”Kurunun yanında yaş yanmasın”
Baykal Anayasa değişikliği projesinde kurunun yanında yaşın da yanmaması gerektiğini söyledi.
İSTANBUL - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "Ortada bir Anayasa değişikliği projesi varsa, bu projenin içinde kurunun yanında yaşın da yanmaması gerektiğini" söyledi.
Baykal, Anayasa değişikliği konusunda yaptıkları öneriye ilişkin, "Biz bu konuda tamamen samimiyiz. Ben de bütün partililerim de sonuna kadar samimiyiz. Hiçbir şekilde bu konuda bizim açımızdan bir olumsuzluk, bir tuzak, bir oyun kesinlikle söz konusu değildir" ifadesini kullandı.
CHP Genel Başkanı Baykal, Brüksel'den dönüşünde Atatürk Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin, "Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in, CHP'nin yaptığı öneriyi taktiksel bir öneri olarak değerlendirdiğini" ifade etmesi üzerine Baykal, Anayasa değişikliğiyle ilgili tartışmalara CHP olarak bir katkı yapacaklarını daha önce açık ve net bir biçimde açıkladıklarını kaydetti.
Yaptıkları öneriyi bir kez daha hatırlatmak istediğini dile getiren Baykal, Anayasa değişikliğiyle ilgili hazırlanan 27 maddelik tasarının hepsinin bir arada parlamentoda görüşülmesi, oylanması ve daha sonra gerekiyorsa referanduma hep birlikte sunulmasının doğru bir yaklaşım olmadığını savundu.
Maddeler arasında bütünlük yok
Bu Anayasa değişikliği paketinde çok değişik maddelerin ele alındığını, bu maddeler arasında bütünlük bulunmadığını ve birbiriyle hiç ilişkisi olmayan konuların yer aldığını ifade eden Baykal, şöyle devam etti:
"Bu şekliyle bu konunun hem parlamentoda oylanması, hem kamuoyunda oylanması doğru olmayacaktır. Bu sadece bizim anlayışımız değildir, aklı başında herkesin önerisidir. Ayrıca hükümetin AB açısından önem verdiği bütün organlar bu anlayışı ifade etmişlerdir. Venedik Komisyonu da birbiriyle ilgisi olmayan maddelerin birlikte referanduma sunulmasının doğru olmadığını beyan etmiştir.
Biz, 'Bu Anayasa değişikliği girişimini böyle bir sakatlanmaya sürüklememek için bizim de üzerimize iyi niyetli katkı yapma görevi düşüyorsa, bunu yapmaya hazırız' diyerek, bir öneri geliştirdik. Dedik ki 'burada ele alınmak istenen 24 maddenin tümünü bizim desteklememiz mümkündür. Onlarla ilgili bir problemimiz yok. Bu Anayasa değişikliği paketinde ele alınan ve bizim problemimiz olan 3 konu var'. Nedir onlar? Anayasa Mahkemesinin yapısı, HSYK'nın yapısı ve siyasi partilerle ilgili yargı sürecinin Anayasa'da nasıl düzenleneceği. Bu son noktaya özellikle değinmek istiyorum. Çünkü bu konuda Anayasa'da getirilmek istenen düzenleme sadece yargı kararını parlamentonun iznine bağlamakla kalmıyor. Bu tartışmalı bir konudur, parlamentoda grubu bulunan siyasi partilerin temsilcilerinin iznine bağlıyor. Bu, çok anlamlı, çok doğru, dünyada kabul gören yaklaşım değildir. Bu yanlıştır. Ayrıca bir de siyasi partilerin şiddete başvurması halinde, zor kullanması, milis yetiştirmesi halinde, parti genel merkezini cephanelik haline dönüştürmesi durumunda dahi kapatılmasını imkansız kılan maddeler getiriliyor. Ayrıca yine bu maddenin içinde, iktidarda bulunan siyasi partinin iktidar dolayısıyla sergilediği bütün faaliyetlerin, icraatların, aldığı kararların hukuk denetiminin parti olarak yapılamayacağı düzenleniyor. Yani 12 Eylül Anayasası'ndaki geçici 15. maddenin getirdiği hukuk zırhını, iktidardaki siyasi parti ebediyen getirmeyi öngörüyor. Bu yanlış kabul edilemez. Ayrıca Anayasa Mahkemesi gibi Türkiye'de siyasi kadroları yargılayabilecek bir organın oluşumunun çok daha özenli, çok daha dikkatli şekilde gerçekleştirilmesi lazım. Hem HSYK hem Anayasa Mahkemesi ile ilgili maddeler parlamentodaki siyasi parti çoğunluğunu Türkiye'nin en temel yüksek yargı kurumlarının hakimi haline getirmeye yönelik bir düşünce. Çok açık bunlar."
"Bu yanlışları kamuoyunda ifade ettik"
Baykal, bu yanlışları kamuoyunda ifade ettiklerini ve Mecliste bu anlayış doğrultusunda çalıştıklarını dile getirerek, bu konu referanduma geldiği takdirde o doğrultuda çalışacaklarını söyledi.
"Ortada bir Anayasa değişikliği projesi varsa, bu projenin içinde kurunun yanında yaşın da yanmaması lazım" diyen Baykal, "Bu Anayasa değişikliği içinde kamuoyumuzda hiçbir tartışma yaratmayan, sağduyu sahibi herkesin 'olabilir, olması yararlı olur' diyeceği bazı düzenlemeleri bu tartışmalı, Anayasa'ya aykırı, olumsuz düzenlemelerin kurbanı haline getirmeyelim" diye konuştu.
Onun için değişiklik paketindeki 24 maddeyi ayrıca ele almaya hazır olduklarını ve bu konuda her türlü desteği vereceklerini ifade eden Baykal, şöyle devam etti:
"Bu konuda her türlü desteği veririz ve parlamentoda bu değişikliğin Anayasamızın öngördüğü çoğunluğa ulaşması için katkımızı yaparız. Üçte ikinin üzerine çıkarırız ve bunların referanduma sürüklenmesine gerek bırakmayız. 'Eğer ilgileniyorsanız bunu yapabiliriz' dedik. Bunun için ne istedik? Bunları oylamamıza izin verin, bunlara evet oyu verelim. 'Türkiye'de her maddeyi, toplumun üzerinde uzlaşması olan, bizim de onayladığımız maddeler dahil bir kavga konusu haline dönüştürmeyin' dedik. 'Bir gerginlik konusu haline dönüştürmeyin, Türkiye'yi bir siyasi kutuplaşmaya itmeyin' dedik. Bakın bunun için bir öneri yapıyoruz; gelin bunun 24'ünü ayıralım, 24'ünü ayrıca düzenleyelim, ona göre bir oylama şansını getirin parlamentoya biz de oy verelim. 'Bu 24'ünü gerçekleştirelim, bu konularda da kavga ediyor gibi olmak istemiyoruz' dedik. 'Siz iktidarsınız, Türkiye'yi huzura götürmek öncelikle sizin göreviniz, sizin sorumluluğunuz, niye burada da hır çıkarılmasını tahrik ediyorsunuz, buna gerek yok' dedik. 'Buna katkı vermeye hazırız' dedik. Bu 3 taneyi de parlamentoda görüşülürken muhalefetimizi söyleriz, referanduma konu giderse orada milletimize gerçekleri anlatırız, kararı milletimiz alır."
"Biz aynı noktadayız"
Getirdikleri bu önerinin kamuoyunda büyük bir ilgiyle karşılandığını, siyasi parti ayrımı gözetmeden sağduyu sahibi, sorumluluk sahibi pek çok insan ve yazarın bu öneriyi ciddi bulduğunu ve değerlendirilmesi gerektiğini ifade ettiğini anlatan Baykal, "Biz aynı noktadayız. Bu konuyu sonuçlandırmamızın önünde hiçbir engel yoktur. Derhal bu konunun gereğini birlikte yapabiliriz" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD'ye giderken bu konuya ilişkin, "Bakabiliriz. Eğer yasal bir engel yoksa, eğer bu konuda CHP samimiyse bunun gereğini yapabiliriz" anlamında sözler söylediğini kaydeden Baykal, "Bu konuda tamamen samimiyiz. Ben de bütün partililerim de sonuna kadar samimiyiz. Hiçbir şekilde bu konuda bizim açımızdan bir olumsuzluk, bir tuzak, bir oyun kesinlikle söz konusu değildir. Tamamen kararlı, samimi ve iyi niyetli olarak o 24 maddenin bir Anayasa değişikliği haline dönüştürülmesi için her türlü desteği, katkıyı vermeye hazırız. Bu nokta herkes tarafından çok iyi anlaşılmalıdır. Bu 24 maddeyle ilgili bir hukuk ihtilafı, bir siyaset ihtilafı, bir Anayasa ihtilafı yoktur. Buna göre paket düzenlenir, iş değil" şeklinde konuştu.
"Umarım Pazartesi gününe kadar değerlendirirler "
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa değişikliği paketine ilişkin getirdikleri öneri konusunda, "Sükunetle bir değerlendirme yapılsın. Umut ederim pazartesi gününe kadar bu değerlendirme yapılır ve iş birliği şansı varsa pazartesi günü bunu kullanmak mümkün olabilir" dedi.
Baykal, Brüksel dönüşü Atatürk Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, Anayasa değişikliği paketindeki 3 maddeye ilişkin hukuki ve siyasi her türlü olanağı kullanmanın kendilerinin görevi olduğunu söyledi.
Demokratik terbiye anlayışı, sorumluluk anlayışı içinde üzerlerine düşen görevi yapacaklarını ifade eden Baykal, şöyle devam etti:
"Dikkati çeken şu: Bazı AKP sözcüleri ipe un serme hazırlığına başladılar. Yani bu işi açıktan reddetmenin, bu kadar haklı, kamuoyunda bu kadar kabul gören, bu kadar doğru bir öneriyi açıkça, kabaca reddetmenin uygun olmayacağını, kamuoyunu rahatsız edeceğini gördükleri için çamura yatmaya çalışıyorlar. Bu yanlıştır. Oyun oynamıyoruz. Ciddiyetle bunu söylüyoruz. Bizim samimiyetimizi sorgulamaya kimsenin hakkı yok. Bizim samimiyetimizden kuşku duyanlar derhal bunu test etsinler. Bunu test etmenin yolu da 'Hazırlayalım bu 24 maddeyi, oy veriyor musun vermiyor musun?' diyeceklerdir ve göreceklerdir. CHP grubu büyük bir içtenlikle bunu sergileyecektir. Niye sergilemesin? Biz bütün siyasi hayatımız boyunca o 24 madde içerisinde yer alan konuların hemen hemen tamamına hep sahip çıktık, hiçbirinin aleyhinde tavır takınmadık. Çok açıkça bizim de destek vereceğimiz maddeler. Bunları yapalım, bitirelim, niye hır çıkarıyoruz? Yani en anlaşılması gereken konuyu da niye kavga konusu haline getiriyoruz? Niye iktidar bunu yapıyor? Kavgadan niye medet umuyorlar? Yanlış. Bu önerimizin arkasındayız."
"Olumlu işaret"
Maddelerin tümü hakkındaki görüşmenin pazartesi gününe bırakılmış olmasını olumlu bir işaret olarak gördüğünü, memnuniyetle karşıladığını ifade eden Baykal, "Sükunetle bir değerlendirme yapılsın. Umut ederim pazartesi gününe kadar bu değerlendirme yapılır ve iş birliği şansı varsa pazartesi günü bunu kullanmak mümkün olabilir" dedi.
Baykal, bunun gerçekleştirilmesine yardımcı olacak tek konunun, "Başbakan'ın bu konuda kararlılığını ifade etmesi, bu konuyu tekrar bir kavga ve gerilim konusu haline dönüştürmek isteyen çevrelerin etkisinden kendisini sıyırması ve her noktada kavga etme eğiliminden partisini çekip çıkarması" olduğunu ifade etti.
Türkiye'nin uzlaşmaya ihtiyacı olduğunu vurgulayan Baykal, "Dış konular ortada, iç konular ortada... Böyle bir ortamda Anayasa değişikliği gibi 70 milyonu ilgilendiren bir büyük konuda gereksiz, anlamsız bir gerginliği dayatmanın çok yanlış olduğuna içtenlikle inanıyoruz. Sayın Başbakan umut ederim AKP'nin içinde bu konuyu bir gerilim konusu haline getirmek isteyenlerin tuzağına düşmeyecektir. Sayın Başbakan umut ediyorum giderken açtığı kapıyı kapatmayacaktır. ABD'ye giderken bir kapı açtı. Biz o kapıyı açık tutmak istiyoruz. O kapıdan bu iş geçirilerek sorun çözülsün istiyoruz" şeklinde konuştu.
Bunu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e de bir öneri olarak sunduğunu hatırlatan Baykal, "Sayın Cumhurbaşkanı bu konuyu kamuoyu önünde tartışma konusu haline dönüştürmemeye özen gösterdi. Belki de bu konu doğrultusunda ilgililerin harekete geçmesi kanaatini temaslarda ifade etmiş de olabilir. Bu konuda sağduyu sahibi, aklı başında herkes üzerine düşen görevi yapıyor diye umut ediyorum. Böyle bir bekleyişim var. Konunun aydınlanmasını, durumun netleşmesini hep beraber bekleyelim" diye konuştu.
"Önerimiz açık ve hiç bir şarta bağlı değil"
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in, "CHP, halkoyuna gitmekten kaçınıyor" şeklindeki sözlerinin sorulması üzerine de Baykal, "Böyle bir şey söz konusu değil. Biz yaptığımız öneriyi çok açık, hiç bir şarta bağlı olmadan, çok net bir şekilde yaptık. Şu anda da aynı noktada durmaya devam ediyoruz. Anlaşılıyor ki daha onu yapma konusunda bir kararlılık içine girememişlerdir. Yeni önerileri dinlemeye hazır bir noktada değiller. Bunu görüyorum. Buna da saygı gösteriyorum. Onların kafasını yeni önerilerle karıştırmak istemiyorum" dedi.
"Kimse bu öneriyi engellemek için hiçbir geçerliliği olmayan, anlamsız bahanelerin, gerekçelerin arkasına saklanmaya kalkmasın, ipe un sermeye kalkmasın" diyen Baykal, getirilen önerinin kabul edilmesinin Türkiye'de büyük bir ferahlık yaratacağını savundu.
Baykal, Brüksel'de yaptığı temaslar sırasında da muhataplarının, getirdikleri öneriyi çok yerinde ve doğru bulduklarını ifade ettiklerini söyledi.
"Gerekirse AK Parti Genel Merkezine gidebilirim" şeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine de Baykal, "Konuyu halletmek için bir araya gelmemize bile gerek olmayabilir ya da gerek olabilir. Gerek olursa ben her şeye hazır olduğumu ifade etmek için söyledim bu sözleri. Bu sözlerin kendi çerçevesinin dışına çıkarılması gereken bir tarafı yoktur" diye konuştu.