o yaylaları kullanmanın zamanı geldi" dedi.
Türkiye'de en kaliteli balının Hakkari yöresinde üretildiğini savunan Kaçar, şunları kaydetti:

[PAGE]

7-074.jpg
"Hakkari yaylalarında hasat edilen ballar birinci kalitedir. Terör korkusu yüzünden Hakkari'nin dağlarına gidemiyorduk. İnşallah bu sezon oralardan da faydalanacağız. Çünkü arılarımız bu bölgelerde daha bol bal yapıyor. Bundan sonra bölgenin yaylalarından ve ormanlarından yararlanmak istiyoruz."

[PAGE]

8-048.jpg
Arıcı İbrahim Ölmez de terör sorununun bitmesiyle Türkiye'nin tüm bölgelerinde arıcılık yapmak istediklerini dile getirdi.