”Küresel krizde tarım sektörünü unutmayın”
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, küresel mali krizden çiftçilerin de olumsuz etkileneceğini kaydetti
LEFKOŞA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım sektörünün, dünyayı etkisine alan küresel mali krizde desteklenen reel sektörlerden biri olduğunun unutulmaması gerektiğini söyledi.
KKTC, Akdeniz ülkeleri çiftçi liderlerinin en önemli organizasyonlarından birine ev sahipliği yapıyor. Dünya üretici örgütlerini ve dünya çiftçilerini temsil eden Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu'nun (IFAP) Akdeniz Komitesi Toplantısı KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da yapılıyor.
Gıda güvenliği, gıda krizi, Akdeniz'de gıda güvencesi, iklim değişikliği, tarımda kadın, kuraklık, suyun daha verimli kullanımı, iklim değişikliği, ürün kalitesi ve pazarlara ulaşma konularında sunumların yer alacağı toplantı, üç gün sürecek ve toplantının sonunda bir sonuç bildirgesi yayımlanacak. Toplantıda 15 Akdeniz Ülkesi ile birlikte Dünya Bankası, FAO, AGRİCORD, CiHEAM gibi uluslar arası tarım sektörü kuruluşları temsil ediliyor.
Yakın Doğu Üniversitesi'nde (YDÜ) yer alan IFAB Akdeniz Komitesi Toplantısının açılışına, KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Fatma Ekenoğlu, KKTC Tarım Bakanı Önder Sennaroğlu, IFAB Başkanı Ajay Vashee, IFAB Akdeniz Komitesi Başkanı Guy Giva ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar da katıldı.
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar toplantıda yaptığı konuşmada, "Bu işbirliğini, sorunları aynı olan ülkelerin sorunlarının aşılması noktasında fevkalade önemli görüyoruz" dedi.
Bayraktar, küresel mali krizden çiftçilerin de olumsuz etkileneceğini kaydetti.
"Dünyada küresel krize karşı açıklanan paketlerde tarımın reel sektörün bir parçası olduğu unutuluyor" diyen Şemsi Bayraktar, krizlerde halk için en büyük moral kaynağının ucuz ve güvenli gıdaya ulaşabilmek olduğunu vurguladı.
Krizden sadece ticaret ve sanayinin etkileneceğini düşünmenin yanlış olduğunu ifade eden Bayraktar, "Biz gıda krizinde yapısal destekleri düzeltelim derken, şimdi bırakın çiftçiyi desteklemeyi bize verilen desteği geri çekerler mi diye kara kara düşünüyoruz" dedi.
AB'nin komşu ülkelerin ilişkilerini geliştirmek için 12 milyon euro'luk bir bütçe ayırdığını belirten Bayraktar, "İstihdama yardımcı olan, çiftçilerin refahının artmasına yardımcı olan, çok daha önemlisi kalkınma noktasında görülen adaletsizliğin kaldırılmasına yardımcı olacak olan bu projelere hep birlikte imza atmalıyız" diye konuştu.
Devlet yöneticilerinin tarımın önemini küresel gıda krizinin patlak vermesine kadar yeterince önemsemediğini belirten Bayraktar, gıda krizi döneminde doğru teşhisi koyan ülkelerin bu krizi fırsata dönüştürme şansına sahip olduğunu kaydetti.
Bayraktar, devlet yöneticilerinin iyi bilgilendirilmesi noktasında çiftçi organizasyonlarına önemli görevler düştüğünü vurguladı.
Küresel mali krizin de çiftçilere sorun olduğunu kaydeden Şemsi Bayraktar, dünyada mali krizden kurtulmak için açıklanan paketlerde tarım sektörünün bulunmadığına işaret ederek, "Ucuz ve yeterli gıdaya ulaşmak krizlerde en büyük moral kaynağıdır" dedi.
KKTC Tarım Bakanı Önder Sennaroğlu
KKTC Tarım Bakanı Önder Sennaroğlu da, ülkedeki tarım sektörünün istenilen düzeye yükseltilmesi için bakanlık tarafından geliştirilen projeleri, iki yıl art arda yaşanan kuraklıktan dolayı hayata geçiremediklerini anlattı.
"1980'lı yıllara kadar pazar bulunabildiği için, ülkede çalışan nüfusun yüzde 37'sinin tarım sektöründe çalıştığını, bugün ise bu rakamın yüzde 13'lere kadar düştüğünü" belirten Sennaroğlu, bunun nedenlerinin KKTC'ye uygulanan ambargolar, sektördeki yenilikleri takip etmeme ve tarımsal işletmelerin küçük olmasından dolayı kazanç oranın düşük olması olduğunu söyledi.
Sennaroğlu, "İç piyasaya yönelik olarak üretilen ürünlerde ise dıştan ithal olarak gelen ürünlerle rekabet etme şansı, kuraklık ve su kalitesinin gün geçtikçe düşmesinden dolayı azalmaktadır" dedi.
Sennaroğlu, tarımda yeni uygulamalar ve sorunlara çözüm bulunabilmesi açısından IFAB'a üye ülkeler, Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği ile bakanlık arasında bilgi akışının çök önemli olduğunu vurguladı.
IFAB Başkanı Ajay
IFAB Başkanı Ajay Vashee ise, dünyadaki sorunların gün geçtikçe küresel boyutlara ulaşmaya başladığını bunun da çözümlerin de küresel olması gerektiği anlamı taşıdığını belirtti.
Tarımın sorunların çözümünde önemli rolü olduğunu belirten Vashee, gıda krizi, enerji, iklim değişikliği kırsal gelişimle ilgili sorunların çözümlerinin tarım merkezli olması gerektiğini vurguladı. Vashee, "Çiftçiler bu çözümlerin merkezinde olmalı. Çiftçilerin durumunu iyileştirmemiz gerekiyor" dedi.
IFAB Başkanı Ajay Vashee, küresel mali krizin getirdiği kredi sorununun da çiftçileri etkilediğini belirtti ve çiftçilere kredi olanağı tanınmadığı takdirde çiftçilerin üretimden uzaklaşacağı uyarısında bulundu.
IFAB Akdeniz Komitesi Başkanı Guy Giva
IFAB Akdeniz Komitesi Başkanı Guy Giva ise tarımda sürdürülebilir kalkınmanın önemini vurgulayarak, kaliteli üretimin en önemli sorunlardan biri olduğunu ifade etti.
Giva, tarımsal üretimde karşılaşılan en ciddi sorunların iklim değişikliği, kuralık, pazar ve ürün kalitesi olduğunu kaydetti.