Kurbanlık fiyatları belli oldu

TZD, küçük baş hayvan fiyatlarının 550 lira, büyükbaş hayvanların ise 3 bin lira seviyelerinde olduğunu saptadı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, TZD'nin yaklaşan kurban bayramı nedeniyle hayvan pazarlarında yaptığı fiyat araştırmalarının sonucunu açıkladı.

TZD Başkanı Yetkin, Ankara İçkale Otel'de düzenlediği basın toplantısında kurbanlık fiyatları hakkında kamuoyunu bilgilendirdi.

Yetkin, geçen yıl kurban bayramında 600 bin büyükbaş, 2 milyon 200 bin koyun kesildiğini bildirdi ve bu sene kurban kesim sayısında düşüş olabileceğini açıkladı. Vatandaşları gebe ve dişi hayvan almamaları konusunda uyaran Yetkin, belediyelerin kurduğu hayvan pazarlarında gebelik testi yapan görevlilerin bulunmasını olumlu bulduklarını belirtti.

Yetkin, TZD'nin yaklaşan kurban bayramı nedeniyle hayvan pazarlarında yaptığı fiyat araştırmalarda, küçük başların 550 lira, büyükbaş hayvanların ise 3 bin lira seviyelerinde gezdiğini tespit ettiklerini açıklarken, usulsüz ve sağlıksız koşullarda kurban kesilmesine para cezası uygulanmasını da olumlu bulduklarını belirtti.

Et fiyatları ve hayvancılıktaki sorunlara de değinen Yetkin, Ekim ayı sonunda Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 2011 programında, et fiyatlarının kontrol edilememesi konusunda özeleştiri yapıldığını savundu. Yetkin "Böyle bir özeleştiri yapılabiliyor da, 6 aydır devam eden et fiyatları tartışmasında yetkililer neden sivil toplum örgütlerinin çağrılarına hırçınlık ve tahammülsüzlük gösterdiler ve anlaşılmaz açıklamalar yaptılar" dedi.

Yetkin, et fiyatlarının düşmemesinde Et ve Balık Kurumu'nun (EBK) pazar payının yeterli olmaması yolunda 2011 programında yer alan ifadenin ise yanlış olduğunu savunurken, et fiyatlarının düşürülmesi için besi ve damızlık hayvan ithal edilmesi ve üreticilere uygun koşullarda verilmesi önerisini yineledi.

İthal etin lezzetli ve sağlıklı olmadığını savunan Yetkin, "Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in katıldığı bir televizyon programında 'ben ithal et yiyorum, bayağı da lezzetli' demesini yadırgadım ve üzüldüm. Türkiye'de et işletmesi kuran iş adamları ithal ete karşı gazetelere ilan veriyorlar. Bu tüketiciye ve et sanayicisine uygun bir söz değil" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir