Kurtulmuş: Vizede sorumlulukların çoğunu yerine getirdik
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Türkiye'nin AB ile vize anlaşması sürecinde üzerine düşen sorumlulukların çoğunu yerine getirdiğini belirterek, bazı Avrupalı siyasetçilerin tavrını uygun bulmadıklarını bildirdi.
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "Vize serbestisi üzerinden AB’yle yakın devam eden bir müzakere sürecimiz var. Meseleyi ciddi bir şekilde ele alıyoruz ancak Türkiye’nin bu ciddiyetinin hiçbir şekilde istismar edilmemesini temenni ederiz" açıklamasını yaptı.
İkinci Bakanlar Kurulu toplantısı dün Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirildi. Başbakan Binali Yıldırım'ın başkanlığında saat 09.10'da başlayan toplantı yaklaşık 5 saat sürdü. Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası kamuoyuna açıklamalarda bulundu.
Numan Kurtulmuş, başkanlık sistemi takvimi konusunda 'En kısa zamanda meseleyi TBMM’ye getirmek isteriz. En kısa zamanda bizim başkanlık sistemiyle ilgili önerimiz getirilecektir' dedi.
Yeni hükümetle birlikte ekonominin büyüyeceğini belirten Kurtulmuş, "Bu hükümet bir reform ve atılım hükümetidir. Bu hükümet programı ile birlikte Türkiye ekonomisinde yeni bir boyuta geçiyoruz. Türkiye üreten bir ekonomiye sahip olacaktır. Türkiye, 65. Hükümet ile birlikte ekonomide büyüme yaşayacak" diye konuştu.
'Sorumlulukları aşağı yukarı gerçekleştirdik'
Kurtulmuş Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki son duruma değinerek, "Vize serbestisi üzerinden AB’yle yakın devam eden bir müzakere sürecimiz var. Türkiye olarak üzerimize düşen sorumlulukların aşağı yukarı tamamını gerçekleştirdik. Buradaki irademizin sağlam olduğunu ifade etmek isterim. Meseleyi ciddi bir şekilde ele alıyoruz ancak Türkiye’nin bu ciddiyetinin hiçbir şekilde istismar edilmemesini temenni ederiz. Mızıkçı anlayış içinde Türkiye’nin vize serbestisini tehir etmek için Avrupa’dan bazı siyasetçilerin tavrını anlamadığımızı, uygun bulmadığımızı ifade etmek isterim." açıklamasını yaptı.
5 ilçede 1 milyar lira harcanacak
"Huzur, birlik, demokrasi eylem planı çerçevesinde, süreci sadece terörle mücadele değil, yeniden imar olarak da görüyoruz" şeklinde konuşan Kurtulmuş sözlerini şöyle sürdürdü:
"İkinci önceliğimiz ise terörün sona erdirilmesidir. TBMM'nin ortaya koymuş olduğu irade de göz önünde bulundurulduğunda terör belasını en kısa zamanda bitirmemiz gerekiyor. Bu hükümetin üçüncü önemli önceliği yeni anayasayı yapmak, başkanlık sistemi başta olmak üzere bazı hususları gündeme getirmektir. Beş ilçedeki toplam yıkılan bina sayısı 6 bin 321. Toplam maliyet 855 milyon lira civarında. Yaklaşık 1 milyar lira. 5 ildeki yeniden yapılanmada harcanacak para."
'Hakan Fidan konusu gündeme gelmedi'
MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın görevden alınacağı iddialarıyla ilgili sorulan bir soru üzerine Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "MGK toplantısında böyle bir konu gündeme gelmedi. Hakan Fidan MGK’nın başından sonuna kadar toplantıdaydı. Kulislerdeki konuşmalara göre hareket edemeyiz"
'Paralel yapı' tavsiye kararı
MGK'nın tavsiye kararıyla birlikte paralel yapı ile mücadelede yeni bir safhaya geçildiğini ifade eden Kurtulmuş, "Paralel Devlet Yapılanması ilk kez MGK toplantısında tavsiye kararı olarak, bir terör örgütü olarak nitelendirilmiş ve bundan sonraki mücadelenin ana çerçevesi de bir terör örgütüyle mücadele şekline getirilmiştir. Dolayısıyla bunun gerektirdiği her şey hem hükümet hem gerekli yargı birimleri tarafından yerine getirilecek, uygulama aksatılmadan sürdürülecektir." diye konuştu.
1915 olayları oylaması
Almanya'daki Ermeni iddiaları oylamasına ilişkin de açıklamada bulunan Kurtulmuş, şöyle konuştu:
"1915'teki olayların ne olduğu, ne şekilde cereyan ettiği, hangi saiklerle o noktalara gelindiğinin tespiti ve bu konuda söz söyleme, parlamentoların vazifesi değildir. Bu konuda hiçbir parlamentonun söyleyeceği söze hiç kimse itibar etmez. Parlamentoların vazifesi tarihi olaylar üzerinden eski defterleri karıştırıp, eski günlerdeki birtakım kirli hesapları bugün önümüze sermek değildir."