Küçük yatırımcı zenginlerin karşısında eridi

Ekonomist Cavlı, Türkiye'de yeni bir iktisadi modelin inşa edilmesi gerektiğine işaret etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ekonomist Mehmet Cavlı, dünyada ve Türkiye'de iktisadi gelir ve üretim kaynaklarının azaltıldığını, belirli bir zengin kesimin iktisadi ve ticari yolla kazandıkları kazançlarının otorite olduğunu, yani zenginlerin parasının bütün hayatı yönlendirdiğini kaydetti.

Cavlı, yaptığı yazılı açıklamada, küçük yatırımcıların, esnaf, tüccar ve emek sahiplerinin zenginlerin karşısında eridiğini ifade eden Cavlı, konut, otomobil, gıda, elektrik, su, doğalgaz ve telefon gibi zaruri ihtiyaçların zengin kesimler tarafından satın alınarak bloke edildiğini savundu.

Emek sahibi insanların git gide atıl hale getirildiğini belirten Cavlı, Türkiye'de yeni bir iktisadi model inşa edilmesi gerektiğini kaydetti.

Cavlı, konuyla ilgili şu önerilerde bulundu:

"Yoksula iş imkanları oluşturulmalı. Özel müteşebbis iş imkanlarını artırmalı. Orta düzey yatırım yapan müteşebbislere iktisaden yardım edilmeli, yatırım yolu açılmalı. Zenginin birçok sahada bloke ettiği kaynaklar belirlenmeli ve hepsi bir bir çalıştırılmalı. Paranın tedavül hızı artırılmalı. Bankalar yatırımların lokomotifi yapılmalı. Bütün iktisadi kaynakların dökümü yapılmalı ve sahipleri belirlenmeli. İktisadi hayatın tahlili istişare ile oluşturulmalı. Bilim insanları dinlenmeli. Araştırma ve geliştirme çalışmaları devlet eliyle yapılmalı. Kamu gelirlerini artırıcı projeler hayata geçirilmeli. Devlet iktisaden güçlendirilmeli. Gayri Safi Milli Hasıla içerisinde devlet işletmelerinin gelir katkısı çok artırılmalı. Bugüne kadar yapılan yanlışları iktisadi tarihçiler ortaya koymalı."

Bu konularda ilginizi çekebilir