Kurtarma fonu, 900 milyar Euro'ya çıkabilir

Avrupa Birliği zirvesinde, EFSF ile ESM'nin 500 milyar euroluk sınırının kaldırılması ve toplam büyüklüğünün ikiye katlanması görüşülecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - Euro Bölgesi yetkililerinin verdiği bilgiye göre, liderler Cuma günü yapılacak olan Avrupa Birliği zirvesinde, Euro Bölgesinin geçici kurtarma fonu EFSF ile kalıcı kurtarma mekanizması ESM'nin toplam boyutunun büyütülmesi için karar alabilir.

Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) hayata geçene kadar faaliyette kalması öngörülen Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nun (EFSF) kaynakları arasında henüz kullanılmayan 250 milyar Euro bulunuyor. EFSF Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'e yaklaşık 190 milyar Euroluk mali yardım sağladı.

ESM'nin çalışma esaslarını belirleyen fakat henüz onaylanmayan anlaşmaya göre EFSF ve ESM'nin toplam kredi büyüklükleri 500 milyar Euroyu aşamıyor.

Cuma günü yapılacak Avrupa Birliği zirvesini yönetecek olan Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy tarafından hazırlanan bir raporda ise EFSF ve ESM'nin 500 milyar Euro olan toplam büyüklüğünün "gözden geçirmeye açık olması" gerektiği ifadesi yer alıyor.

Euro Bölgesi yetkilileri, toplam 500 milyar Euroluk büyüklüğün İtalya ve İspanya'nın borçlanma maliyetlerinin sürdürülebilir olmayan seviyelere yükselmesi halinde bu ülkelere mali yardım sağlanmasına yetmeyebileceğini ifade ederek, Van Rompuy'un raporundaki ifadenin söz konusu 500 milyar Euroluk limitin kaldırılabileceğini belirtiyorlar.

Rakam 900 milyarı bulabilir

Bu arada Financial Times Gazetesi'nde yer alan bir haberde de fonun büyüklüğünün artırılması yönünde görüşler olduğu bildirildi. Buna göre mevcut 440 milyar euroluk kaynağa ek olarak 2012 ortalarında 500 milyar euroluk bir kaynak daha sağlanması düşünülüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir