”Krizin açtığı yaraların tamamını saramadık”

Yalçıntaş, "Kendi kendimizle uğraşmayı bırakıp, omuz omuza çalıştığımız sürece sıkıntıların üzerinden geliriz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, Türkiye'de birkaç önemli eksik bulunduğunu belirterek, "Krizin açtığı yaraların tamamını saramadık. İhracatçıların kurdan dolayı sıkıntıları var. İstihdamı arzu ettiğimiz seviyeye getiremedik. Finansman alanında KOBİ'lerin sıkıntıları devam ediyor. İnşallah diğer sıkıntılarımızı çözdüğümüz gibi, doğru bir şekilde devam ettiğimiz, kendi kendimizle uğraşmayı bırakıp, hep beraber, omuz omuza çalıştığımız sürece bu sıkıntıların da üzerinden geliriz" dedi.

Yalçıntaş, İTO Meclisi'nin Temmuz ayı toplantısında yaptığı konuşmada, bugün açıklanan sanayi üretim endeksi verilerinin, son 22 ayın en yüksek değerine ulaştığını hatırlatarak, üretim alanındaki kayıpların hepsinin geri alınmadığını ancak verilerin toparlanmaya işaret ettiğini söyledi.

Büyüme rakamlarına değinen Yalçıntaş, imalat sanayi, ticaret, inşaat ve ulaştırma-haberleşmeyi içeren 4 sektörün öne çıktığını ve sektörlerin ortak özelliğinin krizden en fazla etkilenmeleri olduğunu dile getirerek, "Büyüme rakamlarında elbette baz etkisi var. Ama ne olursa olsun ekonomide toparlanma var" dedi.

Yalçıntaş, hanehalkı tüketiminde önemli oranda artış görüldüğüne işaret ederek, hane halkı tüketimi yüzde 9,6 büyürken, devletin harcamalarının yüzde 1 büyüdüğünü, hane halkı tüketiminin büyümeye katkısının devletin harcamalarından fazla olduğunu belirtti.

Özel sektör yatırımlarının büyümeye katkısı yüzde 3,9 iken, devlet yatırımlarının katkısının yüzde eksi 0,9 olduğunu kaydeden Yalçıntaş, "Özel sektörün önü açıldığı zaman devlet yatırım dahi yapmasa, Türkiye büyüyecektir" dedi.

Yalçıntaş, Türkiye'nin iki dönem arka arkaya büyümesinin, teknik olarak Türkiye'nin resesyondan çıktığının göstergesi olduğunu, Türkiye'nin hızlı şekilde toparlandığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Ancak birkaç tane önemli eksiğimiz var. Krizin açtığı yaraların tamamını saramadık. İhracatçıların kurdan dolayı sıkıntıları var. İstihdamı arzu ettiğimiz seviyeye getiremedik. Finansman alanında KOBİ'lerin sıkıntıları devam ediyor. İnşallah diğer sıkıntılarımızı çözdüğümüz gibi, doğru bir şekilde devam ettiğimiz, kendi kendimizle uğraşmayı bırakıp, hep beraber, omuz omuza çalıştığımız sürece bu sıkıntıların da üzerinden geliriz."

Bu arada İTO Meclisi'nin Ağustos ayı toplantısı Ramazana denk gelmesi ve İTO'nun Ramazan ayında yapılan meclis toplantısı sonrası iftar yemeği düzenlenmesi dolayısıyla, saat 16.30'da yapılacak. Eylül ayı meclis toplantısı ise Ramazan Bayramı nedeniyle 16 Eylül'de gerçekleştirilecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir