Kriz emeklilerin üzerine fatura edilmemeli

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Türkiye'de emeklilerin aldığı aylıkla geçinemeyen, bir köşeye atılmış kişi olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ekonomik krizin bedelinin emeklilerin ve çalışanların üzerine fatura edilmemesi gerektiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, geçirdiği fıtık ameliyatı sonrasında ilk kez bugün Tüm İşçi Emeklilileri Derneği'nin DSİ Konferans ve Toplantı Salonu'nda düzenlenen Genel Kuruluna katıldı.

Dünyada yaşanan ekonomik krize değinen Kılıçdaroğlu, krizin Türkiye'yi "teğet geçip, geçmediğini" tartışmadığını belirterek, krizin nasıl çözümleneceğinin önemli olduğunu söyledi.

Kılıçdaroğlu, çözüm için herkesin fedakarlık yapması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Eğer bir ülkede yaşıyorsak, o ülkede aynı havayı teneffüs ediyorsak ve beraber üretiyor ve çalışıyorsak, varsa bir sorun hep beraber bizden ne isteniyorsa bedeli ödeyeceğiz. Ama bedel, belli kesimlere hiç yansıtılmadan sadece emeklilerin ve çalışanların üzerine fatura edilirse o doğru değildir.

Size çok basit bir örnek vereceğim. 18 yaşını aşan bir emeklinin kızını düşünün. Evlenmemiş. 18 yaşını aştı ve tedavi olacak. 'Bir dakika, artık sigortalı olman lazım. Sigortalı değilsen, sen tedavi olamazsın. Kendi paranla tedavi olacaksın' deniliyor. Cumhuriyet kurulduğundan buyana, 5518 sayılı yasa çıkıncaya kadar emeklinin evlenmemiş kızı, ölünceye kadar anne-babadan hangisi sigortalı ise onun hakkından yararlanabiliyordu. Şimdi, tasarruf yapa yapa, tasarruf alanı bula bula 18 yaşını aşmış evlenmemiş kızın hakkından mı yapılacak?

Eğer siz emekliyi bu kadar hedef noktasına koyarsanız ve emeklinin oyunu da hala alıyorsanız, o zaman bir sorunumuz var. Bu sorunu, beraber çözeceğiz, beraber çözmek zorundayız."

Ameliyat olduktan sonda ilk kez buraya geldiğini anımsatan Kılıçdaroğlu, çünkü, kendisinin emekliyi çok iyi anladığını, iyi bildiğini ifade etti. Kılıçdaroğlu, emeklilerin de kendisini çok bilmesi gerektiğini belirterek, hedefinin mutlu bir toplum yaratmak olduğuna anlattı.

Kılıçdaroğlu, batı standartlarındaki emeklinin, çalışma yaşamını tamamlamış, aldığı gelirle yurtiçi-yurtdışı tatillerini yapan, gezen, zaman zaman görüşlerini açıklayan mutlu bir kişi olduğunu, aldığı aylıkla da rahat rahat geçindiğini belirterek, "Ancak Türkiye'de emekli; ya zorla emekli edilen ya da kendi isteğiyle emekli olan ama aldığı aylıkla geçinemeyen, bir köşeye atılmış kişi demektir" dedi.

Kılıçdaroğlu, emeklinin gerçekten "köşeye atılmış bir kişi mi?" yoksa toplumun ayrılmaz bir bireyi mi olduğunun tanımlanması gerektiğini ifade etti.

"Hükümet gerekeni yapacaktır"

Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin, "3 generalin açığa alınmasıyla ilgili ne düşünüyorsunuz?" sorusunu şöyle yanıtladı:

"O konuda hukuki bir değerlendirme gelecek. Gördüğüm kadarıyla yasada var olan bir hüküm Hükümet tarafından yerine getirilmiştir. Konu yargıdadır. Yargı süreci sonuçlandığında herhalde Hükümet de gereğini yapacaktır ama Hükümet'in bu konuda böyle yargı sürecine gidenleri tehdit eder gibi bir tavır takınması doğru değil."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir