Krugman'a göre ABD iyimser hava yaratıyor

Nobel Ekonomi Ödülü sahibi Prof. Krugman, "ABD'li yetkililer ekonomideki görünümü olduğundan daha iyi gösteriyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK - Nobel Ekonomi Ödülü sahibi Prof. Paul Krugman, ABD'li yetkililerin ekonomideki toparlanmayı "olduğundan daha iyi gösterdiğini" öne sürdü.

Krugman, New York Times gazetesindeki köşesinde yazdığı makalede, "ABD'li yetkililer ekonomideki görünümü olduğundan daha iyi gösteriyor" diyerek, Merkez Bankasına (Fed) ve Başkan Barack Obama yönetimine, daha fazla teşvik programını uygulamaya koyması önerisinde bulundu.

Princeton Üniversitesi'nde görevli Krugman, "Bir bakıma bu toparlanma değil ve karar vericiler bu gerçeği değiştirebilmek için herşeyi yapmalılar. İşsizlik oranının yükselmemesi için büyümenin yaklaşık yüzde 2,5 olmasına ve işsizliği önemli oranda aşağı çekmek için daha hızlı büyümeye ihtiyacımız var. Şu anda büyüme yüzde 1 ve 2 arasında biryerlerde seyrediyor ve gelecek aylarda daha fazla düşecek" dedi.

Fed'in daha fazla uzun vadeli ve özel borç satın almaya başlaması gerektiğini belirten Krugman, Obama yönetimine, ev sahiplerine desteği yinelemesi ve Çin'in döviz kuru politikasına yönelik eleştirilerini artırması çağrısında da bulundu.

Lipsky: ABD'de çift dipli resesyon beklemiyoruz

Bu arada Uluslararası Para Fonu (IMF) Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky, "ABD'de çift dipli resesyon beklemiyoruz" dedi.

Lipsky, Fed'in Kansas City şubesinin ABD'nin Wyoming eyaletindeki Jackson Hole bölgesinde merkez bankaları yöneticilerini bir araya getiren toplantısından önce yaptığı açıklamada, "güçlü şirket karları ve makul seviyedeki gelir büyümesinin ABD ekonomisinin yeni bir resesyona girmesini önleyeceğini" belirtti. 

Temmuz ayında konut sektörü ve dayanıklı mal siparişlerine ilişkin veriler ekonominin büyümesinin üçüncü çeyrekte durma noktasına yaklaşacağı endişelerini artırırken, Lipsky, bu unsurların ekonomiyi sıkıntıya sokmak için yeterli olmadığını ifade etti.

İstihdam büyümesinde kesinlikle ani bir yükselme beklemediklerini kaydeden Lipsky, ancak bekledikleri gibi büyüme sürerse bunun istihdam büyümesine katkıda bulunacağını da bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir