”Krizde 4640 şirkete kredi desteği verdik”

Karadere, kriz zamanında şirketlerin 822 milyon liralık kredisini yapılandırdıklarını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, kriz ortamında toplam 4 bin 640 şirketin 822 milyon lira tutarındaki kredisini yeniden yapılandırdıklarını bildirdi.

Garanti Bankası tarafından İzmir Hilton Oteli'nde düzenlenen "Belirsizliği Öngörmek ve Etkilerini Yönetmek" başlıklı sohbet toplantısının açılışında konuşan Karadere, geçmişte sadece bankalara özgü bir kavram olarak görülen riskin artık tüm sektörler için önemli olduğuna dikkati çekti.

Risk unsurunun global krizde dev ekonomileri nasıl etkilediğini öğrendiklerini, bu ortamda risk yönetiminin büyük ve orta ölçekli işletmeler için temel bir iş kolu haline geldiğini dile getiren Karadere, banka olarak bu ihtiyacı görüp, sohbet toplantıları düzenleme kararı aldıklarını ifade etti.

Garanti Bankası'nın zor zamanlarda kredi taleplerini geri çevirmediğini belirten Karadere, "Bu dönemde 4 bin 466 KOBİ müşterimizin 88 milyon lira tutarında kredisini yeniden yapılandırdık. Daha büyük ölçekli ticari müşterilerimizi de kattığımızda toplam 4 bin 640 şirketin 822 milyon lira tutarında kredisini yapılandırarak destek verdik" dedi.

 

Garanti Bankası'nın 116 milyar liralık aktif büyüklükle ülkedeki ikinci en büyük özel banka ve 69 milyar lira toplam krediyle en çok kredi veren özel bankası olduğunu söyleyen Karadere, 799 şubede yaklaşık 17 bin çalışanla 9 milyon müşteriye hizmet verdiklerini, internet ve mobil bankacılık gibi yenilikçi alanlarda lider olduklarını söyledi.

Karadere, 2005 yılında 438 olan şube ağını 4 yılda yüzde 55 artırdıklarını, 2010 yılını 850-870 şube ile kapatmayı hedeflediklerini belirtti.

Garanti Bankası'nın 88 bin 636 KOBİ müşterisine 4,1 milyar lira tutarında yeni kredi kullandırdığını ifade eden Karadere, "Resmi KOBİ tanımına göre nakdi ve gayri nakdi kredilerdeki pazar payımız yüzde 11'e ulaştı. TL nakdi kredilerdeki payımız geçen yıl Ocak ayında yüzde 10.89'den 2010 Ocak ayında yüzde 11.24'e yükseldi" diye konuştu.

Toplantıda konuşan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise dünya ekonomisinde ezberlerin bozulduğu bir dönemin yaşandığını, dünyanın bir numarasının dahi onlarca banka batırdığını, durumun düzelip düzelmediğinin halen belli olmadığını ifade etti.

Sadece ABD değil komşu Yunanistan başta olmak üzere birçok Avrupa ülksinin sıkı tedbirler almaya başladığını, ücretlerin dondurulduğunu belirten Demirtaş, bu tedbirlerin "krizkolik bir ülke olan Türkiye için tanıdık" olduğunu söyledi.

Demirtaş, böyle bir ortamda firmaların risk yönetimi konusunda daha donanımlı olması gerektiğine dikkati çekti.

Sohbet toplantısında Garanti Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Sezgin ile Prof. Dr. Güngör Uras, risk yönetimi konusunda bilgilendirmede bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir