Krize meydan okuyan yatırımlarımız
İSKENDERUN'DAN / Yıldız DOĞRUER
Geçen hafta Hatay'ın Dörtyol İlçesi ve Osmaniye'de incelemelerde bulunmak için gelen ve yapımı devam etmekte olan Tosyalı Holding'in Osmaniye Organize sanayi bölgesindeki Yapısal Çelik tesisi ve Türk-Rus ortaklığı ile yapımı süren MMK-Atakaş'ın yassı çelik üretecek tesislerini gezen Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan, kriz psikolojisinin hakim olduğu bir dönemde Türk yatırımcıların yürekli ve cesur yatırımlarının devam ettiğini görmenin mutluluğunu yaşadı. Türkiye'nin geleceğine yatırım yapan sanayicilerimizin kutlanması gerektiğini belirten Bakanımız, gezdiği tesislerin Türk yatırımcısının önü açılınca neler yapabileceğinin göstergesi olduğuna da dikkat çekti.
Krize rağmen hız kesmeyen tosyalı Holding, yapısal çelik tesisi ile Türkiye'nin cari açığına eksi bir milyar dolar katkı sağlamayı hedefliyor. Projenin genel tasarımını kendi proje ekipleri tarafından gerçekleştiren Tosyalı Holding, Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı'nın deyimiyle 'her noktasında farklı ekiplerin çalıştığı tesisi, dantel gibi işliyor'. Tesisin inşaat alanında şu an 2 binin üzerinde işçi çalışırken, önümüzdeki günlerde bu sayı 3 bini bulacak. İnşaatta 30 bin tonun üzerinde demir kullanılmış. 7 gün 24 saat çalışan ekip, şu anda planladığı programın 2,5 ay önünde. Temmuz ayında ilk sıcak ürün aınalacak, Kasım ayında da nihai ürününün alınması planlanıyor.
MMK-Atakaş'a gelince... Bu tesisle bölgenin özellikle otomotiv sanayi ve gemi inşa sanayi tesislerinin kümeleneceği çekim merkezi olması bekleniyor. İstihdam ve cari açık sorununun çözümü için bu yatırımlara ihtiyacımız olduğu belirtiliyor. Türkiye'nin özel sektör tarafından demir çelik alanında sıfırdan ve tek kalemden yapılan en büyük yatırımı gerçekleştiren MMK-Atakaş, 1.5 milyar dolar yatırım maliyeti olan fabrikada 2 binin üzerinde kişiye iş imkanı sağlayacak. Hatay'ın Dörtyol ilçesinde 500 dönümlük alan üzerine kurulan ve yassı mamül üretecek olan entegre demir çelik tesisi, 2010 yılında 2,5 milyon ton sıcak sac üretimine başlayacak. 2009 sonunda 400 bin ton galvaniz ve 200 bin ton boyalı sac, 800 bin ton soğuk hadde bölümleri faaliyete alınacak. Bu yatırım da hedeflediği zamanda bitirilecek. Bu yatırım farklı sanayi yatırımlarını da bölgeye çekecek özellikte.
Krize meydan okuyan iş ve istihdam olanağı yaratan milli tesislerimizi kuran yatırımcılarımızın heyecanı ve cesaretleri gelecekten beklentilerimizi yükseltiyor. Elini taşın altına koyan yatırımcılarımızın varlığının verdiği güçle inanıyoruz ki ülke ekonomisine, cari açığına ve istihdamına katkı sağlayacak bu yatırımların devamı gelecek ve İskenderun Körfezi farklı sanayi kollarının kümelendiği bir merkez olacak.