Kredi kartlarında taksitli borçlar artıyor

Türkiye'de kredi kartına olan her 5 liralık borcun 2 lirasını taksitli borçlar oluşturuyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ADANA - Karşılaştırma sitesi "Enuygun.com"un analizine göre, Türkiye'de kredi kartına olan her 5 liralık borcun 2 lirasını taksitli borçların oluşturduğu belirlendi.

Enuygun.com Baş Analisti Betül Sungurlu, yazılı açıklamasında, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ile Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerinden derledikleri analize göre, 2011 Mart-2010 Mart arasında Türkiye'deki kredi kartı sayısının 3,2 milyon adet artarak 47,86 milyona ulaştığını bildirdi.

Sungurlu, 2011 Nisan ayındaki artış da eklenince toplam kart sayısının 48 milyonu geçtiğini, kredi kartı sayısının yanı sıra kredi kartı borcunun da artış gösterdiğini belirtti.

Bireysel borçlarda yüzde 20 artış

Taksitli alışverişin toplam kullanım içindeki payının yükseldiğine dikkat çeken Sungurlu, yapılan analize göre 2010 Mart-2011 Mart arasında sektörde bireysel kredi kart borç bakiyesinin yüzde 20 artarak 44,65 milyar liraya yükseldiğini, aynı dönemde taksitli bireysel kredi kart borcunun yüzde 33,5 artarak 19,64 milyar liraya çıktığını vurguladı. Sungurlu, kredi kartlarına olan her 5 liralık borcun 2 lirasını taksitli borçların oluşturduğunu belirtti.

Sungurlu, 2011 Mart ayı itibariyle toplam bireysel kredi kart borç bakiyesinin yüzde 44'ünün taksitli borçlardan oluştuğunu belirterek, şu bilgileri verdi:

"2010 Mart ayında bu oranlar sırasıyla yüzde 40 ve yüzde 60, 2009 yılının Mart ayında ise yüzde 34 ve yüzde 66 seviyesindeydi. Takipteki bireysel kredi kartları son bir yılda özellikle kredi kartı kullanım artışından da etkilenerek yüzde 11'den yüzde 8,3'e geriledi. 2010 Mart döneminde sektörde 4 milyar lira olan takipteki bireysel kredi kart borçları 2011 Mart ayında 3,7 milyar liraya düştü.

Sadece bireysel tüketicilerin borçlanma miktarı son bir yılda 7 milyar lira arttı. Buna rağmen kredi kartlarının toplam krediler içindeki payı azalıyor. 2009 sonu itibariyle toplam kredilerin yüzde 9,3'ünü oluşturan kredi kartlarının payının 2011 Mart itibariyle yüzde 7,9'a gerilediği görülüyor. Bunun en önemli nedeni ise bu dönem içerisinde tüketici kredileri ve KOBİ kredilerinde yaşanan artış."

Sungurlu, maliyetler açısından ihtiyaç kredilerinin kredi kartlarına kıyasla daha cazip koşullar sunması nedeniyle tüketicilerin ödeyemedikleri kart borçlarını ihtiyaç kredileri ile kapatmaya çalıştığını kaydetti.

Alışveriş ve gecikme faizi gibi konularda bankalar arasında çok fark bulunmadığını belirten Sungurlu, "Kart aidatı ve puan kazandırma açısından farklılıklar bulunuyor tabii. Sitemizde en avantajlı kredi kartını seçebilmeleri için kullanıcılarımıza yardımcı oluyoruz" ifadelerini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir