Krizden çıkan denizciler!

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÇANAKKALE / Kadir KENAR

[email protected]

Bir çok ilde olduğu gibi, Çanakkale'de de bir çok gelecek senaryosu merkez ilçede konuşulur, yazılır, çizilir. İlin genel yapısına uyar mı uymaz mı ona çok bakılmaz. Bilimsel verilere dayanmayan değer algılamaları ile, ilin gelecek senaryoları tartışılır durur.

İşte son yaşanan ekonomik krizin faydaları noktasında Çanakkale için - yani merkez ve civarı - ortak bir akılda buluşmayı başardık. İlin var olan tarımsal ve diğer ekonomik değerlerinin yanında ana hedef turizm ve üniversite şehri olma noktasında karara vardık. Artık milletvekilinden valisine, belediye başkanından sivil toplum örgütlerine kadar herkes turizm ve üniversite demeye başladı. Olmayan sanayiden ve umudundan vazgeçmenin gönül rahatlığı içinde yolumuza devam edecek olmanın rahatlığı içine girdik.

671.1 km kıyı uzunluğunda, 73 km plajı olan; iki ada ve yedi ilçe için turizm diyoruz. Troya, Kazdağları ve Gelibolu Milli Parklarıyla; termal zenginlikleri içinde barındıran Çanakkale bin dünya markası olmak için her türlü değere sahip konumda.

Türkiye'nin yolcu ve araç taşımacılığında İDO'dan sonra en büyük filoya sahip olan GESTAŞ Deniz Ulaşım şirketimiz başarılı bir şekilde yoluna devam ediyor. Genel Müdür Hasan Yörükçü ile yaptığımız sohbetler bu başarının daha da yukarılara doğru çıkarılması yönünde oluyor.

Çanakkale'nin GESTAŞ ile elde ettiği bu başarı bize gelecek açısından da umut veriyor. Çanakkale Kepez Limanı uluslar arası taşımacılık için hazır beklerken, neler yapabiliriz düşüncesi ile çıkış yolu bulmak için uğraşıyoruz. Çanakkale Boğazı'ndan geçen yolcu gemilerinin ışıklarına bakarak yaşadığımız nostaljik bir gecede, Denizcilik Müsteşarlığı Çanakkale Bölge Müdürü Ender Kurt, Çanakkale İl Genel Meclis Başkanı Hasan Hüseyin Aytop ve ben oturmuş yine bu konuları konuşurken, 40 yakın gemi adamının koşar adımlarla yürüdüğünü gördük. Gecenin ilerleyen bir saatinde 40 yakın denizcinin Çanakkale'nin güzel bir balık lokantasına adeta koşar adımlarla girmesi beni heyecanlandırdı. Kısa bir süre önce geçen 'aşk gemisi'nin durma ihtimali dışında aklımıza bir şey gelmediği için Bölge Müdürü Ender Kurt telefona sarıldı. Gecenin bu saatinde karaya çıkan ve güzel bir balık lokantasında biralarını yudumlamaya başlayan bu gemiciler Kriti Siloxenai adlı Yunan tankerinin tayfasıydı. Boğazda demirlemelerinin nedeni ise kaptanlarının kalp krizi sonucu hayatını kaybetmesi. Ama onlar için bu ölüm aynı zamanda uzun ve zor yolculuklarında verdikleri bir molaydı. İşte kaptanlarının ölümü ve cesedin karaya çıkarılması onlar için de karada güzel bir yemek ve kafa çekmek için bir fırsat sunmuştu.

Var olan bu krizin nasıl ki Çanakkale'nin yönünü bulmasında bir faydası olduysa, Türkiye için de hep dile getirdiğimiz gibi; krizi fırsata çevirmenin yönleri olabileceğini basit bir yaşam örneğiyle anlatmıyor mu!