Kurtulmuş'tan birlik mesajı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Biz Türkler, Araplar, Acemler, Kürtler kıyamete kadar bu bölgede birlikte yaşayacağız" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAYSERİ - Numan Kurtulmuş, Kayseri Valisi Orhan Düzgün'ü makamında ziyaret ederek, gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Kurtulmuş, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır'da Mesut Barzani ile görüşecek olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" yönündeki soruya, bu durumun Türkiye açısında fevkalade önemli ve olumlu bir gelişme olduğunu söyledi. 

Öncelikli olarak Türkler, Kürtler ve Acemler'in aynı coğrafyayı paylaşan, tabiri caizse aynı avluda evleri sıralanmış komşular gibi birbirine komşu olan milletler, kavimler olduğunu ifade eden Kurtulmuş, "Dolayısıyla bu komşu milletler arasında yakın temasın artırılması bölgenin selameti açısından fevkalade önemlidir. Ayrıca Kuzey Irak bölgesinde KDP en önemli siyasi aktördür. Sayın Barzani ve partisi sadece Kuzey Irak bölgesinde değil bölgenin tamamını ciddi şekilde ilgilendiren, etkileyen, bölgenin tamamıyla sıcak ilişkileri bulunan bir politik faktördür. O nedenle Türkiye'de, Diyarbakır'da böyle bir toplantının, görüşmenin yapılacak olması çok önemlidir. Ciddi bir adımdır diye düşünüyorum" şeklinde konuştu. 

Başından itibaren bu bölgedeki sorunların, bölgenin kendi iç inisiyatifiyle çözülmesinden yana olduklarını vurgulayan Kurtulmuş, nihayetinde farklı devletlerin içerisinde olmak, farklı devletlerin vatandaşları olmanın ötesinde aynı medeniyetin mensupları, aynı coğrafyanın insanları olduklarını kaydetti. 

"Neredeyse aynı sofranın sakinleriyiz, komşuyuz" diyen Kurtulmuş, şöyle devam etti: 

"Dolayısıyla biz kendi sorunlarımızı kendi içimizde çözmeyeceğiz de 10 bin, 20 bin kilometre öteden gelenler bizim sorunlarımızı çözecekse oradan çözüm çıkmaz. Bölgedeki bütün sorunları çözebilmenin yolu başta Suriye'deki kriz olmak üzere bölge ülkelerinin, bölge devletlerinin, bölgenin temel güçlerinin bir araya gelerek müzakereyle, istişareyle sorunları çözebilmenin yolunu tercih etmiş olmasıdır. Biz olaylara bu çerçevede bakarız. Biz Türkler, Araplar, Acemler, Kürtler kıyamete kadar bu bölgede birlikte yaşayacağız. Farklı ülkelerin içinde yaşayabiliriz. Ama aynı coğrafyanın ve aynı çerçevenin içinde aynı medeniyetin mensupları olarak bir arada yaşayacağız. Farklılıklarımız varsa bunları en aza indireceğiz. Ortak taraflarımız varsa bunu müşterek menfaatlere dönüştürmek aklın gereğidir. Dolayısıyla Türkiye bütün komşularıyla ilişkilerini bu çerçevede görür. Bu gün için siyasi farklılıklarımız olabilir, bunların birçoğunu azaltırız. Ama sonuçta bu bölge hep birlikte topyekün kalkındığı, büyüdüğü zaman hem barış olacaktır hem bu bölge istikrarlı bir şekilde büyümüş olacaktır. Nihayetinde bu görüşme de bu çerçevede yapılan görüşmelerden, atılan adımlardan birisi olacaktır. Hayırlı olsun." 

Görüşmenin çözüm sürecine etkisi 

Bu görüşmenin çözüm sürecinin devam etmekte olduğu bir ortamda yapılacak olmasının da ayrı bir önem taşıdığını belirten Kurtulmuş, çözüm sürecinin gerçekten önemli bir siyasi adım olduğunu dile getirdi. 

Bu siyasi adımı atarken her türlü riski göze aldıklarını ifade ederek, Başbakan Erdoğan'ın "Bunun riski ne olursa olsun, bedeli ne olursa olsun, biz bu adımı atmaya hazırız" sözünü anımsatan Kurtulmuş, şunları kaydetti: 

"Biz bu meseleyi siyasi bir proje olmanın ötesinde insani bir proje olarak görüyoruz. Bu memlekette yaklaşık 30 yıldır devam eden terör meselesi nedeniyle 7 bin insanımız şehit oldu. Toplamda 30 bin insanımızı kaybettik. Türkiye 1,2 trilyon dolar mali kayıpla karşı karşıya kaldı. Bu rakamlar en az hesaplamayla ortaya çıkan rakamlardır. Dolayısıyla bütün bunların içinde biz bunları ortadan kaldıracak, telafi edecek, silahların toprağa gömülmesini sağlayacak adımların atılması için gayret sarf ediyoruz. İnsanlar bu sorunun çözülmesinden büyük mutluluk duyuyor. Ama nasıl Türkiye halkının büyük çoğunluğu bu sorunun çözülmesini istiyor ve bundan mutluluk duyuyorsa içeride ve dışarıda da bu sorunun çözülmesini istemeyen bu sorunun devam etmesinden medet uman bir takım çevreler olabilir. Bu çevrelerin de bu süreci baltalayacağını biliyoruz. Dolayısıyla bu çerçevede biz bu çözüm sürecine en iyi şekilde destek bulacak adımları da atmak durumundayız." 

Türkiye'deki barış ve istikrarın Kuzey Irak'a da ciddi bir şekilde barış ve istikrar getireceğini herkesin bildiğini belirten Kurtulmuş, bölgedeki bütün bu tartışmaların da bir ortak inisiyatifle, ortak akılla kaldırılabileceğine ve bu bölgenin bir esenlik yurdu haline döneceğine yürekten inandığını söyledi. 

Filistin'in barış görüşmelerinden çekilmesi 

Kurtulmuş, "Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ın İsrail'le yürütülen barış görüşmelerinden çekildiğini açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz" yönündeki bir soruya da bu durumun yeni olmadığını ifade etti. 

İsrail'in başından itibaren Filistin'in özgür, uluslararası camia tarafından tanınan bağımsız bir devlet olma yolunda atacağı her adıma karşı engel koyduğunu belirten Kurtulmuş, şunları söyledi: 

"Mahmut Abbas ve yönetiminin her türlü uzlaşma çabasına rağmen İsrail başından beri bu uzlaşmaz tavrını sürdürüyor. Filistin kimliğini, Filistinli kimliğini tanımadan, Filistin'in özgür bir devlet olarak varlığını kabul etmeden zaten Ortadoğu'da kalıcı İsrail-Filistin barışı sağlanamaz. Özellikle İsrail'de bazı çevreler, bu bölgedeki kaosun devam etmesinden yana. Kaosun devam etmesinin kendi çıkarları açısından uygun olduğunu düşünüyorlar ve bu sorunun olabildiğince artarak devam etmesinden yana olan siyaset çevreleri var. Ne yazık ki bugünkü İsrail hükümeti de barış yanlısı adımlar atmakta maalesef hiçbir inisiyatif almıyor. Dolayısıyla Filistin'in varlığı, İsrail hükümeti tarafından tanınmadığı, Ortadoğu'da iki bağımsız devletin varlığı üzerine kurulu yeni bir Ortadoğu fikriyatının kabul edilmediği sürece yapılacak ve atılacak her adım zaten akamete uğrayacaktır.  Önce dünyanın, uluslararası camianın İsrail'i bu gerçeğe ikna etmesi lazım. Bölgede Filistin varlığını kabul edip onun üzerinden iki toplumun var olduğu bir Ortadoğu barış sürecini İsrail kabul etmiyorsa, zaten hangi adımı atacaksınız." 

Kurtulmuş, Kayseri Valiliğinin ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'yi ziyaret etti. Özhaseki, ziyaretin anısına Kurtulmuş'a üzerinde Kayseri motiflerinin yer aldığı ibrik hediye etti.