Kredi kartı pazarında yüzde 22'lik büyüme öngörüyor

Yapı Kredi, bu yıl kredi kartı pazar cirosunda yüzde 22'lik büyüme bekliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Yapı Kredi Perakende Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nazan Somer, bu yıl kredi kartı pazar cirosunda yaklaşık yüzde 22'lik büyüme beklediklerini, bankacılık otoritesinin de öngördüğü kredi büyümesi oranıyla uyumlu olan bu alanda bir sıkıntı öngörmediklerini bildirdi.

Somer, düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, 2010 sonu verilerine göre Türkiye'de 47 milyon kredi kartı bulunduğunu, 2003'te 19,9 milyonluk seviye dikkate alındığında, 7 yılda yaklaşık 2,5 katlık artışın yaşandığını söyledi.

Türkiye'de 2010 sonunda 235 milyar liraya ulaşan kullanım cirosunda ise 7 yıl içinde 6 katlık artış söz konusu olduğunu ifade eden Somer, kredi kartlarının özel tüketim harcamalarından aldığı payın 2010 itibariyle yüzde 30'a yükseldiğini, bu oranın birçok Avrupa ülkesinde yüzde 15'ler seviyesinde bulunduğunu belirtti.

Nazan Somer, "Bu yıl kredi kartı pazar cirosunda yaklaşık yüzde 22'lik büyüme bekliyoruz. Bu, bankacılık otoritesinin de öngördüğü kredi büyümesi oranıyla uyumlu. Burada bir sıkıntı öngörmüyoruz. Biz de Yapı Kredi olarak buna paralel büyüme sergiliyor olacağız. Şu ana kadar öngörülerimize uygun gidiyoruz" diye konuştu.

World'ün lisans bankalarıyla birlikte mevcutta 12 milyona yakın kullanıcısı bulunduğunu anlatan Somer, kredi kartı pazarındaki temel büyüklük ve liderlik parametresinin kredi kartı alacak bakiyesi ve tekil müşteri adedi olması gerektiğini düşündüklerini söyledi.

2011 yılı ilk 6 aylık bağımsız denetimden geçmiş mali tablolara göre Yapı Kredi'nin kredi kartı alacak bakiyesinde yüzde 18,20 ile sektörde "lider" konumda bulunduğunu kaydeden Somer, aylık olarak bankalar tarafından Bankalararası Kart Merkezi'ne (BKM) raporlanan denetlenmemiş verilere göre de bu yılın ilk yarısında Yapı Kredi'nin kredi kartı kullanım cirosunda yüzde 18,7 ile toplam ciroda ikinci sırada bulunduğunu bildirdi.

İlk yarıda Yapı Kredi World'ün bireysel kartlar cirosunda yüzde 19,22, nakit çekim cirosunda yüzde 20,96, taksitli işlem cirosunda yüzde 21,62, temassız kart cirosunda yüzde 33,35, üye iş yeri cirosunda yüzde 20,56, tekil kredi kartı müşteri adedinde yüzde 13,76 ile yine birinci konumda yer aldığını vurgulayan Somer, kredi kartı adedinde Haziran 2011 itibariyle yüzde 16,35 ile ikinci olduklarını söyledi.

Kartlı Ödeme Sistemleri

Soruları da yanıtlayan Somer, "Kredi kartı alacak bakiyesinde lider olup, sorunlu kredi kartları alacak bakiyesinde en düşük orana sahip bankayız. Sektörün yaklaşık 2 puan altında seyrediyoruz" diye konuştu.

Yapı Kredi Kartlı Ödeme Sistemleri Pazarlama Grup Direktörü Serkan Ülgen de geçtiğimiz son 3-4 yıla bakıldığında Türkiye'de kartlı ödeme sistemlerinin sağlıklı şekilde büyümeye devam ettiğini vurguladı.

Pazarda bazı alanların çok daha hızlı büyüdüğünün altını çizen Ülgen, bunlardan birinin e-ticaret olduğunu, günümüzde yüzde 7'ye yakın olan e-ticaretin toplam kartlı alışveriş cirosu içindeki payının 2015 yılında yüzde 20'lere ulaşmasını öngördüklerini ifade etti.

Ticari kart kullanımındaki hızlı büyümeye de dikkati çeken Ülgen, banka ve ön ödemeli kartlar ile temassız ve NFC (yakın alan iletişimi) ödeme sistemlerinin alışverişte kullanım oranlarında da ciddi büyüme trendi bulunduğunu belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir