KPSS'siz personel alımı Meclis gündeminde

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının KPSS puanı aramadan personel alımı yapmak istemesinin kanunlara uygun olup olmadığını sordu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
ANKARA - Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) şartı aranmayan personel alımını Meclis gündemine taşındı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, bakanlığın 5 Ağustos 2012 tarihindeki sınav ilanı ile KPSS puanı aranmadan mülakat ile 97 adet sözleşmeli personel alınacağını duyurduğunu anımsattı. İlan sonrasında sınava 7 bin 441 kişinin başvurduğunun belirtildiği önergede, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 20 Eylül 2012 tarihli yeni ilan verdiği, söz konusu personel alımı için önce Milli Eğitim Bakanlığı'nın bir sınav yapacağını duyurduğu, bu sınavdan en yüksek puan alandan başlamak üzere, atama yapılacak pozisyon sayısının en fazla 4 katı adayın sözlü sınava çağrılacağının belirtildiği kaydedildi. 
 
Siz de mi ÖSYM'ye güveniyorsunuz?
Türkiye'de kamu kurumları personel alımlarının KPSS puanına göre ya doğrudan ya da önce bu puanlarla ön eleme yapıp daha sonra kendi sınavlarını yaparak alındığının belirtildiği soru önergesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının KPSS puanı aramadan personel alımı yapmak istemesinin kanunlara uygun olup olmadığı soruydu. Personel alımında KPSS puanı aranmamasının, yapılan son KPSS sınavları hakkındaki şaibe iddialarından mı kaynaklandığı sorusunun yöneltildiği örgede, ÖSYM'nin gerçekleştirildiği sınavlara bakanlığın güvenip güvenmediği sorusunun cevaplanması istendi. Soru önergesi'nda Bayraktar'ın yanıtlaması istemiyle yöneltilen sorular şöyle:
 
"Sınava başvuran 7441 kişiyi KPSS puanlarına göre sıralamak hem daha maliyetsiz hem daha adil bir uygulama olmayacak mıdır? KPSS sonuçları varken Milli Eğitim Bakanlığı'na yeni bir yazılı sınav yaptırmakla kamuyu zarara uğratmış olmuyor musunuz? Bakanlığınızın Milli Eğitim Bakanlığına yaptıracağı yazılı sınavın toplam maliyeti ne kadar olacaktır? Bakanlığınızdaki ilgili yöneticilerin plansızlığı ve öngörüsüzlüğü sonucunda sonradan ortaya çıkan bu yazılı sınava başvuran 7441 kişiden 35'er TL ücret alınacak olması hakkaniyetle, sosyal devlet ilkesiyle bağdaşmakta mıdır? Bakanlık olarak bu yola neden girdiniz? Bakan olmadan önce uzun süre Başkanlığını yaptığınız TOKİ'nin istisnai kadrolarına referansla personel yerleştirdiğiniz günleri mi özlediniz?"
Bu konularda ilginizi çekebilir