Küba'da sosyalizm çatırdamaya başladı

Raul Castro, kamu sektöründeki fazla istihdamı azaltacaklarını ve serbest mesleği teşvik için önemli adımlar atacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HAVANA- Küba Devlet Başkanı Raul Castro, hükümetin küçük işletmeler üzerindeki kontrolünü azaltacağını, ihtiyaç fazlası çalışanları işten çıkaracağını ve serbest mesleği teşvik için önemli adımlar atacağını bildirdi.

Castro, parlamentoda yaptığı konuşmada, yetkililerin, Küba'nın ekonomik modelini yenileyeceğini, kamu sektöründeki fazla istihdamı azaltacaklarını söyledi. Castro, işten çıkarılacakların işsiz kalmaması için yeniden eğitileceğini ve yeniden atanacağını, ancak bazı sektörlerin işçi çıkarmadan muaf olacağını belirtti.

Küba'da şu anda çalışan nüfusun yüzde 95'i hükümet için çalışırken, Raul Castro, her beş kamu çalışanından birinin ihtiyaç fazlası olduğunu kaydetti.

Ekonomi Bakanı Marino Murillo da, kamuya ait bazı berber dükkanlarının çalışanlarına devredilmesi ve kira verirken kendi fiyatlarını belirlemesine izin verilmesiyle ilgili pilot uygulama konusunda gazetecilere bilgi verdi.

Bu tür projelerin ekonominin diğer sektörlerine de yaygınlaştırılacağını söyleyen Murillo, "Devletin belli faaliyetlerden çekilmesi gerektiğine inanıyoruz. Ama bütünüyle özel mülkiyete izin vermemiz söz konusu olamaz" diye konuştu.

Murillo, "Onlara reform diyemeyiz. Küba'nın ekonomik modelini değiştirmeye çalışıyoruz. Yetkililer, piyasanın değil sosyalizmin değerlerinin önce geleceğini garanti edecekler. Merkezi planlamayı uygulamayı sürdüreceğiz, ancak bir grup uygulamayı gevşeteceğiz" dedi.

Küba yönetimi, devletin küçük işletmeler üzerindeki kontrolünü azaltmayı, daha fazla Kübalının serbest meslek seçmesine yetki vermeyi ve kamu çalışanlarını daha fazla katkıda bulunmaya zorlamak için yeni vergi yapısı oluşturmayı planlıyor.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir