Kurumlar arası ücret dengesizliği arttı

Kamu-Sen, kurumlar arasındaki ücret adaletsizliğinin 2010 Kasım ayı itibariyle yıllık 5500 TL'ye ulaştığını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Türkiye Kamu-Sen) Genel Merkezi, kurumlar arasındaki ücret dengesizliğinin arttığını savundu.

Türkiye Kamu-Sen Genel Merkezinden yapılan yazılı açıklamada, kurumlar arasındaki ücret adaletsizliğinin 2010 Kasım ayı itibariyle yıllık 5500 TL'ye ulaştığı öne sürüldü.

Konfederasyonun Araştırma Geliştirme Merkezi'nin yaptığı araştırmaya göre, aynı unvanda, aynı kıdem ve derecedeki memurlar çalıştıkları kurumlara göre farklı ödemelere tabi olduklarından, aralarında da büyük ücret farkının ortaya çıktığı bildirilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Öyle ki kurumsal ek ödemesi olmayan kurumda çalışan bir tekniker, emsallerinden aylık 142 lira daha düşük maaş alıyor. Bu fark yılda 1707 lirayı buluyor. Buna göre kurumsal ek ödemesi olmayan kurumlarda çalışan bir hizmetli, emsallerine göre yıllık 1984, şoför 2253, memur 3196, programcı 4206, avukat 4407, şube müdürü ise 5481 lira daha az maaş alıyor."

Eğitim durumu, kıdemi, unvanı ve iş tanımları aynı olmasına rağmen yalnızca görev yaptıkları kurumların farklı olması nedeniyle memurlar arasında ortaya çıkan ücret dengesizliğinin, iş barışının da bozulmasına neden olduğu ifade edilen açıklamada, memurların nakillerini daha yüksek maaş veren kurumlara yaptırmak istedikleri bildirildi.

Açıklamada, bu nedenle düşük ücret veren kurumlardan yüksek ücretli kurumlara geçmek isteyenlerin gönderdiği on binlerce talep dilekçesinin Devlet Personel Başkanlığında değerlendirilmeyi beklediği kaydedildi.

"Bütçeye ek kaynak konulmalı"

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, konuyla ilgili değerlendirmesinde, kurumlar arasındaki maaş farkının yıllık 5500 liraya çıktığına işaret ederek, kamudaki ücret adaletsizliğinin rahatsız edici boyutlara ulaştığını belirtti.

Hükümetin 2008 yılı toplu görüşmelerinde "2012 yılına kadar bu dengenin sağlanacağına" dair söz verdiğini hatırlatan Akyıldız, şunları kaydetti:

"Kurumsal ek ödemesi olmayan memurlara verilen denge tazminatında yapılması öngörülen 80 liralık iyileştirmenin yıllık 5500 lirayı bulan farkı kapatması mümkün değildir. Adalet sağlamaya yönelik olarak çalışanların bir kısmına yapılacak bu iyileştirmenin maaş artışı gibi gösterilmesi son derece yanlıştır. Hükümet bir an önce verdiği söze uygun bir iyileştirme yapmak için konfederasyonumuzla irtibata geçerek, girişimlere başlamalıdır. Öncelikli olarak 2011 bütçesine ücret dengesizliğinin giderilmesi için ek kaynak konulmalıdır."

Bu konularda ilginizi çekebilir