Küresel ekonomi, doğal afetlere ancak bir hafta dayanabilir
Küresel ekonomideki kırılganlığa dikkat çeken İngiliz düşünce kuruluşu, yaşanabilecek büyük bir doğal felaketin küresel ekonominin sonu olabileceğine dikkat çekti.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
LONDRA - İngiltere'nin önde gelen düşünce kuruluşu Chatham House, küresel ekonominin büyük bir doğal afetin yol açacağı karmaşaya ancak bir hafta dayanabileceğini bildirdi.
Chatham House'un yayımladığı raporda, doğal afet, olağanüstü hava koşulları gibi durumların ve bunların küresel etkilerinin arttığına dikkat çekildi.
Geçen yıl Avrupa'daki uçuşları etkileyen volkanik kül bulutu, Japonya'daki deprem ve tsunami, Tayland'daki sel gibi doğal afetlerin bir hafta veya daha uzun sürmesi halinde, ekonomiye etkisinin çok olumsuz olduğu bildirildi. Raporda, "Bir hafta, küresel ekonomi için maksimum tolerans süresi gibi görünüyor" denildi.
Dünya ekonomisindeki mevcut kırılganlığa da dikkat çekilen raporda, öngörülemeyen krizlerden gelişmiş ülkelerin yüzde 30'unun gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) doğrudan etkilendiği, özellikle de üretim ve turizm sektörlerinin olumsuz etkilendiği kaydedildi.
Örneğin Japonya'da geçen yıl Mart ayında yaşanan tsunaminin, küresel endüstri üretimini yüzde 1,1 düşürdüğü belirtildi. Volkanik kül bulutunun ise AB'ye maliyetinin 5-10 milyar Avro'yu bulduğu bildirildi.
Raporda, hükümetlerin ve iş dünyasının geniş etkisi olabilecek ve tahmin edilemeyecek olaylara karşı hazırlıksız olduğu ifade edilirken, iletişim, sigorta, yatırım, eğitim, etki analizi gibi konulara daha fazla değinilmesi gerektiği tavsiyesinde bulunuldu.
Bu konularda ilginizi çekebilir